1 юли 2011 г.

Печено сирене в лозов лист



 което някак си съм пропуснала да представя тук през изминалите две години. Пък и на тази страница както е тръгнало се нареждат сирене/грах....... сирене/грах Laughing  Любимо ни е - на мен и половинът; младежът и госпожицата  в никакъв случая не опитат нещо, което е в лозов лист. Оказва се, че пролетта и лятото са сезоните, през които правя това сирене  макар, че с консервирани или замразени листа също става.  Но пък липсват пресните, хубави домати. Абе, капризи....
Основно ги правя с бяло саламурено - овче/краве/козе сирене, но на някои "сармички" прибавям парченце синьо или топено. За  мен  си  LaughingLaughing



Основните продукти, които трябват са:
сирене (видове)
домат
лук
зехтин
бял риган (майорана) или мащерка
лозови листа - консервирани/замразени или пресни


Приготвяне:
* Сиренето се нарязва на плочки/ивици с дебелина около 1-1.5см.
* Нарежда се върху лозов лист, върху него парче домат със същите размери и една стиска (от 5 пръста Laughing ) ситно нарязан лук
* Поръсва се с  подправката и няколко капки зехтин/олио
* Завива се стегнато на  рулце или плик - в зависимост от големината на листото (ако е малко - завива се в още едно) .
* Пече се от двете страни на скара  или тефлонов тиган без мазнина за по около 2 мин. на всяка страна.

* **Много удачно е да се извадят и поставят върху препечена филия, която им поема сока, който пускат. Но това ако и когато се сетя. 

15 коментара:

  1. Oooo, пак вкусно печено сиренце!!! Няма как, Пепи :) ще се пробва и то!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Може и да не ми е хрумвало досега, но това не означава, че няма да се възползвам от идеята :Р
    Хубави почивни дни, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз ще го пробвам, още повече, че обичам печено българско сиренце. Това сигурно ще е още по-вкусничко :)

    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  4. Това ми е адски любимо и редовно го правя,откакто познавам Пепи.Препоръчвам го горещо на всички! Непременно го опитайте!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна идея, ще я направя непременно!

    ОтговорИзтриване
  6. Чаках го :)) Още утре:) Мислих си, че само сирене се завива, но това с домата...разкошотия!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудно е сиренето, завито и запечено... Прияде ми се и още утре ще изпробвам рецептата. Благодаря ти, Пепи!
    Прегръдки с пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи,
    Ти си невероятна жена!
    Рецептата е супер!
    Аз правя един кебап в лозови листа, ама за сиренце не съм се сещала. Обещава да е голяма вкусотия.
    Благодаря ти! Ще се пробва.
    Поздрав и прекрасен летен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3 юли 2011 г., 11:48

    Мдаааааааааа, най-простите неща са гениални! Поредното нещо, което ще се изплагиатства от този вкусен блог. С вкусни поздрави-darkslayer

    ОтговорИзтриване
  10. darkslayer, плагиатствай си каквото ти харесва :)
    Лети, а аз кебап в лозов лист все се каня да направя и пропускам :)
    Еви, Ивка, ще се радвам, ако ви допадне вкуса :)
    Йоли, те те знам :)))
    Кате, пробва ли вече?
    Траяна, Мина, Инче,ще чакам да споделите :)
    Благодаря на всички ви и
    слънчева нова седмица да ви е!

    ОтговорИзтриване
  11. Много апетитно, ще се възползвам, докато има още свежи лозови листа!

    ОтговорИзтриване
  12. Аз малко по-късно се включвам с коментар, но вече съм благодарила нееднократно на Пепи за чудесната идея.
    Горещо го препоръчвам, дори и с консервирани листа.
    Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Дианка, хубаво лято и на теб!
    Знам, че харесваш това сирене и много се радвам :)

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи, днес за обяд пробвахме тази вкусотия! Облизахме си пръстите! Утре май пак това ще е обяда :D

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ейй Таня, много се радвам, че ви е харесало!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...