или по-точно Мъфини с грахово пюре
Неизбежно е след няколкото партиди грахово пюре да не остане, пък и все още е юни, месеца, в който се продава и зелен грах на пазара, освен консервиран или замразен. Най-отговорно заявявам, че тези мъфини могат да се направят и от консервиран грах, и от замразен, и да бъдат както закуска с чаша мляко, така и за вечеря - с чаша бира.
За разлика от мъфините с тиквички тук съвсем навреме се сетих за липсващата тогава част от шпеков салам и се взех в ръце.
Продукти:
200 гр. грах: пресен или замразен, сварен за 10 мин. или консервиран; добре отцеден и в двата случая.
80 гр. масло
100 гр. заквасена сметана
1 ч.л. бакпулвер (5гр.)
3 белтъка
150 гр. твърдо бяло сирене
30 гр. настърган пармезан
150 гр. сух шпеков салам
150 гр. сух шпеков салам
40 гр. брашно
40 гр. царевично брашно
1 каф. л. сол (ако трябва)
връзка копър, няколко стръка магданоз
някакви семки за поръсване
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180*
* Граха се поставя в дълбока купа заедно със сметана и мекото масло и пасира - до не съвсем гладка смес.
* Прибавят се белтъците; обърква се добре.
* Прибавят се натрошеното сирене, пармезана, ситно нарязаните подправки; обърква се добре.
* Двата вида брашно се смесват заедно с бакпулвера и се прибавят на 2-3 части към сместа; обърква се. Прибавя се нарязания на дребни кубчета шпеков салам.
* Сместа се разсипва във форма за мъфини с поставени хартиени капсули в гнездата (или силиконова форма, или намаслени купички за крем-карамел, поръсени с брашно) - почти до ръбчето.
* Поръсва се със семената - аз имам бурканче със смесени бял и черен сусам, ленено семе, мак и малко смлени тиквени семки (май само индийско орехче липсва и мога да ги обявя за дрогиращи мъфинки :)).
* Тавата с мъфините се поставя в загрятата фурна и пече :) около 20-25 мин. по зачервяването им отгоре (или проба с клечка)
* Фурната се отваря, но се оставят вътре да изстинат.