26 ноември 2021 г.

Хрупкава тарта с круши

 

       Един десерт/сладкиш,  с 4 продукта, в който най-дълго е беленето на крушите. Преди няколко дни я открих в книгата на Жак Пепен, а по случайност имам пакет питки тортиля в хладилника. И е точно такава, както той я е описал в рецептата - хрупкава коричка, с аромат на карамелизирана захар, печени круши и масло. Както почти винаги и тук напомням, че имате право на собствен прочит на рецептата :) Може да я направите по-богата на круши, като ги наредите по-гъсто върху тортилята. За една такава питка ползвах 3 средни круши, но моите са с d 22 см, а в книгата са 18см и плодовете са повече. Ще си прецените как би Ви харесала повече - на мен с повече плодове няма да се усеща толкова рупкавата коричка и ще бие на печени круши  само :) Захарта е на вкус - тези бяха доста сладки и вместо супени лъжици съм сложила чаени лъжици захар. Като обелите и опитате :) , или като направите веднъж и опитате - ще разберете колко да сложите. Пък и Вие си знаете колко сладко обичате. 
       При печенето маслото със захарта  се разтичат по края и образуват кафявите ръбчета :) Ако Ви притесняват тези карамелизирани крайчета по обиколката на тартата - може да ги изрежете, но според мен там им е чарът - не е изгоряло, а препечено, хрупкаво. Затова и се пече в горната част на фурната (над средата), за да не прегаря много, както би се получила в долната част. 
Продукти
1 пшеничена питка тортиля d 22 см
3 ч.л. кафява захар 
3 ч.л. масло 
3 средни круши 

По желание:
за глазиране мед, или желе от кайсии, праскови 
ядки за поръсване (шамфъстък)

Приготвяне
* Фурната се загрява на 200*
* Питкта се поставя във форма/тавичка за печене и намазва с една лъжица масло. 
* Поръсва се с едната лъжица захар и обръща в тавата така, че намазаната страна да е отдолу. 
* Намазва се и другата страна на питката и поръсва със захар. 
* Обелените, почистени  и нарязани  на 8 (или 12) резена круши се нареждат  ветрилообразно отгоре. 
* Начупва се останалата 1 лъжица масло тук там върху плодовете и поръсва с останалата захар. 
* Пече се в загрялата вече фурна (над средно ниво) за около  15-20 мин - докато краищата леко покафенеят. 
* Тавата се изважда, а тартата веднага прехвърля на решетка, или в друга чиния и нарязва.  
* Може да сервирате с топка сладолед (чудесно би подхождала ледената сладост на печените плодове), или със заквасена сметана :) но у нас видях, че съм приготвила сметаната когато  занесох  празната вече чиния в мивката.



11 ноември 2021 г.

Бюрек със спанак и сирене

Най-вкусният бюрек със спанак и сирене, който не бях правила поне година, защото открихме с девойчето баничарница с турски кори и всякакви бюреци. И бяха страхотни, сочни, с много плънка, хрупкава коричка по края и мека вътрешност. С новата учебна година (в близост до едно училище са) първо поскъпнаха от 1,90 на 2,50лв (което си е с 1/3). Разбираемо е, брашното и олиото поскъпнаха. После ги намалиха откъм размери. Разбираемо е :) токът поскъпна. Третия път обаче плънката беше много оскъдна, на места дори само сухи кори; тук там спанак и 3 зрънца сирене. Не е разбираемо, но помислих нещо баничарката се объркала и миналата седмица в почивния пак се наредихме с девойката. Това беше последният им шанс. Не знам зодията ми ли е виновна, или аз съм си серсем човек :) но на някои неща и хора трети шанс не давам. А бюреци пак ще си правя, имам хубави турски кори, дори замразих няколко пакета.
Давам количествата за 1 такава кръгла, голяма кора, от която излиза бюрек, достатъчен да нахрани двама души :) средно гладни. Правя ги в такива тавички за еднократна употреба (20/18см размер), но ако правите с 2 и повече кори, може да ги приготвите в голяма тава, отделени помежду им със сгънат на 3-4 ката лист хартия за печене. Така или иначе и на дъното на тавата слагам, когато правя в нея. 
Продукти
1 голяма кръгла, ръчно точена кора тип Одринска (160г и е теглото)
250 г пресен спанак 
1 връзка пресен лук (4 стръкчета )
щипка джоджен, или мента 
щипка сол 
50-60 г масло + още 1 лъжица за намазване на тавата
150-200 г сирене
100г кисело мляко с 1/2чл. сода за хляб, угасена в него
50мл прясно мляко 
1 яйце 

Приготвяне: 
* Почистеният спанак се нарязва на едро и заедно с нарязания  лук се задушават в маслото до омекване (Ако спанакът е задушен, какъвто често  ползвам от фризера, се размразява и отцежда много добре, нарязва и прибавя към задушения лук)
* Подправя се със солта и джоджена и оставя да се охлади за 5 мин. 
* Прибавя се натрошеното  сирене,  киселото мляко със содата и разбъркват. 
* Фурната се загрява на 200*С.
* Дъното на тавичката се намазва тънко  с масло. 
* Кората се разстила на масата и плънката разпределя върху нея. 
И сега се подхваща с двете ръце и набира към средата  :)  за да може лесно да се прехвърли в приготвената тавичка. 
* Там се дооправя - с ръце се намества,  за да стане долу  горе навсякъде с еднаква дебелина. 
* Залива се с разбитото яйце с прясно мляко. 
* Пече се в загрятата вече фурна за около 20 мин   /до зачервяване. Тези алуминиеви тавички са тънки и се изпичат по-бързо, отколкото в нормална  метална, или керамична тава.  Но лесно може да  повдигнете крайчето отдолу и да проверите дали е изпечена и отдолу (отгоре се вижда)
* Изважда се и ако искате да остане с хрупкави крайчета - не я завивайте, извадете на решетка и охладете, преди да сервирате. Но ако я искате мека, пухкава душичка - покрийте с кърпа. 

8 ноември 2021 г.

Крем от тиква с бял шоколад

 

       Десерт от поредицата Бързи млечни десерти.  Този е есенен, заради начилието на тиква. Когато ми остане печена тиква го правя (рядко, като днес, специално за него да пека тиква), защото с варена не ми допада много - разводнява положението :)  Обелени парчета тиква слагам в плик за печене, без вода, във фурната, на 180*. От момента в който се чуе, че вътре къкри,  пека около 30 мин - зависи и от тиквата, но цигурката обикновено е готова - пробвам с пръст върху плика, ако е омекнала - изваждам. Точна  рецепта няма :) Само идея за есенен десерт-крем-с-тиква. 

Пропорциите са: 

500г печена тиква без кора 

100г бял шоколад 

250г маскарпоне, или крема сирене (с него повече харесвам)

150г заквасена сметана 

Захарта е на вкус - ако ползвате пудра захар, бързо подслажда и  ще разберете колко да сложите :) Ако слагате обикновена (бяла, кафява, демерара, мусковадо), кремчето трябва да престои 2 часа, за да се разтопят  кристалчетата. Обикновено слагам 4-5 с.л., но пробвам, а последните няколко пъти ги правя с подсладител (1 ч.л. Суитли). Разбира се, може да подсладите с мед. 

А приготвянето е лесно - горещата пасирана тиква се смесва с начупения на дребно шоколад и разбърква, за да се разтопи той. Изчаква се да се охлади 15-на мин. Прибавят се останалите  продукти, разбърква и разпределя в чаши. Отгоре може да се украсите с каквото се сетите :) Ядки, настърган шоколад, или рачел от тиква (на който му е времето да се прави. )


 

4 ноември 2021 г.

Шоколадови фъдж "трюфели" с карамел

 
        Рецепта, която приготвих и Ви предлагам покрай седмичното  кулинарно-филмово предизвикателство от ФБ групата "Сол и пипер". Сещате се, че темата е била по филма Шоколад. По-хубаво от всеки шоколад :) е мноооого шоколад. Често в пристъпи на тиха кулинарна лудост правя шоколадови трюфели; тези са малко по-различни заради карамела и кондензираното мляко в тях. Опитайте ги, правят се сравнително бързо (30 мин) и си заслужават всяка хапка. А компания може да им прави чаша горещ лют шоколад. 
Продукти:
200г черен шоколад (70%)
20г масло
200г кондензирано мляко (1/2 консерва от 397 г)
30г какао + още 40-50 гза поръсване
130г дулсе де лече (1/3 консерва от 397г )

Приготвяне
* В касерола, или малка тенджера на водна баня се загрява млякото с какаото,  карамела и начупения шоколад при непрекъснато разбъркване (карамелът е малко твърд, да може да се разтопи добре.)
* Изсипва се  в правоъгълна форма  прибл. 20/22см   покрита със стреч фолио. 
* Сместа се изравнява, покрива се отново с парче стреч фолио (онова на дъното оставих по-голямо и с него покрих) и прибира в хладилник за поне  2-3 часа. 
* Изважда се на плот/или дъска заедно със стреч фолиото.  Нарязва се с мокър горещ  нож (загрявате кана с вода и топвате ножа в нея) .
* Отрязаните парчета се овалват в какаото (на лист хартия е удобно). Преди всяко отрязване на парче, ножът се намокря и отцежда, за да не лепне сместа по него и да намачква следващите парчета. 
* Държат се в кутия в хладилник, под капака на която има кухненска хартия, която да обира влагата, която би се появила


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...