14 август 2023 г.

Мариновани патладжани

 
       Всички, които надничат в блога ми знаят, че много обичам патладжани :) независимо с месо, или без месо готвени, печени, пържени, или мариновани за зимата. Дори в питки ги слагам.  Маринования патладжан на Танчето определено ми е фаворит сред консервите, но си е за зимата :) грехота е след толкова труд да отварям лятото. Като видях обаче този маринован патладжан при Мими, веднага го припознах :-) знаех си, че много ще ми хареса. Мими е доказан кулинар и може да се разчита изцяло на рецептите и, особено онези средиземноморските  :-) какви са апетитни!  Патладжаните приготвих почти по рецептата, игнорирайки някои подправки и лютите чушки - не ми върви лютото напоследък. При нас заминаха на салата, но от тях би била  много подходяща гарнитура за печено месо, утре вечер ще пробвам с едни бекончета. 

Продукти:

3 средни патладжана

За маринатата:
100 мл шарлан (при Мими е зехтин, но аз споделих, че напоследък ползвам шарлан)
40 мл ябълков оцет
3-4 скилидки чесън скилидки чесън
1/4 малка червена сладка чушка
1/4 малка зелена сладка чушка
1 стръка прясна мащерка
3-4 листа босилек
3 стръка магданоз
6-7 листа прясна мента
1 равна с.л.мед
щипка сол

2-3 лъжици зехтин/шарлан и сол

Приготвяне:
* Патладжаните се измиват, почистват и ако са с дебела ципа - белят. Моите са светлолилави, с тънка ципа и не белих, но другите видове с дебели ципи ги беля.
* Нарязват се на тънки ленти (1,5-2мм.)
* Всяка лента се посолява леко и нареждат в купа, в която да си пуснат тъмната вода :)
* Оставят се да се изпотяват за около 1,5-2 часа.
* Изплакват се обилно с вода и подсушават между пластове кухненска хартия.
* Връщат се в купата и поръсват с онези 2-3 лъжици мазнина; разбъркват се.
* Пекат се от двете страни на загрята скара, или грил тиган за по ок 2 мин. - следете райетата :)
* Изваждат се в чиния.
* Когато всички са изпечени се приготвя маринатата:
зелените подправки и чушките се нарязват и поставят в бурканче с винт, заедно с шарлана/зехтин, оцета, меда, пасираните скилидки чесън и щипката сол.
* Бурканчето се затваря и разклаща енергично за минута. Марината може да се приготви и разбърка в купа, но така е по-лесно.
* В купа се нареждат ред от изпечените ленти, заливат се с 2 лъжици от маринатата; пак ленти патладжан, пак марината и така, докато свършат.
* Купата се затваря с капак (или покрива с лист свежо фолио ) и прибира в хладилника за поне два часа, да се овкуси добре.

8 август 2023 г.

Брускети

 

 
        Брускети   - Bruschetta.  На български - запечени филии, намазани със зехтин или масло и подправки и гарнирани. И точно това намазване със зехтина ги отличава от просто препечените филии.    Варианти за намазване - по вкус и по желание; за плънка - по желание и по вкус :-).  А ние  брускети обичаме всякакви, дори такива с охлюви :D
      Всички знаем, че брускетите  се запичат и още горещи се заливат със струйка зехтин и натъркват със срязана скилидка чесън. Когато обаче правиш една тава с брускети си спестяваш време, като овкусиш зехтина с пасирана вътре скилидка чесън. Загрявам зехтина за кратко - колкото да се стопли, не за пържене и слагам в него  пасираната скилидка чесън, 2-3 щипки риган и оставям така за 15- на мин., да си пусне аромата.  После гарнирам по желание и според наличностите на хладилника, но това са едни от най-често правените у нас тази пролет и лято за бързо хапване. Че и на работа си нося, като гледам да има някакви зелени листенца по тях.  Откритието ми са черните стафиди :) Брускети  и преди съм споделяла в блога, но тази добавка много ми хареса тази пролет в едно заведения и си  "откраднах" идеята. 

   Най-добрите брускети се получават от хляб чабата, или франзела. Запичат се на скара, или грил тиган от двете страни и още горещи се намазват с четка с ароматния зехтин. Тази година съм открила за себе си шарлана :-) и много често заменям зехтина с шарлан, когато ще ползвам в суров вид.  Понякога вместо с ароматната мазнина, намазвам с песто от босилек
     Следва  гарниране - намазвам  още с крема сирене, отгоре гарнирам с ленти авокадо, прошуто, пушено месо, или пушена сьомга, няколко листа бейби спанак, или листенца от салати. И задължителните 4-5 едри черни стафиди.  Изобщо, това е само идея, в която да включите зеленолистни и черни  стафиди (тези последните са по-едри, но когато нямам точно от тях, слагам и други, или сушени червени боровинки. )

 

6 август 2023 г.

Добруджанки

 

       Или мързеливки, аламинутки, или бързи питки със сирене. Сигурно са малко хората,  които обичат тестото и не са започнали   с него точно от тези питки. Харесвам ги, че се приготвят много бързо - от бъркането, до изпичането за около 40 мин, но винаги съм била на мнение, че трябва да се хапват топли - недостатъкът на соденото тесто за мен.  Затова и дозата ми е сравнително малка, не както на повечето рецепти :-) - излизат 12-13 бройки.  Когато изстинат, не са толкова пухкави. Някак си през годините съм пропуснала да ги напиша тук, макар че  преди доста години споделих подобните средиземноморски питки с патладжани, които са същите, но обогатени :) с патладжан и колбас. Продуктите тук могат да не се спазват стриктно, сместа е гъста, но лепкава - не е тесто за месене и според гъстотата на млякото, размера на яйцата, или вида на брашното, последното може да бъде  две-три лъжици повече, или по-малко. 

Продукти
* 2 малки до средни яйца 
* 200г кисело мляко 
* 1 ч.л. сода за хляб, или  бакпулвер 
* 240г брашно  (в период на смесване на бяло и лимецово съм :-)
* 60г меко масло 
* 180-200 г натрошено сирене 

за поръсване:
~80г кашкавал 
семена - сусам, мак, нигела, ким 
може да се отдели единия жълтък за намазване, разбит с 2-3 лъжици прясно мляко. 

Приготвяне
* Фурната се загрява на 180*С. 
* Содата се разбърква в киселото мляко и оставя за минутка да шупне. Ако се ползва бакпулвер, тази стъпка се пропуска, а той се смесва с брашното. 
* Разбиват се яйцата с киселото мляко и мекото масло за 1-2  мин. 
* Прибавя се натрошеното сирене, разбърква внимателно и на 2-3 пъти прибавя брашното, докато се получи лепкава, гъста смес. 
* С мокри ръце/или лъжица  се взема от сместа и поставя на купчинки, на разстояние 2-3 см една от друга,  върху хартия за печене в подготвената тава - с мократа ръка е лесно да се загладят, ако не ги искате много рошави. 
* Средата на всяка се притиска  пръст  (тук аз ползвам върха на ръчната преса за цитруси - това трябва да го снимам и покажа, прави хубави вдлъбватинки), а в получената вдлъбнатина се поставя по щипка настърган кашкавал. 
* Тук могат да се намажат с разбито яйце, но може и без него. Поръсват се със семена и поставят да се пекат в загрятата фурна за около 20 мин - до приятен загар. Като пипнете с пръст се усещат, че са меки, но изпечени. Не ги препичайте, стават сухи. 



 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...