До скоро панирани калмари правих от пакетче :) полуфабрикат. Само да ги изпържа. И рядко, че такива морски деликатеси старшия любимец не яде и се съобразявам основно с него. Но младшите любимци пък харесват така приготвени в лют сладко кисел сос, а както е известно полуфабриката у нас е на почит само когато е приготвен от мен . А след като се сдобих с над килограм туби от калмари, логично беше да се опитам и с тях. Пък за за всяко нещо си има първи път. Т.е. втори. Първия път панирах в белтъци и изпържих, но не се получиха хрупкави. а това беше целта - да са хрупкави кръгчетата. Това е резултата от втория път - хрупкави панирани калмари, гарнирани със сос Айоли.
Продуктите са:
почистени туби калмари (6 бр.)
сока на един лимон, щипка сол
1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. царевично брашно, 1 ч.л. червен пипер и 1/2 ч.л. сол
2 белтъка
1/2 ч.ч. галета и 1/2 ч.ч. царевично брашно
олио за маслена баня
Приготвяне:
* Тубите калмари се нарязват на кръгчета с широчина 0.8 до 1см.
* Поливат се с лимоновия сок; посоляват и разбъркват. Оставят се за час да се мариноват.
* В найлонов плик се смесват брашната, пипера и солта.
* Белтъците се разбъркват с вилица.
* Отцедените шайби от калмари се пускат в плика с брашната; плика се разтръсква добре с ръка, за да се овалят хубаво в него. (количеството им е повече, затова това упражнение го направих на два пъти).
* След това всяко кръгче се изважда от плика, потапя се в разбитите белтъци; овалва се в сместа от галета и царевично брашно. Нареждат се на хартия за печене, или свежо фолио, докато се панират всички шайби.
* Пържат се в маслена баня за по минута и половина/две от всяка страна. Готовите калмари се изваждат с решетъчна лъжица на кухненска хартия да се отцедят от мазнината.
* Сервират се топли, с лимонов сок :) или със сос Айоли.
***Пърженето става бързо на силен огън (и поне 3см. мазнина в съда за пържене и степен на котлона 10 от 12 пр.). Известно е, че ако се препържат (или преварят) калмарите стават жилави. Ако се овалват и пържат едновременно ще трябват още две помощни ръчички. Затова аз приготвих "на сухо" всичките. Част от тях панирах, а другата част прибрах във фризера да замръзнат. А след като замръзнаха така на шайби ги прехвърлих в найлонов плик и отново прибрах във фризера. На замразените също им трябва малко време за пържене - не повече от 2 минути.
За сос Айоли:
2-3 ск. чесън
100 мл. зехтин/олио
1 жълтък
1 ч.л. горчица
2-3 с.л. сок от лимон
Всичко се поставя в купата на пасатора и след 20-30 сек. соса е готов :)