Виртуално-кулинарна разходка до Грузия. Мечта ми е тази дестинация, особено след един филм. Не знам дали ще е в този живот, затова пък тези дни наблегнах на тази чудесна закуска / че и обяд, защото е много засищаща за по всяко време на деня. На български се чете и изрича Йока , иначе е кавказка ёка . Много прилича на нашите банички на тиган , или на омлет със сирена в кора от лаваш , или на тази баничка с яйце на очи пак в дебели кори. Плънката може да бъде с различни сирена (при грузинците сулгуни), но задължително присъства и нещо зелено - обикновено магданоз и пресен лук. От грузинската кухня приготвям и друго тестяно изделие :) хачапури , също със сирене и зеленина.
Освен зелените подправки, характерно е и сгъването на триъгълник :) (вижте двете снимки по-долу) Приготвя се сравнително бързо, а нарязаните сирена, зелени подправки и колбаси може да си ги приготвите от по-рано и приберете в хладилник до момента на изпичането им. Подобните на корите лаваш са тортиите (също кръгли, печени тъъъънки питки) и нашите дебели, печени на сач кори, които може да замените, но в големите вериги магазини почти винаги има лаваш. Давам продуктите за една йока, а колко ще си направите :) Вие си знаете.
Продукти:
1 лист лаваш (ако е от правоъгълните - 1/3 част )
по 1 ч.л. масло и олио
~100 г сирена - моите са каквито имам - кашкавал, чедър, гауда, бяло саламурено (поради липса на сулгуни тук)
~ 80 г шунка
1 малко яйце
по щипка черен пипер и сол, според сиренето
зелената част на 2 стръка пресен лук
2-3 стръка магданоз
Приготвяне:
* Сирената се настъргват на средно ренде. Шунката се нарязва на ситни кубчета. Лукът и магданозат също се нарязват на дребно.
* Кората лаваш се поставя в чиния. Намокря се с четка с вода, за да стане по-еластична при сгъването.
* В средата се чуква яйцето, леко разбива с вилицата и разнася по цялата кора - основно стои в средата, но това, че кората е намазана с него по краищата е достатъчно.
* Поръсва се с черен пипер и сол, ако трябва.
* Поставят се последователно сирената, шунката и зелената част - около 2 см. в краищата на кората остават непокрити от плънка.
* Двата края се прехвърлят един към друг, малко диагонално :) така, че в горната част да остават отворени, а да се събират в долната. А когато се затвори с третата страна да се получи триъгълник. На синмките се вижда как е.
* Маслото и олиото се загряват в тиган и когато са готови, триъгълната баничка се прехвърля в тигана, със съединените краища надолу.
* Тиганът се затваря с капак и нашата йока-ёка-баничка се изпича от двете страни до зачервяване на средна степен на котлона, което е по около 2-3 мин. от всяка страна. Като се пече под капак и плънката вътре се задушава добре. Ако е поела мазнината, преди да я обърнете я намажете с малко масло.
* Може да сервирате с айран, разбира се, но ние ги хапвахме с домати :) винаги съм уважавала баничката с домати.
Опитайте ги, много горещо ги препоръчвам!
Веднага се паркирах тук да чета! Че това е голям разкош, Пепи! Записано, ще бъде направено! Благодаря и целувки!
ОтговорИзтриванео, да, Сонче! А най-доброто е, че можеш да импровизираш с плънките.
ИзтриванеЦелувки и хубав да ти е петъкът!
Пепииии,мисля да пробвам с арабски хляб. Сигурно и с него ща стане. Ще докладвам!
ОтговорИзтриванеЗа рецептата благодаря....и ти си знаеш...целувкааа!
И на вас, Норчиии!
ИзтриванеЩе се харесат на ламите, да знаеш!
Пепи,
ОтговорИзтриванечудесна рецепта, лесна и красива.Непременно ще я изпробвам.Лавашът е без мая и е лесен за приготвяне.
Бъди здрава, поздрави !
Благодаря ти, поздрави и на теб!
ИзтриванеЯдох в Молдова хачапури със сулугуни, много е вкусно! Сега нямам търпение да опитам вашата рецепта! ❤️
ОтговорИзтриванеТова сирене страхотно, но за жалост тук много рядко го намирам в Берьозка.
ИзтриванеОпитайте с друго, а в блога имам рецепта и за хачапури
О, залепи ме тук! Имах удоволствието да охитам ястия в грузински ресторант, в Баке - фантастична им е кухнята! Ще запиша тази рецепта.
ОтговорИзтриванеБаку, разбира се:)
ИзтриванеСамо по това, което съм гледала по тв и интернет я харесвам тази кухня :) Може ли заради преобладаващото агнешко /ярешко месо при тях.
ОтговорИзтриванеА йока търпят много импровизации в плънката - оня ден правих и с пилешко месо. Чудесни са да си нося на работа дори :)