26 декември 2021 г.

Крем-супа от кестени

 

       Ако в предната публикация съм писала за нежна текстура на пастета с риба, да знаете, вкусът на тази крем супа е нежно кадифян, с леко сладникава нотка. Печените кестени така и не успях да харесам, но скоро едно предаване ме провокира да  ги опитам на крем супа. Не съжалявам и ще се радвам да "зарибя" и някои от Вас, читателите на блога, да я опитат. Сезонът на кестените е малко отминал и не знам от къде ще се сдобиете 🙂
аз ги купих от голяма верига магазини, където може би бяха недобре съхранявани  - на всеки 5-6 - един беше за изхвърляне. Та е добре, ако си имате друго местенце, от където да ги купите. Затова и ще дам количеството кестени в почистено тегло, а вие си купете спокойно едно :) дори да останат, те са си вкусни и само  сварени. Кестените се цепват в горната част на кръст и варят за около 20 мин. Водата се отцежда и още горещи, те се белят. 
Продукти за 5  порции: 
400г сварени, почистени кестени - само ядката 
1 голям картоф 
2 моркова 
стръкче праз - около 20-на см 
1-2 резена целина (съхранявам си замразена нарязана глава и при нужда вадя по 1 резен)
0,5л пилешки бульон 🙂  тук си ползвам собствен, който може да отделите при готвене на пиле, или да си приготвите сами. Но съм сигурна, се само с бистра вода няма да се получи толкова вкусна  супата. 
2 скилидки чесън 
1 голяма щипка мащерка 
100мл течна готварска сметана 
сол на вкус 
60-80г масло 

Приготвяне
* Морковите, целината и картофът се почистват и нарязват на едри кубчета; празът и чесънът -на дребно. 
* Всички зеленчуци се поставят в тенджерата, заедно с маслото и запържват/задушават по-скоро за минутка :) колкото да замирише  на масло. 
* Прибавят се почистените кестени и налива бульонът с още толко количество вода. 
* Изчаква се да кипне, след което се намалява степента на котлона и вари на ниска степен, под капак ок 40 мин. 
* Посолява се на вкус, прибавя се мащерката и оставя затворена още 2-3 мин. 
* Тук трябва да си прецените гъстотата на сварените зеленчуци и кестени 🙂
зависи какво количество течност е извряла (затова и писах да къкри на слаб огън под капак) За всеки случай може да извадите чаша бульон, който при нужда  от разреждане след пасирането да добавите. 
* Супата се пасира до гладкост, а в края се прибавя и сметаната.  



22 декември 2021 г.

Тарама хайвер с пушена сьомга

 

       Нямах намерение да пускам тази дреболия, но нашият младеж толкова я хареса, та ме убеждаваще да я патентовам :)  Представете си нежна текстура, с аромата на пушена сьомга (или сьомгова пъстърва, или обикновена - правила съм и с трите вида, но сьс сьомгата остава най-харесвана от мен. ) По принцип това е рецептата за тарама-хайвер, както го правя от много години, с добавена пушена риба. Тук не добавям настърган червен лук за цвят, защото ще подтиска аромата на пушената риба, затова в сместа пасирам кръгче мариновано червено цвекло.  В предната публикация може да видите на снимка какъв трябва да бъде на цвят узрелият за разбиване хайвер.

Продукти:
3 с. л. узрял хайвер
250мл. олио
сок от половин лимон
1 шайба мариновано цвекло
средите на 3 филии бял хляб - накиснати в прясно мляко, след това хубаво изстискани
150-200г пушена сьомга (не маринована, а точно пушена)

Ако нямате мариновано цвекло, просто сложете 1 глава и я сварете :) по горната  рецепта. Маринованното цвекло е чудесно за салата - самостоятелно, или с варени яйца.  

Приготвяне:
* Всички продукти се поставят в дълбока купа.
* Пасират се и когато започне да сместа да стяга се прибавят 1-2 с.л.вряло прясно мляко на капки. Това сгъстява хайвера. Рядко прибавям, защото обикновено се получава и без нея.
* Прибавя се съвсем ситно нарязаната пушена риба и разбърква. 
* Прибира се за час в хладилника да се охлади, след което може да се хапва :) на препечена филия, с лимон, с маслини, или както го обичате :) У нас напоследък е много вървежен един пшенично царевичен хляб и дори не го припичам.

ПП:На долната снимка е  с добавен копър и двойно количество пушена риба :) . 
 


10 декември 2021 г.

Банички със сирене и спанак на тиган

 
       Нищо ново, познатите банички на тиган , но с плънка от сирене и спанак. Малко зелено разнообразие сред зима. Често съм споменавала, че когато видя хубав спанак, или нежен, на листа, се награбвам с 2-3-4 пакета, бланширам си,  изцеждам много хубаво, разпределям на пакетчета по ок 100г,  замразявам и винаги си имам под ръка. Малки са - когато готвя ползвам по 2, но за баница 1 е достатъчно. 


Продукти за 1бр. баничка
4-5 бр. фини кори за баница
150г сирене
100г бланширан, отцеден спанак (теглото е на бланширания)
зелената част на 3-4 стръка пресен лук
1 яйце
50-60 мл прясно (или кисело) мляко
40-50 гмеко масло
1-2  лъжици олио за намазване
голяма щипка джоджен

Приготвяне:
* Дъното на тиган (d 22 до 28см) се намазва тънко с олио (с четка) .  
* Поставят се заедно 2 кори, чиито краищата се оставят да висят извън тигана. Намазват се с половината масло (ако е твърдо се нарязва на дребни кубчета и разпределя върху кората)
* Сиренето се натрошава и разбърква с яйцето, ситно нарязаните спанак и лук, джоджена и млякото. Половината плънката  се поставя върху корите. 
* Други  две-три  кори се накъсват, намачкват леко и поставят върху плънката.
* Върху тях се изсипва останалата част от плънката и намазва с останалото масло (или на кубчета)

* Затваря се с краищата на корите, които останаха извън тигана.
* Намазват се със смесени 1лъжица олио и 1 лъжица прясно мляко, или вода.
* Тиганът се затваря с капак и поставя на котлона - да се пече на средна степен (3 от 6 степени пр.).
* Готова е от едната страна за около 4-5 мин, но се проверява - с шпатула, или дървена лопаткка се повдига. Когато е зачервена се обръща с помощта на чиния да се изпече и от другата страна - отново под капак до зачервяване.
* Изважда се на решетка да се охлади, за да може да остане хрупкава :)

1 декември 2021 г.

Шаран плакия с карамелизиран лук, орехи и стафиди

 

За наближаващия празник Никулден, у нас на трапезата задължителната риба е шаранът. С тази рецепта за шаран плакия се срещнах преди 34 години, когато се омъжих. За имения ден на свекър ми задължително имаше такъв шаран на масата. В следващите няколко годинизапочнахме да го приготвяме и у нас, заради нашия именик – Николай, та до ден днешен. В началото – по  начина, по който го правеше мама – само с лук, домати и дафинов лист. През годините и срещите с кулинарния свят рецептата претърпя развитие и сега приготвям шарана с плънка от карамелизиран лук, орехи, стафиди и задължителния доматения сос. Празникът наближава и споделям как го правя, пък изборът у Вас каква риба ще ядете е голям :)
Продукти:
1 голям шаран - около 2кг.
5-6 големи добре узрели домати (или 1кг от консерва)
50-60мл олио
4-5 скилидки чесън - пресовани
сол на вкус - 1 ч.л. за рибата и ако доматите са пресни - още малко за тях.
1 ч.л. захар
2-3 дафинови листа

150 г едро смлени орехи
100г стафиди
1 ч.л. черен пипер

1 лимон, или 2 домата за шарана
За карамелизирания лук:
3 глави лук
50мл олио и 1 лъжица масло
60-80мл бяло вино
2 щипки сол
1 с.л. захар и 1 с.л. оцет
1 ч.л. риган
Приготвяне:
* Шаранът се почиства от люспи и вътрешности, осолява иоставя за един час в хладилник.
* Обелените домати се настъргват на ситно ренде , посоляват, прибавя се захарта, олиото, пресованите скилидки чесън и сместа се изсипва в голяма, широка тава, която ще събере целият шаран.
* Докато шаранът си поема солта се приготвя карамелизираният лук и плънката:
* Лукът се нарязва на полумесци и заедно с олиото и бялото вино се поставят да се задушат в тиган с капак.
* Отнема около 20 мин, на средна степен на котлона, докато течността се изпари и лукът остане само на мазнина.
* Прибавят се маслото, захарта, солта, оцета, ригана и задушава още 4-5 мин.
* Когато се охлади, към него се прибавят едро смлените орехи, стафидите и черния пипер. Разбърква се и плънката ни е готова.

* Шаранът се прехвърля в тавата за печене в доматения сос и коремната кухина се пълни с готовата вече плънка. Доматеният сос не трябва да бъде повече от половината височина на рибата.
* Посолява се съвсем леко отгоре и върху него могат да се поставят резени лимон, или резени домат.
* Пече се в предварително загрята на 200о С фурна за около 40 мин.
* Изважда се и оставя напълно да се охлади.
Обаче такава смешна риба, като  на първата снимка  горе, нямам. Всеки път като я погледна се чудя да и се смея ли, да я оплаквам ли. Шаран без опашка.  Откакто започнах да го искам почистен, все нещо му се случва.  Първия път   докато чакам в магазина го бяха нарязали на котлети. Втория път чаках до плота, на който го чистеха и докато се усетя, младежът извади вътрешностите и ги изхвърли в кофата. Принципно не е беда, но имаше много узрял  хайвер.  Оня ден изрично казах само люспите и стоях да си чакам пак до него. В един момент обаче докато мигна той  със замах отряза опашката :) Пак ще си го купувам нечистен се видяло и ще сменя снимката горе. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...