21 септември 2020 г.

Хапки с лаваш и пушена сьомга

 

        Скоро показах кавказките банички с кори от лаваш и се сетих, че от подобните, арабски питки съм правила рула/хапки с различни плънки, много подходящи не само за предястия, почерпка, но и за изхранване :) А корите лаваш са по-тънки и много по-лесни за навиване. "Лавашът е тънък, мек, безквасен хляб, който се прави в тандур и се яде в Задкавказието, Югозападна Азия и около Каспийско море. Това е един от най-разпространените видове хляб в Армения, Азербайджан, Иран и Турция. " (Уикипедия). Този, който продават у нас не знам дали е печен във фурна тандури, но е тънък и вкусен и има ли  пакет с такива кори  в къщи, може да направите всякакви рула и хапки дори да ви изненадат неканени гости.  Плънките могат да бъдат най-различни и пъстри, но най-харесваните от мен са с шунка и топено сирене и с пушена риба и зелен лук. И в двата случая намазани с крема сирене. Други подходящи цветни плънки са спанак, моркови, риба тон с кисели краставички, настъргани яйца със сирене и магданоз.... Могат да се правят различни топли сандвичи, или подобия на пици, а неотдавна правих и крекери.  Общо казано, гледайте да си имате пакет с лаваш в къщи :) и дори, когато нямате идея - закуската ви е осигурена.   

Необходими за 28-30 бр. хапки:
1 пакет лаваш (предпочитам правоъгълния)
300 г крема сирене
150 -200 г пушена сьомга
зелената част на 7-8 стръка пресен лук

Приготвянето е детска работа :)
* Лукът се измива и подсушава.
* Нарязва се съвсем ситно.
* Разбърква се със сиренето крема.
* Листът лаваш се намазва с тази смес и по средата срязва на две части.
* Сьомгата се нарязва на дребни късчета и разпределя върху двете части.
* Едната част се поставя върху другата и заедно се навиват на стегнато руло.
* Завива се в лист хартия за печене, или свежо фолио и прибира в хладилника.
* Желателно е преди нарязването на хапки рулото да престои на студено 2  часа , за да може кората да се навлажни малко от сиренето.

***Може да намажете едната половина, гарнирате със сьомгата, тогава да поставите другата част от лаваша отгоре и отново намазване, гарниране... За мен е по-бърз начинът, който писах горе. Ако корите са кръгли, трябва да им се изрежат заоблените части, за да се получат прилични квадрати.


4 коментара:

  1. Много лесно, много красиво, изящно на вид предястие Пепи.Имам лаваш,благодаря,че сподели.Непременно ще се възползвам от тази идея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Винаги можеш да завиеш пълнеж по свой вкус.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. А ако се приготвят и престоят в хладилник 24 часа ще е проблем-дали ще могат да се нарежат и оформят хубави парчета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колкото повече престояват, по-хубави стават, само кората малко по-мека става. Това не пречи на рязането - ползвате остър нож и готово :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...