29 ноември 2009 г.

Пилешка супа

или Супа от пиле smile1  А точно така, с предварително сварено месо и готовия, презеден бульон приготвям супа и от свинско месо, заешко, или каквото друго има.





Продукти за 8 порции:
1/2 кг. пиле - ок. 800-900гр. с всичко - кожа не ядем, но я правя с нея и после вадя - пуска си всичките холестеролчета и е по-вкусна innocent
2 с.л. от универсална подправка - солена, сушена или готова 10 зеленчука.
още:
1-2 чушки, 1 морков - може пресни, може и замразени, ако има във фризера.
сол на вкус
олио - ок. 60-80мл, зависи дали е тлъсто пилето
ок. 1,5л вода
1 картоф
ако има гъби - няколко, ако има пилешки дреболии - също няколко.




5 с л ориз или 3 топки фиде - по желание

4 с л кисело мляко
1-2 яйца /зависи от големината/
2 с л царевично нишесте или брашно
мадганоз, естрагон - малко сухи или стръкове, ако има цели


     


Приготвяне:
* Пилето поставям да се вари, като  отпенвам при завирането.
***Когато имам повече време, така го правя. Но обикновено слагам по няколко неща на печката. Затова слагам месото и когато заври, вадя месото, измивам, а бульона прецеждам. Отново връщам в тенджерата smile1 и оставям да завира.
* През това време нарязвам моркова, чушката и картофа и поставям заедно със стръковете магданоз и целина да се варят при пилето.
* Когато то е сварено го изваждам. Вадя и стръковете подправки, които изхъврлям, а пилето нарязвам.
* В бульона поставям ориза и подправката; оставям да се варят до сваряването на ориза.
* Ако е с фиде, поставям подправката да поври с пилето 15-на мин., а фидето поставям непосредствено преди застройката
* Връщам нарязаното месо в супата и правя топла застройка:
- разбивам киселото мляко, яйцето/яйцата и нишестето /или брашното/ в съд на котлона, който вече съм намалила на най-ниска степен / 1 /.
- щом загрее сместа - при непрекъснато бъркане, наливам по малко от врелия бульон на супата и бъркам. Така, докато сместа стане 2-3 пъти повече.
- изсипвам обратно при супата при непрекъснато бъркане.
* Така при претопляне супата не се пресича.
* Поръсвам с по щипка магданоз и две естрагон - тази подправка много ни хареса за супи.



По желание на девойчето понякога - когато е почти готова, разделям на две, едната част правя с ориз, на другата слагам фиде, после застройка. Така  всички са доволни :)), че имат топла пилешка супа 


И една хитринка, за приятен жълтеникав цвят на супата:
Моркова (морковите) се настъргват на ситно ренде и запържват в олиото и 3-4 лъжици вода за 2-3 мин (докато се изпари водата). Едва тогава налимав вода и останалите месо и  зеленчуци, ако ще има такива Това го правя при почти всички супи. 




4 коментара:

  1. Изглежда страхотно и звучи обещаващо-грехота ако не се пробва тази рецепта.Вече съм си я отделил и е в бойна готовност за изпробване.АЛЕКС

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, г-н Димитров :) Надявам се да Ви хареса и ще чакам отзиви :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. в моите супи лук няма :) Не го харесвам в супа. Виж, парче праз лук (10-на см) ситно нарязан ми харесва и слагам в последните години в месни супи, но лук - не.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...