Сигурно всеки има рецепти, които отлежават и чакат да бъдат приготвяни. При мен тези са малко, но затова пък - трайно отлежали :) така да се каже. Тъй като все се намира някой, който да не яде по нещо у нас. Е, извън всичко на скара. Така е и с една полента със сос рагу , на която най-сетне дойде времето и то само, защото видях подобно предложение във ФБ от Raspberry Syrup. В такива случаи няма отлагания на чакането. Е, после се случва чакането с публикуването, но това е друга тема.
Полента, печена на скара и два вида сос - единия наситено месен сос рагу, другия - бешамелов с кашкавал и синьо сирене (ако му сложите и жълтък ще си имате сос Морне). Все любими сосове, които овкусяват иначе сравнително сухата полента. Не много фотогенично ястие, но пък вкусно. Длъжна съм да спомена, че преди да я хапваме с девойката настъргах и пармезан, но последния не влезе в кадър - гладните жени са изнервени Та ако решите да си приготвите тази полента Болонезе със сиренов сос - пригответе си и парче твърдо сирене за поръсване.
Полентата (никога не го наричам качамак това изделие) се приготвя от царевичния едър грис, на пакетите на който пише, че е за качамак :) У нас е често срещана на масата, но обикновено все гарнирана с бекон и сирене. Винаги може да се приготви по-рано - от предния ден и разсипе в тава да изстине и хване калъп, а да се досготви :) следващия ден, или вечер след работа, или когато и да е преди сервиране. Тук най-важно е сиреновия сос да се приготви преди сервиране, за да е топъл :) и да се усети добре аромата му.
Продукти:
За полентата:
~180 г царевичен грис
50 г настърган пармезан/твърд кашкавал
1 с.л. масло
~ по 300 мл вода и пилешки бульон (или само вода, но с бульона вкуса му по-добър)
За сос Рагу/Болонезе:
500 г.кайма (смляно месо е най-добре)
500-600 г. белени домати (пресни или консерва)
1 глава лук
150 г. гъби,
1 глава лук,
2 средни моркова
5-6 скилидки чесън
парче ок 100 г глава целина
50 мл. червено вино
сол и черен пипер
риган или босилек (или и двете)
~ 50-60 мл олио
За сиреновия сос:
2 с.л. брашно
2 с.л. масло
500мл прясно мляко
индийско орехче
100г кашкавал
100 г синьо сирене
Приготвяне:
Първо полентата :)
* Приготвя се правоъгълна кутия /тава с размери~ 20/20см. и застила със свежо фолио.
* Бульонът и водата се кипват в тенджера, прибавя се щипка сол и на тънка струя изсипва царевичния грис.
* Бърка се енергично, докато се сгъсти и поеме водата - около 4-5 мин.
* Прибавят се маслото и сиренето, обърква, докато се разтопят в сместа.
* Тя се изсипва се в приготвената кутия/тава , заравнява отгоре и охлажда (прибира в хладилник за 30 мин.) .
През това време приготвяме соса Болонезе :)
* Лукът се нарязва на ситно; морковите и целината на дребни кубчета.
* Поставят се тенджера, заедно с мазнината и се запържват за 3-4 мин.
* Прибавят се смляното месо, ситно нарязаните гъби и скилидката чесън и всичко задушава под капак, докато остане на мазнина.
* Подправя се с риган и сол - на вкус (солта се преценява според каймата и консервираните домати) и прибавят виното и намачканите домати - или грубо пасирани с ръчния пасатор (добре е да се усещат фините парченца, докато се хапва :))
* Отново се задушава всичко, докато течностите се изпарят.
Тук е време да извадим охладената полента и да нарежем на квадрати, правоъгълници.... или иначе казано - парчета с големина по желание (по две на човек да кажем), които ще сервираме със сосовете.
* Нареждат се на хартия за печене и пекат в загрята фурна на средна скара, на 200* за около 7-8 мин. - до бледо зачервяване, да не се изсушава.
През това време си приготвяме и соса със сирената, който е готов за същите 7-8 минути :)
|
* В касерола разтапяме маслото и добавяме брашното. Запържваме за около 2-3 минути, като постоянно разбъркваме до получаване на златист цвят. * Отместваме касеролата/или тенджера от котлона и на тънка струя, при непрекъснато бъркане, наливаме студеното, или хладко мляко. * Посоляваме, подправяме с 1-2 фини настъргвания на индийското орехче, връщаме съда на котлона и варим на слаб огън 6-7 мин, като постоянно разбъркваме соса.
|
* Накрая прибавяме фино настърганите сирена и изключваме котлона, като продължаваме да бъркаме още минутка-две, докато те се разтопят.
И да плейтваме :))
Парче печена полента, 3-4 лъжици сос Болонезе, пак парче полента, още 2 лъжици месен сос и заливаме всичко с няколко лъжици от сиреновия сос.
Това с поръсения магданоз е за цвят (може да сте сигурни, че беше старателно почистен от моята чиния) но пък ако го обичате - не пречи да си поръсите. Аз лично бих предпочела да си поръся риган, но когато сготвих тази полента той беше едва-едва показал се от пръстта :)