12 януари 2014 г.

Трюфел бисквитки - бели и черни :)



     Шоколадови бисквитки Трюфел (или наричани още напукани сладки) са фаворит на бисквитките у нас. Откакто Юлка ги показа, правя двойно/тройни дози по празници, а през другото време - по малко :) да не им се преситим. Макар че такава вероятност няма. Тия бисквитки са шоколадова наслада за небцето. 


     
     Правенето им при мен е сведено до минимум време  :) тъй като прибирам сместа в камерата за 10 мин и за по-малко от час бисквитите са готови за хапване. От посочената доза излизат около 40 броя - бройката зависи от големината на топчетата, но при всички случаи това са две тави за фурната. По време на печенето се надуват и разстилат -  затова се нареждат на 3-4 см. разстояние една от друга. И тъй като има яйца в сместа, от тяхната големина зависи дали ще останат по-топчести (от по-гъстата смес), или по-тънки (от по-големите яйца и по-мека смес).  Макар да не си личи каква е сместа, когато е извадена от камерата на хладилника. 
     Тази зима, около Коледните празници  реших, че ще си направим и бели шоколадови. Ето ги - резултата е също толкова вкусни и топящи се в устата бисквити. Заради белия шоколад се наложи малко увеличаване на брашното, което смесих с нишесте. 


Бели шоколадови Трюфел бисквити 


  • Продукти: 
  • 200 г бял шоколад
  • 80 г (ок. 2/3 пакетче) краве масло
  • 130 г захар
  • 3 яйца
  • 1 ампула течна есенция (ванилия)
  • 260 г.  (1 и 1/2 ч. ч.) брашно
  • 80 г. натурално царевично нишесте 
  • 1/2 пак. бакпулвер (5 гр.) 

  • 1 и 1/2 ч.ч. пудра захар за овалване 


А ето и рецептата на Юлка за кафявите Шоколадови бисквити Трюфел, по която ги правя от години. 


  • Продукти: 
  • 200 г начупен шоколад (черен, по възможност, но става и с млечен
  • 90 г (ок. 2/3 пакетче) краве масло
  • 110 г (1/2 ч. ч.) захар
  • щипка сол
  • 3 яйца
  • 1 ампула течна есенция (бадем или ром слагам)
  • 210 г (1 и 1/2 ч. ч.) брашно
  • 25 г (2 с връх с.л. ) черно какао на прах 
  • 1/2 пак. бакпулвер (5гр.) 

  • 1 и 1/2 ч.ч. пудра захар за овалване 


  • Приготвянето и на двата вида е по един и същ начин: 

* Шоколадът се начупва и заедно с маслото се разтопяват - може на водна баня, може в микровълнова фурна - до еднородна маса. 
* Сместа се охлажда - не трябва да е гореща, да не се сготвят smile1 яйцата.
* Прибавя се захарта и разбърква добре. 
*Добавят се едно по едно яйцата -  след всяко яйце сместа се разбива хубаво (  за тези бисквитки Юлка пише да се разбиват с миксер до разтваряне на захарта, но аз разбивам само с големия тел за разбиване на яйца - докато прибавя  и последното яйце и захарта се е разтворила).
* Прибавя се ванилията; разбърква се. 
* Прибавят се на 2-3 части пресятото брашно, заедно с какаото (за кафявите; за белите - нишестето), солта и бакпулвера в шоколадовата смес. 
* Отново всичко добре се омесва и се оставя за 15 мин. в камерата (или 1 час  в хладилника).
* Купата се покрива със свежо фолио, или найлонов плик. 
* Тавата  за печене се намазва с масло или се постила хартия за печене. 

* Фурната се загрява на 170*  (без вентилатор; с вентилатор е 150*) 
* В дълбока купа се сипва пудрата захар.
* С чаена лъжица се отчупват парченца тесто ( като топче за пинг-понг :) и се овалват на топче - не идеално кръгло, може да е по-грубо. 

* Топчетата се пускат в купата с пудра захар. 
* Всяка топка се овалва в ДЕБЕЛ слой пудра захар -  с лъжицата е много чисто и лесно.
* Поставят се в тавата на разстояние 3-4 см.  една от друга. 
* Пекат се 10-15 минути (по време на печене се пукат леко - нормално е). 

* Пробват се с пръст - при натиск трябва да се усети твърда коричка, но мека вътрешност. 

* Фурната се отваря и след 2-3 мин. тавата с бисквитки се изважда и оставят да се охлаждат. 
* Напълно изстинали се прибират в кутия или плик, където могат да се съхраняват гарантирано до 3 седмици, ако случайно нечии ръчички не отварят кутията през 10 мин. smile1


35 коментара:

  1. Пепи, чудесия! С удоволствие ще се почерпя и с двата вида. :)
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те са три, Гери :) ама нищо, ти си вземи от които искаш :)
      Тези с млечния шоколад ги правя както с черния - разлика там (освен малко в цвета) няма.
      Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  2. Да, Пепи, тези бисквитки са класика,
    а и твоята идея за бял шоколад много ми допада...
    Предполагам, че с добавката на нишесте са станали още по-пръхки, вкусни и неустоимо топящи се в устата.
    Страхотно изглеждат и съм затруднена - не мога да определя, кой вариант ме изкушава повече...
    Поздрави, хубава неделя и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Освен да пробваш всичките, Дианка :)
      Благодаря ти много, поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  3. Аз и тук пристигам за бисквитка, ама много са красиви! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Няма да успея да направя какъвто и да било смислен коментар, освен това, което си написала, Пепи. Наистина - много любими, много лесни за правене, с гарантиран резултат. Правя ги с истинско удоволствие ги поне от три години насам. До варианта с млечния шоколад може и да не стигна, но с бял шоколад задължително ще направя, отдавна им се каня. Толкова неща съм си набелязала, че кое по-напред?! АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с млечния шоколад (видимо кои) се задържаха най-много. Определено не са добри като най-черните. Ще чакам да видя кои първо ще направиш, че знаеш и аз на кои се каня.

      Изтриване
  5. Казвай кои са по-хубави.Черните или белите? Много добре изглеждат и двата вида,чудни са направо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Черните, с най-черен шоколад харесвам аз . за шокохолици,нали знаеш :)
      Учудващо младежЪт Н. който пък обожава шоколада хареса и препоръча повече белите :) от нишестето са много пръхки.
      Прави и двата вида, да имаш база за сравнение :)

      Изтриване
  6. Любими и у нас! Правя двойна доза! Белите не съм правила, но следващия път ще направя и от тях. Пепи, докарала си ги като за списание!!! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче :) Ти можеш да вложиш някак и онова брашно, с което обичаш да правиш разни сладкиши, за по-здравословно :)
      Поздрави и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  7. За мен, ако може с натурален шоколад :)

    Прегръдка, Пеп и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. И у дома са фаворит, но за белите не сме се сетили:) Непременно ще ги спретнем и тях:)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесни са и двата вида Пепи! Наистина се топят в устата! направила си ги прекрасни и си ги представила с много изкушаващи снимки!

    Прегръдки и хубава, усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Похвала от теб - за бисквитки - това си е комплимент по две, Бети :)

      Изтриване
  10. Много, много добре ми звучат на продукти, Пепи! И на снимка са чудни! Не съм ги опитвала, но съм сигурна, че и у нас повече от една доза ще трябва да се прави. Записвам си ги. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да повярвам, че не си ги пробвала, Снежи! Отмятай ги и непременно пробвай. Направо с две дози.

      Изтриване
  11. Бели,черни-не подбирам...Бих си хапнала и от двата вида.
    Успешна седмица,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Освен да си направиш, Живе :) далечко си ми иначе.

      Изтриване
  12. Страхотни са и двата варианта, Пепи! Ще си взема по една с кафето... Прекрасна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Мисля,че това са най-хитовите бисквити в пространството и наистина си заслужават почетното място.Страхотна идея за бели трюфели,особено за любителите на този шоколад.И аз като теб,Пепи,съм фен на черния.
    Ех,да имаше сега да си подсладя с кафенцето :) .
    Прегръщам те и ти пожелавам много успешна нова седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Роси, най хитовете са - определено ги виждам из всички групи в клюкарника ФБ и масово се правиха по коледните празници.
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  14. Изглеждат страхотно и наистина да се чуди човек от кои по-напред да си вземе!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ина :) Бих ги правила целогодишно, ако нямаше толкоав примамливи предложения из нета, които да ми се ще да изпорбвам :)

      Изтриване
  15. Здравейте. Искам да залея бисквитките с шоколад от горе. Трябва ли да ги овалвам в пудрата захар?
    Поздрави!
    Нели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Нели :) Може разбира се да ги залееш с шоколад отгоре и не трябва да ги овалваш в пудрата захар. Но тъй като в тях има достатъчно шоколад, а чара им е в напуканото и контраста с пудрата захар, ти препоръчвам да ги направиш така. Достатъчно шоколадови са :) Или, ако не си ги правила изобщо тези сладки, можеш да направиш половината от единия вид, половината от другия, за да видиш как ще ти харесат повече.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора. Правила съм ги и са ми любими. Сега ще ги пробвам и с шоколад отгоре. Какво да се прави? Обичам шоколад:))
      Нели

      Изтриване
  16. Много сполучлива рецепта ,лесна и бърза и добре и ясно написана, бисквитките са вкусни много бързо свършиха правим втора доза ,Благодаря и весели коледни празници. ✴✴✴✴✴ Луиза

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Луиза! Весели празници и на Вас! Много ме радва, че се намират и други пристрастени като мен с тези бисквитки :)

      Изтриване
  17. Александър Георгиев15 февруари 2021 г. в 14:24

    БлагодаБлагодарим, вече няколко пъти правим вашите сладки с приятелката ми. Стават много вкусни и сме изключително благодарни за рецептата! Поздрави.рим,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесни са, нали 😊
      Много се радвам, че има още фенове на тези бисквитки 🙂

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...