Един набързо приготвян черен дроб, без изкисване. Плах опит за доближаване на Одринския тава джигер, но онзи е хрупка,в а този - приятно мек за дъвкане. Подозирам, че силата на огъня при пърженето там има значение, както и това, че в готов вид онзи е доста по-блед; сивеещ, което ме кара да си мисля ,че престоява смесен със сода за хляб. Пак ще пробвам :) някога. Защото пък оня като изстине и е съвсем като чипс. И този е за бързо хапване. И въпреки, че хапвам в Одрин и тава-джигер, този моят дроб с чесън и лимон си ми остава фаворит. Дори на следващия ден е мек и приятен за хапване. Пък и ароматен :)
Продуктите са :
черен телешки дроб
сол, брашно и много олио за пържене.
При приготвянето най-пипкавата работа е да се нареже дробът.
Почиства се от всички видове ципи.
Нарязва се на съвсем тънко, на малки филийки, защото се и пържи по-бързо и лесно. Дебелината на парчетата дроб да бъде не повече от 2-3 мм.
Когато всички парчета са готови се загрява олиото - в дълбок съд, поне 4-5 см. мазнина и на макс степен на котлона.
Смесва се брашното с голяма щипва сол.
Парчетата дроб се овалват добре в брашното и изтръскват от излишното - ползвам гевгир; брашното пада през дупчиците.
Поставя се по шепа от дроба във врящата мазнина и с решетъчна лъжица разбърква. Количеството трябва да е толкова, че да започне веднага да се пържи дроба и да не пада много температурата на врящото олио.
Пържат се за около 30 сек. и веднага изваждат в чиния, покрита с кухненска хартия, която да поеме излишната мазнина.
Поръсват се с щипка сол и сервират с млечна салата, или туршия :“ Или с каквото ви харесва да хапвате дроба.
Няма коментари:
Публикуване на коментар