Според Петя, която преди десетина дни показа този сладкиш е Бърза шоколадова пита - черно шоколадово изкушение, нещо средно между брауни и шоколадово суфле, което дори на следващия ден е сочно. Много точни определения :)
А ние веднага му сложихме и "магически" у нас, тъй като с недоверие го гледахме как се пече след това количество нес кафе, което изсипах върху кексовата смес.
Явно рецептата ще обиколи доста блогове, но няма начин да пропусна да споделя тази шоколадова бомба. И невероятно за мен - но нищичко не съм променяла от рецептата (за да не разваля магията )
Петя, сърдечно благодаря за споделената рецепта!
Необходими продукти: (правоъгълна форма с
размер26/15/10 см. или кръгла с d 22/24см)
2 ч. л. нес кафе
375 мл. вода ( тези
мл. не са за притеснение, тъй като на мерителните кани има отбелязано 3/8,
което е точно 375 мл. )
130 + 130 гр захар**
25 + 25 гр какао
90 гр масло
60 гр черен шоколад
100 гр брашно
1 пак. (10гр) бакпулвер
70 мл прясно мляко
1 жълтък
щипка сол
2 ванилии
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 190* (180* с вентилатор)
* В мерителната кана се налива водата и прибавя нес кафето.
Разбърква се.
* В купа, или на хартия се смесват едните 130 гр. захар и
какаото.
* Брашното се смесва с бакпулвера, ванилиите и солта***
* Маслото и шоколада се разтопяват на водна баня или в
микровълновата фурна в по-голяма купа (около
литър обем, тъй като в нея се объркват смесите).
* Към тях се прибавя какаото, жълтъка, останалите 130 гр.
захар и прясното мляко.
* Разбърква се, докато ги поеме.
* Разбърква се, докато ги поеме.
* Прибавя се и отделеното брашно и разбърква добре – получава се
кексово тесто.
* Формата за печене се
застила с пекарска хартия така, че да има и по стените и.
* Изсипва се кексовото тесто и разнася равномерно по дъното.
* Върху него се поръсва отделената захар с какао – тук се
получава пласт около 2 мм.
* И върху този пласт се поръсва магията пардон,
водата с кафето. Не се притеснявайте, тя се разпределя по цялата повърхност
равномерно.
* Пече се в загрятата вече фурна за 50 мин. Фурната се изключва, отваря се вратата и сладкиша се оставя вътре до пълното му изстиване.
Може да сервирате с топка сладолед или с плодове, Ние му се насладихме с лъжица заквасена сметана.
** В оригиналната рецепта на Петя част от захарта е кафява.
***Солта може да се пропусне, но
според мен щипката сол в шоколадови сладкиши повече подчертава вкуса на какаото
и кафето.
(останалата част от фотосесията -довечера, не, че е много по-различна :)
Ох, Пепчо точно това ли трябваше да видя сега?! Нереално вкусно просто! Прекрасен септември, изкусителке!
ОтговорИзтриванеКате, ама го виждаш съвсем навреме - когато е само с една снимка :)
ИзтриванеДовечера като му накича другите ще стане по-зле :))
Прекрасен и на теб да е!
Пепчо, благодаря за рецептата! Определено и на него ще му дойде реда. Изглежда невероятен!
ОтговорИзтриванене чакай, genoveff, направи го :)
ИзтриванеЕх, че интересно, а и много изкушаващо, Пепи -
ОтговорИзтриванекафеено - шоколадово, сочно и красиво ...
Благодаря за чудесната рецепта,
сърдечни поздрави, успешен и усмихнат септември, Диана
Благодаря, Дианка, хубави есенни дни и на теб!
ИзтриванеАха, не само аз съм се чудила какво ще стане с тази вода:)И с боровинки изглежда супер! А с теб знаем и колко е вкусен:)
ОтговорИзтриванеразбира се, и домочадията.
ИзтриванеДовечера ще правя пак. То се оказа, че само опитване било това.
А? То от слънцето е така почерняло;) Ама много ухае, Пепчо, дори тук в София област се усеща;) И аз ще правя;)
ОтговорИзтриванеПрестоял повечко на плажа :)
ИзтриванеХайде да правиш и покажи някъде, да видим какви ще ги сътвориш ти :)
Пепи, страшно много се радва, че ви е харесал сладкиша! Благодаря за доверието!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Аз съм много благодарна, Петя, защото сме големи шокохолици :) И това е точно нашия сладкиш :) Жива и здрава да си, че го показа, макар че, с тази вода не звучеше много обнадеждаващо :) Добре, че изглежда толкова прекрасен при теб!
ИзтриванеНаистина много шокорладов, само за шоколитици като нас. И така му отиват боровинките и заквасената сметана. Отива в листата на чакащите...Поздрави,Пепи!
ОтговорИзтриванеЩе го сънувам, Пепи! Магията е на лице, остава да запретна ръкави и да го приготвя. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриване