Скоро показах кавказките банички с кори от лаваш и се сетих, че от подобните, арабски питки съм правила рула/хапки с различни плънки, много подходящи не само за предястия, почерпка, но и за изхранване :) А корите лаваш са по-тънки и много по-лесни за навиване. "Лавашът е тънък, мек, безквасен хляб, който се прави в тандур и се яде в Задкавказието, Югозападна Азия и около Каспийско море. Това е един от най-разпространените видове хляб в Армения, Азербайджан, Иран и Турция. " (Уикипедия). Този, който продават у нас не знам дали е печен във фурна тандури, но е тънък и вкусен и има ли пакет с такива кори в къщи, може да направите всякакви рула и хапки дори да ви изненадат неканени гости. Плънките могат да бъдат най-различни и пъстри, но най-харесваните от мен са с шунка и топено сирене и с пушена риба и зелен лук. И в двата случая намазани с крема сирене. Други подходящи цветни плънки са спанак, моркови, риба тон с кисели краставички, настъргани яйца със сирене и магданоз.... Могат да се правят различни топли сандвичи, или подобия на пици, а неотдавна правих и крекери. Общо казано, гледайте да си имате пакет с лаваш в къщи :) и дори, когато нямате идея - закуската ви е осигурена.
1 пакет лаваш (предпочитам правоъгълния)
300 г крема сирене
150 -200 г пушена сьомга
зелената част на 7-8 стръка пресен лук
Приготвянето е детска работа :)
* Лукът се измива и подсушава.
* Нарязва се съвсем ситно.
* Разбърква се със сиренето крема.
* Листът лаваш се намазва с тази смес и по средата срязва на две части.
* Сьомгата се нарязва на дребни късчета и разпределя върху двете части.
* Едната част се поставя върху другата и заедно се навиват на стегнато руло.
* Завива се в лист хартия за печене, или свежо фолио и прибира в хладилника.
* Желателно е преди нарязването на хапки рулото да престои на студено 2 часа , за да може кората да се навлажни малко от сиренето.
***Може да намажете едната половина, гарнирате със сьомгата, тогава да поставите другата част от лаваша отгоре и отново намазване, гарниране... За мен е по-бърз начинът, който писах горе. Ако корите са кръгли, трябва да им се изрежат заоблените части, за да се получат прилични квадрати.
Много лесно, много красиво, изящно на вид предястие Пепи.Имам лаваш,благодаря,че сподели.Непременно ще се възползвам от тази идея.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря, Ели! Винаги можеш да завиеш пълнеж по свой вкус.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
А ако се приготвят и престоят в хладилник 24 часа ще е проблем-дали ще могат да се нарежат и оформят хубави парчета?
ОтговорИзтриванеКолкото повече престояват, по-хубави стават, само кората малко по-мека става. Това не пречи на рязането - ползвате остър нож и готово :)
Изтриване