Печеното пуешко месо с картофи е точно както печено пиле с картофи, но с малко по-дълго време на печенето. Пуешкото месо е питателно и малко по-червено и стегнато от това на пилето. Особено на купеното. В последните години често зареждам пасищно пиле и пуешко месо през Хранкоп групата във ФБ и съм много доволна. Понякога ползвам само месото на бутчетата, а кокалите оставям за бульон и супа, но когато са по-малки (както тези), срязвам на две и пека с костта - получава се прилична порция за един човек. Другата разлика с печеното пиле с картофи е, че тук слагам под фолиото мокър лист хартия за печене, който допълнително задушава по-стегнатото пуешко месо и го прави крехко.
Продуктите няма да уточнявам като количество, колкото хора ще го хапват :-) толкова порции предвиждайте.
пуешко месо - нарязано на порции
картофи - обикновени и сладък картоф
малка глава лук
1 глава чесън, почистена, с обелени скилидки
подправки - често ползвам микс за брускети за печени картофи , но в общи линии е по щипка от: риган, мащерка, розмарин, сушени домати, босилек и по 1 ч.л. сладък и пушен червен пипер
сол
бяло вино (100мл)
вода (400мл)
масло и олио равни части (по 60 г/мл на тази голяма тава )
Чери доматите са опция, понякога слагам между картофите по няколко.
Приготвяне:
* Картофите се почистват и нарязват на едри пръчици и разстилат в тавата за печене.
* Поставят се нарязаните парчета пуешко месо.
* Лукът се почиства и нарязва съвсем ситно.
* Обърква се заедно с всички подправки и поръсва върху картофите и месото.
* Поставят се и скилидките чесън, маслото и налива олиото, виното и водата.
* Голям лист хартия за печене се намачква и намокря.
* Тавата се покрива с него, а отгоре плътно с лист алуминиево фолио.
* Пече се в загрята фурна - първо на 200* за ок 20 мин, след това час и половина на 160*.
* Моето пуешко е младо и за това време е готово, но ако печете по-стара птица увеличете времето на 2,5ч.
* Тавата се изважда, развиват се фолиото и хартията и връща във фурната да се запече до зачервяване на 10-на мин .