20 февруари 2024 г.

Калцоне с пиадина /тортила

 

или тортила. Не лаваш, защото те са доста по-тънки листове. Макар че и на тях съм правила пица и въпреки, че ги обичам много тънки, лаваш-пицата не е моето. По-скоро  ги ползвам за направата на разни хапки, или тази йока - кавказка закуска

А калцоне обичам и правя отдавна. Това показаното в линка е с пилешка кавърма, каквото не срещнах в Италия  (чета в онази си публикация, че ще проверя какво е калцонето в Италия :-) ами беше с малко плънка - прошуто, шунка, моцарела и сравнително много тесто, поне от тези, които опитах в Неапол, не съм очарована.) Някой ден ще направя с тесто и в по-близък до оригинала вид, но сега за тези, мързеливите калцонета. Такива питки си купувам от италианските седмици в Лидъл, ако няма - тортили, такива поне винаги има в търговската мрежа. Чудесно предложение за бърза вечеря, или закуска, както Ви дойде. Импровизирането с плънките е просто задължително Simple Smile правя с каквито има изостанали колбаси и сирена в хладилника.

 

Приготвянето е в няколко стъпки: 

 Фурната се загрява на 200*.

Питките пиадина/тортила се поставят на хартия за печене.
Половината на всяка питка се намазва с доматен сос и поръсва с риган, или босилек.
Слага се филе, шунка, колбас, какъвто имате, или искате и нарязани парченца сирена/кашкавали. Колкото повече, толкова повече се разтичат при хапването после.
Празната половина се прехвърля върху плънката.
Намазва се отгоре отново с доматен сос, поръсва с риган, или босилек и поръсва с още настърган кашкавал.
Прехвърлят се заедно с хартията в тава за печене и поставят в загрятата вече фурна.
Готови са за около 5-6 мин . сочна вътрешност от сирената и хрупкава коричка отвън :) :kissing_heart: :heart:

19 февруари 2024 г.

Салата Цезар

 

        Отдавна се каня да споделя малко любими салати, но все ги отлагам като си казвам "какво пък толкова, салата" Simple Smile още повече интернет е пълен с вариации  на такива. Веднага си признавам, че в тази обичам да слагам и авокадо,  но днешното реших да си го запазя за едно суши утре.  Това без точни пропорции е моят вариант на приготвянето и Simple Smile може да е кощунство, но аншоа не слагам :) Този път е само със салата айсберг, но понякога смесвам с маруля. Пилешкото филе е печено на скара, но ако печете пиле, или пилешки бутчета, може да ползвате и от тях месо, ако случайно Ви остане. Още нещо да вметна :) случвало ми се е да коментираме с познати - мие ли се, или не, салатата айсберг, тъй като се продават опаковани. Аз съм от тия, дето ги мият - не листо по листо, защото  начупвам главата на едри парчета и ги накисвам за 10-на мин. в студена вода. 
       Салатата носи името на създателя си -  италианец емигрант в САЩ и Мексико, ресторантьорът Цезар Кардини. 

Продукти  за около 3 салати:

1 средна глава айсберг - ок 500 г
~400 г пилешко филе
2 шепи приготвени крутони  
2-3 щипки сол
пармезан, или грана падано

За соса: (който е повече, но дори да остане, може да се съхранява до седмица в бурканче)
жълтъците на 2 рохко сварени яйца (у нас човекът Стоев е отговорен за рохките яйца)
фино счукана скилидка чесън
2 с.л. сос Уорчестър
сокът от 1 лимон
2 с.л. мека горчица (медена)
щипка-две фино смлян черен пипер
щипка-две сух копър
1/2 ч.л.сол
1/2 ч.л.захар
100 мл олио и 60-70 мл зехтин

Приготвяне:
* Пилешкото филе се срязва на 2 пържоли, посолява, намазнява с малко олио или зехтин и изпича на с кара, или грил тиган. Като изстине се нарязва на хапки.
* Филии хляб  се намазват съвсем тънко с олио/ с четка, поръсват се с подправки , нарязват на кубчета и поставят в тава в загрята фурна да се запекат - отнема около 5 мин, ако не Ви се включва фурна за толкова време, може и на тиган. Тъй като много обичам крутони (вървят и на всяка супа), често си правя повече и прибирам в метална кутия след пълното им охлаждане. Подправките, които им поръсвам са: червен пипер, риган, мащерка, а от година насам и заатар.
* Всички продукти за соса се поставят в дълбока, тясна купа и пасират за минутка - получава се сос като майонеза. Принципно за салатата трябва да се ползва само зехтин, но ми идва прекалено наситен вкусът на маслините и смесвам с олио.
* В купа се нарязва/накъсва (както искате, аз я нарязвам) салатата, посолява се и разбърква.
* Разпределя се в 3-4 чинии, отгоре се поставя нарязаното пилешко филе и крутоните.
* Поръсва се със соса (не слагайте целия) и пармезана/грана падано - настърган, или на люспи. Предпочитам го на люспи, но имам да си ползвам още няколко пакета от Болоня, които не съм догледала, като купувам и вместо на люспи са с настъргано сирене.

Добавки извън всяка оригинална рецепта :) чери домати, авокадо, черни едри стафиди, запечени нарязани бадеми. Парче синьо сирене, поставено и пасирано в соса. 


16 февруари 2024 г.

Брауни с червено цвекло

  
       Без захар и брашно.  Но ужасно вкусен. Ако човек не знае, че е с червено цвекло, няма и да познае. Бананите в сладкиши отдавна са нещо известно, а това, че е без захар го прави подходящ за всички хора, които като нас трябва да избягват въглехидратите :blush: Голямото ни девойче отдавна ми говори за този сладкиш и все отлагах - едно, че забравям, друго, че като се сетя за него и купя цвекло пак забравя за сладкиша и го изпека за салати. Докато преди 3-4 дни не ми показа, че е направила и ми подаде топката :blush:. Единствената ми забележка е (по-долу го пиша пак), че трябва да се изпече в по-малка форма, за да остане с по-дебел блат. 

По рецептата, която Гери  ми даде е със стевия (на вкус) и кокосово масло, но аз ползвах краве масло и  съвсем малко течен подсладител, а в крема - лъжица мед. Гери е направила крема с маскарпоне и банан, моят е с крема сирене и банан. Пиша рецептата така, както я направих. За крема може да изберете любим млечен продукт - маскарпоне, сирене крема, заквасена, или бита сметана, цедено мляко. Може и да увеличите количеството за крем. 
Продукти
2 яйца 
2 банана (по ~200г всеки)
200 г червено цвекло - теглото е в обелено
60г краве масло
100г черен шоколад (80%)
12 сурови обелени бадема 
2 с.л. фино настъргана портокалова кора  (или есенция)
1/2 ч.л. течен подсладител 
1 бакпулвер (10г)
1/2 каф.лъж. сода за хляб

1 с.л. масло за намасляване на формата за печене 

За крема: 
300г крема сирене 
1 с.л. мед 
1 голям банан 

ягоди, или друг плод за украса, а може да отрежете парче от сладкиша и поръсите на трохи отгоре. 

Приготвяне: 

* Фурната се загрява на 180*. Тавата за печене се намазва съвсем тънко с маслото - по дъното и страниците, или покрива с хартия за печене. Моята е намазана.
* Цвеклото се нарязва на кубчета, бананите на парчета и заедно с бадемите се поставят и в блендер и смилат до хомогенна смес.
* Прибавят се яйцата, подсладителят  и портокаловата кора и на няколко пулса смесват.
* Шоколадът се начупва и разтопява с маслото (това го правя в микровълновата)
* Прибавя се към сместа с цвеклото - тук вече прехвърлих в голяма купа и смесих с лъжица, тъй като моят блендер събра точно цвеклото, бананите и яйцата.
* Прибавят се бакпулверът и содата и разбърква. Сместа видимо шупва.
* Изсипва се във формата за печене :blush: моята беше 26/16, но следващият път ще търся друга с по 2 см. по-малка от двете страни.
* Формата се тупва 2-3 пъти внимателно на масата - това го правя, за да се разнесе равномерно сместа.
* Пече се в загрятата вече фурна за 25 мин. - за тази форма с тази дебелина времето е точно. Ако ще е в по-малка форма, времето трябва да се увеличи с 5-7 мин, а най-добре да се пробва с дървено шишче, което трябва да излезе сухо.
* След като се охлади напълно, сладкишът се намазва с приготвения крем - бананът се намачква много добре и разбърква със сиренето крема и меда.
* Украсява се с плодове, смлени ядки, или трохи от браунито.

Преди нарязването е добре да постои 2-3 часа в хладилника.

Вижда се, че кремът не е съвсем фин. Ако искате, може да пасирате бананът със сиренето, но това изобщо не влияе на вкуса на шоколадовото брауни.  


11 февруари 2024 г.

Пържени бъбреци с лук

 

       Бъбреците са субпродукт, който аз обичам, за разлика от повечето хора :) и по-точно заради аромата им. Ако се приготвят правилно и изкиснат, този аромат изчезва, но честно казано  докато се приготвят, "аромат" се носи из въздуха - като с готвенето на шкембе. ако може единият ден да ги приготвите, а другия да ги хапвате.  По един и същ начин приготвям различните видове бъбреци - телешки, свински, тук са заешки. 

      Относно почистването и изкисването - бъбреците   цепвам на две, или на четири, ако са големи и почиствам хубаво от белите ципи. Нарязвам на хапки, като за готвене. Поставям в марината от вода и оцет - равни части, да ги покрие, нарязан лук и счукано зърно бахар. Оставям да престоят така до 24 часа в хладилник.  

Продукти за 2-3 порции:
около 500 г бъбреци
1/2 ч.л. сол за варенето им

3 глави лук
щипка сол
щипка черен пипер, щипка риган, или мащерка
100 мл бяло вино
50-60 мл олио
2 с.л. оцет
1 с.л. захар

Приготвяне:
* След като са почистени и изкиснати по горния начин, нарязани, или само цепнати на две, бъбреците се отцеждат и измиват със студена вода.
* Слагат се да се сварят в леко подсолена вода: Заешките за 30 мин, свински и телешки - за час, от момента на завирането.
* През това време се подготвя лукът - нарязан на полумесци, първо се задушава с виното, оцета и олиото, докато остане на мазнина, тогава се прибавят подправките, солта и захарта.
* Запържва се с тях за минутка и прибавят сварените, отцедени бъбреци.
* Всичко се пържи още 2-3 мин.

По желание могат да се прибавят нарязани на ивици чушки   и гъби :) и се получава страхотно ястие. Моментът на прибавянето им е към края на задушаването на лука.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...