26 ноември 2021 г.
Хрупкава тарта с круши
11 ноември 2021 г.
Бюрек със спанак и сирене
* Изважда се и ако искате да остане с хрупкави крайчета - не я завивайте, извадете на решетка и охладете, преди да сервирате. Но ако я искате мека, пухкава душичка - покрийте с кърпа.
8 ноември 2021 г.
Крем от тиква с бял шоколад
Десерт от поредицата Бързи млечни десерти. Този е есенен, заради начилието на тиква. Когато ми остане печена тиква го правя (рядко, като днес, специално за него да пека тиква), защото с варена не ми допада много - разводнява положението :) Обелени парчета тиква слагам в плик за печене, без вода, във фурната, на 180*. От момента в който се чуе, че вътре къкри, пека около 30 мин - зависи и от тиквата, но цигурката обикновено е готова - пробвам с пръст върху плика, ако е омекнала - изваждам. Точна рецепта няма :) Само идея за есенен десерт-крем-с-тиква.
Пропорциите са:500г печена тиква без кора
100г бял шоколад
250г маскарпоне, или крема сирене (с него повече харесвам)
150г заквасена сметана
Захарта е на вкус - ако ползвате пудра захар, бързо подслажда и ще разберете колко да сложите :) Ако слагате обикновена (бяла, кафява, демерара, мусковадо), кремчето трябва да престои 2 часа, за да се разтопят кристалчетата. Обикновено слагам 4-5 с.л., но пробвам, а последните няколко пъти ги правя с подсладител (1 ч.л. Суитли). Разбира се, може да подсладите с мед.
А приготвянето е лесно - горещата пасирана тиква се смесва с начупения на дребно шоколад и разбърква, за да се разтопи той. Изчаква се да се охлади 15-на мин. Прибавят се останалите продукти, разбърква и разпределя в чаши. Отгоре може да се украсите с каквото се сетите :) Ядки, настърган шоколад, или рачел от тиква (на който му е времето да се прави. )
4 ноември 2021 г.
Шоколадови фъдж "трюфели" с карамел
20г масло
200г кондензирано мляко (1/2 консерва от 397 г)
30г какао + още 40-50 гза поръсване
130г дулсе де лече (1/3 консерва от 397г )
Приготвяне:
* В касерола, или малка тенджера на водна баня се загрява млякото с какаото, карамела и начупения шоколад при непрекъснато разбъркване (карамелът е малко твърд, да може да се разтопи добре.)
* Държат се в кутия в хладилник, под капака на която има кухненска хартия, която да обира влагата, която би се появила