Продукти: (приблизително)
около 1 кг картофи
2 яйца
подправки - чубрица, копър и черен пипер
1/2 пак. масло
50мл прясно мляко
200г сирене
сол на вкус
за плънката:
300г шунка или колбас
5-6 бр. кис. краставички
250-300г гъби
200-300г кашкавал
3-4 с.л. майонеза или крема сирене
2-3 сварени или мариновани моркова
галета
Приготвяне:
* Картофите се сваряват, обелват и намачкват докато са топли. (или просто се варят обелени в мв-та, така по-лесно се смесват с маслото и яйцата)
* Прибавят се яйцата, маслото и прясното мляко и обърква добре
* Прибавят се и подправките и начупеното на едро сирене, посолява се
* Гъбите се сваряват за 3-4 мин в подсолена вода (аз правя това в микровълновата, докато приготвям другите продукти)
* Застила се правоъгълна тава за печене с хартия и поръсва с галета.
* Разстила се картофената смес по хартията - дебелина не повече от 1.5 см и поставя в загрята фурна на 220* да се запече за около 15-20 мин.
* През това време се нарязват шунката/колбасът, краставиците, морковите, гъбите и кашкавалът.
* Разбъркват се с майонезата/крема сиренето и поставят върху картофената смес и запича за още 8-10 мин
* Изважда се и заедно с хартията поставя на кърпа.
* Докато е топло се завива на руло и стяга добре с ръце, като при завиване хартията се изтегля навън и издърпва.
* Завива се стегнато в кърпата и оставя да постои 10 мин, за да поизстине малко.
* Развива и се реже - колкото е по-студено, толкова по-лесно се реже.
* С плънката обикновено импровизирам - слагам каквото имам в хладилника, но това са основните продукти.
Това е много интересно предложение. Аз лично знам за картофено руло, което навиват преди да печене.
ОтговорИзтриванеТак лесно се реже, така ли? А свиването лесно ли е?
Аз съм пробвала няколко пъти да го навия на руло и тогава да изпека, но винаги се обезформя рулото.
ОтговорИзтриванеТози начин е много по бърз и по-лесен.
Завиването е лесно, тъй като то е в хартията и е меко, податливо на извиване.
Както и горе писах - колкото по-студено е рулото, толкова по-лесно се реже. Най-добре да изстине за час, час и половина.
Рязането разбир асе - с остър нож.
Пеп-4о, това ще го пробвам!Изглеждат супер!!!!
ОтговорИзтриванеВинцето :)
Привет, Маги, ще се радвам, ако ти хареса.
ОтговорИзтриванеРулото дава много възможности за импровизации, а така направено се оформя мноооого по-лесно и стои много добре.
Поздрави :)
Аз колкото пъти съм правила картофено руло все се разпада. Ще пробвам тоя начин. Благодаря за хубавите рецепти!
ОтговорИзтриванеМоля, радвам се, че ти харесват :) Добре дошла в моето местенце!
ОтговорИзтриванеПробвай така рулото; вече писах по-горе, но откакто го правя така - не ми се разпада. А в суров вид ми се е случвало да направя и :)) директно към кофата.
Направих го, стана много добре. Малко позалепна, понеже го пекох върху фолио без да намажа с мазнина под галетата, но се получи едно чудесно неразпадащо се руло:)) Снимка тук:
ОтговорИзтриванеhttp://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=1870521878833&set=a.1440907738748.2060617.1114699974&type=1&theater
Поздравления за успешното руло!
ОтговорИзтриванеИ благодаря, че не се отказа от опитите :)
Na snimkata vijdam morkovi ,a v receptata gi nqma ....?
ОтговорИзтриванеДа, има моркови.
ИзтриванеНай-долу съм писала: "* С плънката обикновено импровизирам - слагам каквото имам в хладилника, но това са основните продукти." Когато има моркови - сложа, когато не - не слагам. Основата е картофения блат и спойващо сирене и кашкавал, а другото е - каквото ви харесва или имате в хладилника.
Благодаря за страхотната рецепта ... много вкусно се получи :)
ОтговорИзтриванеЧудесно руло се получи.От горе го намазах с яйце и галета и стана с коричка.
ОтговорИзтриванеи това е с коричка от галетата - хрупкава, защото е изпечена под картофения блат :)
ИзтриванеЯвно сте го пекли след навиването :)
Благодаря за рецептата ! От картофените кюфтета се отказах отдавна,но рулото стана супер!Ще се прави често :)
ОтговорИзтриванеА защо се отказа от картофените кюфтета :) ?
ИзтриванеАз лично ще помоля за едно кратко видео. Специано за момента кога се навива рулото . ще ми се да видя тънкостите нагледно ако е възможно .Благодаря педварително ...
ОтговорИзтриванеМалко ще е трудно, защото няма кой да снима, когато готвя :) Ако следващият път успея да уловя някой от домашните наоколо - ще снима.
ИзтриванеНо е обяснено много добре - може да опитате на сухо :) с нещо кръгло, някаква ролка - докато завивате в кърпата се издърпва хартията за печене. Това е цялата "магия". И после го стягате добре, като завит бонбон и оставяте да изстине така.
Здравейте, хареса ми рецептата и я направих с някои изменения в плънката. При навиването обаче срещнах проблем и малко се поразпадна. Дооформих го с притискане, защото картофите са меки, но малко се ядосах. И за мен ще е полезно да видя как го правите вие!
ОтговорИзтриванеТочно така с притискане и стискане на рулото се дооформя - картофите са меки. Като се стегне и остави да изстива, тогава се охлажда и хваща "калъп" Ще го приготвя и снимам, но не знам кога :)
ИзтриванеМоже би зависи и от сорта картофи и дали са варени въвъ вода или задушени на МВ.
ОтговорИзтриванеСмятам, че 1-2 с.л. брашно в блата ше помогнат да стане по-твърд и еластичен, но говоря само на теория, не съм пробвала.
От сорта картофи със сигурност зависи. От варенето много зависи - убедила съм се през годините, че ако вариш картофи, покрити с 2-3 пръста вода стават доста по-меки и воднисти, отколкото ако ги вариш в по-малко вода - обикновено сипвам да е 2 пръста под нивото на картофите. А естествено най-сухи остават, ако се сварят в микровълновата :) но много хора вече не ползват тази печка. Някой може да пробва с 2-3 лъжици брашно - със сигурност ще стегнах блата при нужда, няма да навредят.
Изтриване