3 септември 2013 г.

Печена (почти) люта пъстърва И сос Айоли




Която трябваше да е люта, според книгата "500 ястия на скара на барбекю" но пък чак люто да ядем всички - не можем. Затова - лютото е само нотка тук, която може да се пропусне.

Пекох я във фурната, на хартия, а по книгата може да се изпече на барбекю, поставена на лист фолио.  На нас си ни хареса и така, в случая в апартамента няма къде да си палим барбекюто :)


Необходими са: 
3 бр. пъстърви - по около 300-350 гр. 
връзка магданоз 
1-2 скилидки чесън 
парче хрян, колкото кутре 
кората на 1 портокал 
1 лимон 
2-3 с.л. соев сос
по 2 с.л. разтопено масло и зехтин
1-2 с.л. сусам
1 ч.л. червен пипер (лют по желание) 
сол и черен пипер 



Приготвяне: 

* Рибата се почиства, срязва по гръбнака от главата до опашката и разтваря по корем :)   
* С остра вилица или шишче се пробожда кожата и на няколко места. 
* Магданоза се нарязва на ситно;
* Маслото се разтопява в малък съд (касерола) и към него се прибавят соевия сос, зехтина, солта и пиперите; настъргания  хрян и пасираните скилидки чесън; настърганата (само оранжевата част) кора от портокал; кората и сока на лимона; 2/3 от магданоза. Съда се отмества от котлона, докато се охлади маринатата. 


* Прехвърля се в широка чиния, в която може да се събере цялата риба - потапя се от двете страни в маринатата  и прехвърля в друга чиния. Така и с останалите риби, нареждат се една върху друга, завиват се със свежо фолио (найлонов плик) и прибират в хладилника за 20-30 мин.    
* Преди печене се отцежда от маринатата, поръсва се с  по щипка-две сусам и нарежда в тава, на хартия за печене. 



* Пече се за 8-10 мин. в предварително загрята на 200* фурна. 
* Веднага, след като се извади от фурната се поръсва с още малко магданоз и още малко цитрусови кори :) 

И тъй като пъстървата е сравнително суха риба, много добре и подхожда сос Айоли. Независимо дали с олио, или със зехтин  - все си е тежък сос smile1 . 

Най-мързеливия вариант е да се разбъркат с вилица: 

100 гр. майонеза;
1 ч.л. горчица 
1 с.л. лимонов сок и щипка сол. 
По-вкусният (и почти толкова мързелив) е  да си го направим сами: 
2-3 ск. чесън
100 мл. зехтин/олио 
1 жълтък 
1 ч.л. горчица 
1 ч.л. сок от лимон.

Всичко това в купата на пасатора и след минутка сос Айоли е готов. 




18 коментара:

  1. Ах, Пепчо, с това барбекю :))) страхотна е рибката, а бе даже много страхотна! Дали ще доплува до мен?:) Хубав и вкусен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам ли, Кате :)
      Чакай тази, която се е ориентирала към теб :)

      Изтриване
  2. Вкуснооо, това ще е вечерята ни днес. Благодаря!!! При теб ми е уютно, тук винаги си намирам по някое вкусно вдъхновение :)
    Лютото само от лютия червен пипер ли се получава, или и от хряна? Искам да го махна съвсем, защото малката ми принцеса е на 3 г. и не и се полага люто още.

    Мира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, хряна е съвсем малко парче и едва се усеща лютивината му. Но щом ще яде дъщеричката ти, изключи го. Пикантен вкус може да добиеш и с малко джинджифил (както беше в рецептата). Червен пипер аз сложих сладък, за аромат.
      Ще чакам отзиви :)

      Изтриване
  3. Страхотна е Пеп!Фантастично приготвена риба!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна рибка си направила, Пеп!
    Само не разбрах защо нямаш барбекю на балкона...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се овоним, Ил :)
      Но пък имаме на покрива на блока, ха да се похваля :)

      Изтриване
  5. Много вкусно ухае, Пепи :)... на море, въпреки, че не е морска риба :))) Харесаха ми тези всичките подправки, интересно ми звучи и ще опитам. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ и споделиш, Снежи :)
      Поздрави и хубава сряда на теб!

      Изтриване
  6. Чудна и вкусна! Барбекюто - на терасата:)

    ОтговорИзтриване
  7. Пеп, изглежда направо жестоко. Ние печем всякаква риба във фолио върху елетрическа скара на терасата. Хем е вкусно, хем чисто :)
    Тази непременно ще я пробваме :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина чисто ще да е на фолиото, Зори :) няма да се чисти след рибата. Ще пробвам така и аз.

      Изтриване
  8. Чак ми закъркори тумбака,страхотна си я направила тази пастърва,Пепи!
    Много интересно съчетание за марината за риба,непременно ще тестваме и у нас,обичаме пъстърва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аз и на друга рибка ще го направя, Роси :) много ми хареса.

      Изтриване
  9. Пикантна и вкусна марината, /не мога да повярвам че си сложила магданоз! :)/ ще я ползвам!
    Сосът също ми е интересен и понеже обичам риба, ще се възползвам от вкусното ти предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сложила съм, Инче, щом се пече или готви магданоза :) е добра подправка.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...