Пекох я във фурната, на хартия, а по книгата може да се изпече на барбекю, поставена на лист фолио. На нас си ни хареса и така, в случая в апартамента няма къде да си палим барбекюто :)
Необходими са:
3 бр. пъстърви - по около 300-350 гр.
връзка магданоз
1-2 скилидки чесън
парче хрян, колкото кутре
кората на 1 портокал
1 лимон
2-3 с.л. соев сос
по 2 с.л. разтопено масло и зехтин
1-2 с.л. сусам
1 ч.л. червен пипер (лют по желание)
сол и черен пипер
Приготвяне:
* Рибата се почиства, срязва по гръбнака от главата до опашката и разтваря по корем :)
* С остра вилица или шишче се пробожда кожата и на няколко места.
* Магданоза се нарязва на ситно;
* Маслото се разтопява в малък съд (касерола) и към него се прибавят соевия сос, зехтина, солта и пиперите; настъргания хрян и пасираните скилидки чесън; настърганата (само оранжевата част) кора от портокал; кората и сока на лимона; 2/3 от магданоза. Съда се отмества от котлона, докато се охлади маринатата.
* Прехвърля се в широка чиния, в която може да се събере цялата риба - потапя се от двете страни в маринатата и прехвърля в друга чиния. Така и с останалите риби, нареждат се една върху друга, завиват се със свежо фолио (найлонов плик) и прибират в хладилника за 20-30 мин.
* Преди печене се отцежда от маринатата, поръсва се с по щипка-две сусам и нарежда в тава, на хартия за печене.
* Пече се за 8-10 мин. в предварително загрята на 200* фурна.
* Веднага, след като се извади от фурната се поръсва с още малко магданоз и още малко цитрусови кори :)
И тъй като пъстървата е сравнително суха риба, много добре и подхожда сос Айоли. Независимо дали с олио, или със зехтин - все си е тежък сос .
Най-мързеливия вариант е да се разбъркат с вилица:
100 гр. майонеза;
1 ч.л. горчица
1 с.л. лимонов сок и щипка сол.
По-вкусният (и почти толкова мързелив) е да си го направим сами:
2-3 ск. чесън
100 мл. зехтин/олио
1 жълтък
1 ч.л. горчица
1 ч.л. сок от лимон.
Всичко това в купата на пасатора и след минутка сос Айоли е готов.
Ах, Пепчо, с това барбекю :))) страхотна е рибката, а бе даже много страхотна! Дали ще доплува до мен?:) Хубав и вкусен ден!
ОтговорИзтриванеЗнам ли, Кате :)
ИзтриванеЧакай тази, която се е ориентирала към теб :)
Вкуснооо, това ще е вечерята ни днес. Благодаря!!! При теб ми е уютно, тук винаги си намирам по някое вкусно вдъхновение :)
ОтговорИзтриванеЛютото само от лютия червен пипер ли се получава, или и от хряна? Искам да го махна съвсем, защото малката ми принцеса е на 3 г. и не и се полага люто още.
Мира
Мира, хряна е съвсем малко парче и едва се усеща лютивината му. Но щом ще яде дъщеричката ти, изключи го. Пикантен вкус може да добиеш и с малко джинджифил (както беше в рецептата). Червен пипер аз сложих сладък, за аромат.
ИзтриванеЩе чакам отзиви :)
Страхотна е Пеп!Фантастично приготвена риба!
ОтговорИзтриванеНали е риба :)
ИзтриванеСтрахотна рибка си направила, Пеп!
ОтговорИзтриванеСамо не разбрах защо нямаш барбекю на балкона...
Ще се овоним, Ил :)
ИзтриванеНо пък имаме на покрива на блока, ха да се похваля :)
Много вкусно ухае, Пепи :)... на море, въпреки, че не е морска риба :))) Харесаха ми тези всичките подправки, интересно ми звучи и ще опитам. Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да опиташ и споделиш, Снежи :)
ИзтриванеПоздрави и хубава сряда на теб!
Чудна и вкусна! Барбекюто - на терасата:)
ОтговорИзтриванена покрива :)
ИзтриванеПеп, изглежда направо жестоко. Ние печем всякаква риба във фолио върху елетрическа скара на терасата. Хем е вкусно, хем чисто :)
ОтговорИзтриванеТази непременно ще я пробваме :)
Наистина чисто ще да е на фолиото, Зори :) няма да се чисти след рибата. Ще пробвам така и аз.
ИзтриванеЧак ми закъркори тумбака,страхотна си я направила тази пастърва,Пепи!
ОтговорИзтриванеМного интересно съчетание за марината за риба,непременно ще тестваме и у нас,обичаме пъстърва.
аз и на друга рибка ще го направя, Роси :) много ми хареса.
ИзтриванеПикантна и вкусна марината, /не мога да повярвам че си сложила магданоз! :)/ ще я ползвам!
ОтговорИзтриванеСосът също ми е интересен и понеже обичам риба, ще се възползвам от вкусното ти предложение!
Поздрави!
Сложила съм, Инче, щом се пече или готви магданоза :) е добра подправка.
ИзтриванеПоздрави и на теб!