7 февруари 2022 г.

Кекс с газирана напитка

 

       Един най-обикновен кекс,  който по времето на соц-а беше много модерен затова, че е правен с швепс. Не за друго, ами защото швепсът често изчезваше от магазините. После стана модерен с Фанта, а моят днешният е с Миринда :) Това не е платена реклама, но кексът е от най-лесните и се получава с всяка безалкохолна  напитка, която естествено не е горчива и няма да го оцвети в черно-лилаво. Противно на мненията, че може да се направи с изоставащо безалкохолно в някоя бутилка, вярвам, че колкото е по-газирана напитката, толкова повече спомага за образуването на ония хубави мехурчета в сместа и го прави въздушен. Основавайки се на тези обикновени съставки, в сместа може да се прибавят орехи, стафиди, какао, шоколад, или парченца локум. 

Формата ми е с d ~24 см горе, както се вижда с отвор в средата. Ако Вашата е различна, трябва да знаете, че е добре да пълните формата 2/3 от височината и, за да не прелее. 

Продукти: 

3 средни яйца
1 ч.ч. захар (от 240 мл)
80 г масло
200мл безалкохолна напитка (в случая Миринда)
2 и 1/2 ч.ч.брашно (от 240 мл)
ванилия
7 г бакпулвер (това е 2/3 от пакетчето от 10г)

още 1 ч.л. масло и 2 лъжици брашно за поръсване на формата
пудра захар

Приготвяне:
* Яйцата и захарта се разбиват до побеляване на сместа (ами най-лесно и бързо е с миксер).
* Прибавя се разтопеното масло и разбърква, след него - газираната напитка.
* Разбърква се, колкото сместа да поеме течността.
* Брашното се смесва с бакпулвера и прибавя на 2-3 пъти към сместа - при всяко прибавяне отново разбърква (за това не е нужно миксер, може и с телта за разбиване на яйца ) При последното добавяне на брашно се сипва и ванилията.
*Ако ще се прибавят разни стафиди и ядки - сега е момента. Ако искате, разделете сместа на две части и в едната сложете какао. Ако като мен обичате много с локум, нарежете локума на парченца и го поставете в сместа непосредствено преди печене.
* Формата се намазва с допълнителната лъжица масло и поръсва фино с брашното.
* Сместа се изсипва в нея и поставя да се пече в долната част на фурната (моята е 2см. над дъното и) . Едва тогава тя се включва на 180*С, само на долен реотан (ако нямате такава, може и на горно и долно печене).
* Така се пече 30 мин, след които се включва да пече отгоре и отдолу.
* За около 20 мин. кексът е готов, но тъй като градусите на фурните и материала на кексовите форми никога не са еднакви, задължително проверете дали е изпечен с дървено шишче - ако излиза сухо - готов е. Ако има лепнеща смес по него - печете още 7-8 мин и пак пробвайте.
* Готовият кекс се изважда, оставя да се охлади за 10 мин във формата, обръща се и поръсва с пудра захар ( или намазвате с течен шоколад :yum: )


1 февруари 2022 г.

Шоколадово брауни с кафе

 

         Сладкиши тип брауни правя отдавна ; те са лесни, не се разбиват с миксер до изтръпване на ръцете и винаги са влажни :) и сочни. За разлика от другите сладкиши, те не се проверяват с клечка до суха вътрешност. Напротив, вътрешността е лепкава и не е пореста, тъй като обикновено се правят без набухвател.. Днешния сладкиш - и много шоколадов. Защото освен разтопения черен шоколад за сместа, има и още толкова шоколад на парченца :) малко какао и кафе. Сладко е, но не замествайте, или намалявайте захарта, ще се развали текстурата му. Ако трябва хапнете само малко парченце.
Снимките са на един млад мъж от  Pixels by Duchev

 Продукти:

160г черен шоколад с висок % какао (80 ползвах)
160г масло
3 големи яйца (XL)
180 г тръстикова захар (или мусковадо)
80г бяло брашно
40 г какао
2 г разтворимо кафе (1с.лъжица)
щипка сол
няколко капки ванилов екстрат/или семена от шушулка ванилия

и още 150г черен шоколад - настърган, или на капки за печене

Приготвяне:
* Фурната се загрява на 170о.
* Първата част от шоколада се начупва в купа, смесва с маслото и загрява на водна баня.
* Когато сместа започне да се разтопява се бърка и към нея се прибавя разтворимото кафе.
* Отделно се разбиват/разбъркват яйцата със захарта.
* Към тях внимателно се прибавя шоколадовата смес - по малко, за да не се "сготвят" яйцата.
* Прибавят се и брашното с какаото, ванилията и щипката сол.
* Разбърква се добре до хомогенна смес.
* Накрая се прибавя и настърганият шоколад (или шоколадови капки ) и обърква за последен път :)
* Тава с размери ок 20/30 см се застила с хартия за печене.
* Сместа се изсипва и заравнява.
* Пече се в загрятата фурна за 25-30 мин. и тавата изважда веднага.
* Оставя се да изстине за 10-на мин, преди да се нареже.
* По желание може да се наръси с още какао.

Моят се получи малко по-тъничък, отколкото ги  харесвам. Следващия път бих го изпекла в по-малката си тава, затова ако имате по-малка от тази, съветът ми е да ползвате нея.
 


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...