Страници

29 юни 2011 г.

Царевични мъфини с грах

или по-точно  Мъфини с грахово пюре 


Неизбежно е след няколкото партиди грахово пюре  да не остане, пък и все още е юни, месеца, в който се продава и зелен грах на пазара, освен консервиран или замразен.  Най-отговорно заявявам, че тези мъфини могат да се направят и от консервиран грах, и от замразен, и да бъдат както закуска с чаша мляко, така и за вечеря -  с чаша бира.  drinks 
За разлика от мъфините с тиквички  тук съвсем навреме се сетих за липсващата тогава част от  шпеков салам и се взех в ръце. 



Продукти: 
200 гр. грах: пресен или замразен, сварен за 10 мин.  или консервиран; добре  отцеден и в двата случая.
80 гр. масло
100 гр. заквасена сметана
1 ч.л. бакпулвер (5гр.)
3 белтъка
150 гр. твърдо бяло сирене
30 гр. настърган пармезан
150 гр. сух шпеков салам
40 гр. брашно
40 гр. царевично брашно
1 каф. л. сол (ако трябва)
връзка копър, няколко стръка магданоз

някакви семки за поръсване



Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180*
* Граха се поставя в дълбока купа заедно със сметана и мекото масло и пасира - до не съвсем гладка смес.
* Прибавят се белтъците; обърква се добре.
* Прибавят се натрошеното сирене, пармезана, ситно нарязаните подправки; обърква се добре.
* Двата вида брашно се смесват заедно с бакпулвера и се прибавят на 2-3 части към сместа; обърква се. Прибавя се нарязания на дребни кубчета шпеков салам.
* Сместа се разсипва във форма за мъфини с поставени хартиени капсули в гнездата (или силиконова форма, или намаслени купички за крем-карамел, поръсени с брашно)  - почти до ръбчето.
* Поръсва се със семената - аз имам бурканче със смесени бял и черен сусам, ленено семе, мак и малко смлени тиквени семки (май само индийско орехче липсва и мога да ги обявя за дрогиращи мъфинки :)).
* Тавата с мъфините се поставя в загрятата фурна и пече :) около 20-25 мин. по зачервяването им отгоре (или проба с клечка)
* Фурната се отваря, но се оставят вътре да изстинат.

28 юни 2011 г.

Банан-шоколадови бисквитки


 Добре известно е, че черния шоколад действа като аспирина за сърцето - намалява съсирването на кръвта и запушването на артериите. Това не означава, че трябва да се тъпчем с шоколад, използвайки горното оправдание, но пък е повод да разнообразим начините за приемането на дневното парченце шоколад :) 
Тези бисквитки освен, че съдържат приема на необходимата дневна доза черен шоколад (предполагам никой няма да изяде наведнъж цялото количество готови) са и с овесени ядки, типово брашно и малко по-малкото зло на захарта - кафявата, което ги прави здравословни, на фона на всички останали рецепти в този блог smile3505 Лично аз следващия път бих ги направила с подсладтел дори, но като за първи път исках да видя каква ще бъде гъстота на тестото им.

Текстурата на готовите бисквитки е мека. Докато се пекат ухаят божествено на банан и шоколад. 
Гореизложеното трябва да е напълно достатъчно, да ви убеди да ги направите :)))



Продукти (от тази доза излизат около 45-50 бисквитки)
100 гр. добре узрели, меки банани (чисто тегло, това са 2 средни банана)
100 гр. масло
110 гр. кафява захар
1 яйце - среден размер
140 гр. брашно (не, че има значение за количеството, но моето е типово)
1 ч.л. (5 гр)  бакпулвер
щипка сол
70 гр.овесени ядки - фино смлени
100 гр. черен шоколад, нарязан на малки парченца (или цели онези малки копчета, шоколадов чипс)

Приготвяне:
* Фурната се загрява  до 350*F (180*). Две тави (моите правоъгълни, на фурната) се застилат с хартия за печене (или намасляват) 
* На лист хартия се смесват: брашното, бакпулвера,  солта, овесените ядки и парченцата шоколад.
* В купа се намачква банана, прибавя се маслото - размекнато на стайна (лятна :)) температура всичко размачква добре с вилица.
* Прибавя се яйцето; разбърква отново с вилицата. Следва захарта и отново разбъркване. 
* Изсипват се на 2-3 части сухите смеси и бърка толкова, колкото да ги поемат.
* Чаена лъжица се пълни със сместа и с помощта на показалец :) се изсипва на хартията, леко заглаждайки тестото, ако е много "рошаво". Поставят се на ок. 3 см. едно от друго.
* След като се напълни тавата се поставя в загрятата фурна и пече до бледо зачервяване на второто ниво от долу/нагоре на фурната (да не е най-долу) - около 20 минути. Като се пипнат с ръка бисквитките са меки, но сухи.
* Изваждат се на решетка и охлаждат, преди да се (ако се) приберат  в кутия. 

24 юни 2011 г.

Сирена във фолио


 Печено сирене във фолио е класика, стара колкото света smile1 Дори не помня от кога, но почти винаги, когато печем на скара, правя Печено сирене в лозов лист   - там сиренето не само се задушава, ами поема и от аромата на зеленото листо. Други подправки не му трябват. Преди две-три години тези Чашки с бекон и яйце във фолио на Дианка станаха хит у дома, естествено с прибавено сирене (и без гъби) и любими на младежа. Е, една такава чашка никога не е достатъчна за  голям млад мъж, но това е друга тема. 
У дома храните, които ядем и четиримата са твърде малко. Все някой нещо не яде. Сиренето обаче не е от тях - то е любимо на всички ни и се яде ежедневно, някой дори яде сиреновата каша с още сирене. 
След цялата тази тирада и огромната ни зависимост от сиренето е време да покажа тази бърза "рецепта" за сиренА във фолио, която не е нищо ново, но лично аз не бях слагала повече от един вид сирене да пека.  Преди няколко дни  (във вторник)  видях как го приготви Божана Филипова за предястие на гостите си в предаването "Черешката на тортата", а вчера (четвъртък)  събрахме разни сирена с девойчето и ги завихме във фолиото.
Резултата е :)) чудесен лек обяд, с меки, разтичащи  се сирена, гарнирани с още домати. От мамината градина :))) За предястие ще го хапваме  друг път newsm03    



Необходими са: 
листове алуминиево фолио, нарязани на големи квадрати - поне 30/30см.  (или хартия за печене) 
масло, домат и поне 4-5 вида сирене (или според наличните в хладилника). 

Приготвянето е детска работа: 
* Фолиото се поставя с лъскавата страна нагоре (към храната) и се започва нареждане на продуктите: 
Най отдолу тънка "филия" масло- не повече от 2 мм. дебелина; върху нея дебел резен домат.
Следват сирената - аз сложих най-отдолу краве сирене, като по-твърдо, после  едно меко от кутия с краставички; следва кашкавал,  синьо сирене,  топено-пушено сирене, чедър. Отгоре поръсих с настърган пармезан и !! внимание, стръкчетата ми прясна мащерка останаха на плота. Забравих ги. 
* Крайчетата на фолиото се вдигат към средата и затваря "плика" - или усуквайки ги добре, или връзвайки отгоре. 
* Готовите пакетчета се поставят в загрят сух тиган (и на скарата би се получило запичането само от долу) и пекат не повече от 7-8  мин. (или в силно загрята фурна за 7-8 мин.) 
* Всяко пакетче се поставя в дълбока чиния (или купичка), с която се поднася.



Ние опитахме и по двата начина - и в купичка, и в чиния и двете останахме доволни от аромата на сирене, който се разнесе  след отварянето на фолиото. Но лъжичката е задължителна newsm03  заедно с препечена филия хляб. 


И във вариант печено в алуминиевите формички - на дъното парче масло, следват сирене, сирене, сирене, сирене..... каквото има и по ж елание на домочадието :) на някои с яйце, почти на всички резен домат и тук там чушка. Нещо средно между сиренето във фолио и сирене по шопски. 

22 юни 2011 г.

Грахово пюре


Или пюре от грах.
Какъвто и да е словореда, пюрето е много вкусно, а точно сега е времето на пресния грах. Проверете пазарите :))
С консервиран няма същия вкус на зелено; със замразен долу горе е, ама wink1wink1 най-вкусно е пюрето с пресния. Факт.



Обикновено го правя с прясно мляко или течна сметана, но в случая нямах, затова прибавих заквасена сметана и повече ни хареса. Пък и стои по-добре в чинията :)) не се разлива, а позволява да се моделира :)))

Продуктите са ~
400 гр. пресен грах
1 ч.л. захар; 1 с.л. сол

50 гр. масло и 1-2 с.л. зехтин
3-4 ск. чесън
малка кофичка заквасена сметана (200гр)/// или 150 мл. прясно мляко или 100 мл готварска сметана 
5-6 стръка копър

Приготвяне: 
* Около 1.5л. вода се кипва със захарта и солта; изсипва се вътре граха и оставя да поври около 10 мин. - за пресен те са му достатъчни. Изсипва се в гевгир, да се отцеди врялата вода и веднага прехвърля в купа със студена вода (може и няколко бучки лед вътре). Захарта се поставя, за да запази свежия зелен цвят при варенето на зеленчука, а бързото охлаждане в ледено студена вода го държи, да си остане такъв :)
* Отцежда се 5-6 мин.. 
* През това време скилидките чесън се наряззват на ситно;  загрява маслото със зехтина и чесъна запържва в него за 1-2 мин. Отстранява се от котлона. Прибавя се копъра.
* Граха и маслената смес се поставят в голяма купа за пасиране, прибавя се сметаната (или млякото). 
* Всичко се пасира до получаването на еднородна смес.

Като допълнение ще кажа, че ние го обичаме студено. 

А в допълнение на допълнението, че предпочитам  да направя по-голямо количество пюре, защото част от него използвам за грахови кюфтета, които :))) нищо, че са постни, също обичаме. Е, не като да ги хапваме всеки ден, но за няколко пъти в годината са чудни newsm03newsm03   

21 юни 2011 г.

Ягоди, банани, сладка и мармалади


 Само минавам да напомня, че е време за сладката. Кой както обича да ги хапва, или кой както обича да ги прави :) . Аз от няколко години ги правя с Гелфикса 2/1 на Доктора и резултатът  много, много ни харесва. Малко химия, но пък умерено на никого не е излишна :)))) На всеки пакет има указание за употреба, но въпреки това - ето така правя  сладката. 



Разликата с тазгодишните ягоди е, че всяка партида ягодово сладко е смес с банани 700гр. ягоди/300гр. банани- толкова хипермаркети се надпреварват да продават банани на промоция, редно беше да успея да купя нещо на промоционалните цени. Бананите обаче омекотиха вкуса на ягодите, сладкото е по-плътно и не на последно място - семчиците от ягоди вече са по-малко.

Ако случайно сте се запасили с повечко банани, а в къщи вече никой не им обръща внимание, може да направите Банановия сладолед на sladka hapka  Много плътен плодов вкус има. А тъй като у нас комбинацията ягоди/банани отдавна е любима (всичко започна от едни сокове), сладоледа също се оказа ягодо/бананов.



А така и така съм тръгнала да ви предлагам ягодови сладости, моля погледнете и това ягодово сладко с бял шоколад, което Дани направи. Аз си му останах само с мерака :)  Пък и девойчето е голям любител на белия шоколад и веднага отряза идеята да и похабя шоколада И в сладкото..........




 По  същия начин и сладкото от кайсии. 
1,300 кг кайсии с костилките, 500 гр. захар и 1 пак. Гелфикс 2/1 (оранжевия пакет).
Кайсиите измити, нарязани на не съвсем ситни парченца. Другото - по упътването на опаковката.




18 юни 2011 г.

Печени патешки бутчета


Продукти:
4 патешки бутчета

връзка прясна мащерка (или 2-3 лъж. сушена)
2 с.л. олио 
3 с.л. едра сол
1 кг  картофи за гарнитура

Приготвяне: 
* Бутчетата се измиват, подсушават хубаво и нацепват с остър нож на 3-4 места по кожата. 
* Втрива се солта по тях, поставят се стръковете мащерка, завиват плътно в свежо фолио и прибират за 12 ч. в хладилник. 
* Изваждат се, отделя се мащерката, а бутчетата изкисват за 15 мин. в студена вода. 
* Отново подсушават; загрява се в тиган олиото (колкото да не е на сух тиган)  и запържват бутчетата за по 2-3 мин. от двете страни (да им излезе мазнината, че патешките бутчета я имат в изобилие) 
* Изваждат се  - всяко бутче на  голямо  парче фолио,  поставят се отново стръковете мащерка и завиват плътно  с 3-3 пласта фолио.
* Поставят се в тава; тавата в загрята на 200* фурна  - за 15 мин., след което градусите намаляват на 180* и пекат още 2ч. Почиват 10 мин. Развиват се от фолиото и бутчетата се изваждат заедно с мазнината   в тавата.
  За това време моите се изпичат добре, но са купени. Ако са от домашна (и млада патица) времето ще бъде по-малко. Ама домашна за сега - йок. 

* Картофите се измиват се и варят в подсолена вода за 10-15 мин. (ако са големи повече)
* Отцеждат се и поставят в тавата при бутчетата; налива се половината (или 2/3 - зависи колко е, да не останат сухи пък) мазнина, останала в тигана след пърженето на бутчетата; 150-200мл вода от варенето на картофите и всичко запича за 15-20 мин. на 220* Няколко скилидки чесън по желание :)
За бирата е излишно да споменавам drinks

***Картофчетата са пресни и малки. Но и да са стари, за сотирани картофи предпочитам дребни и ако нямам домашни - за изненада на продавачите по пазара се заривам в ситните картофи :))) И - пак ако са домашни - ги правя с коричката, но ако са от пазара - беля или стържа кожата им.
***Една сравнително мързелива рецепта :) Повече е обяснението, но месото се "маринова" само в хладилника, а после за 2 часа е "забравено" във фурната. 

14 юни 2011 г.

Маринован чесън с джанки



По Тин-Рина :) Валентина. Да ви го представя тук този невероятен маринован чесън, докато е времето на млечния все още чесън и на малките, зелени джанки. Киселичък, не люти и :)) не толкова  ......... миризлив, казано направо. 


Необходими са: 

За 1 буркан омния:  

80-90 мл оцет 

1 равна с.л. сол, 
1 с.л. захар с връх  

1 аспирин 

глави млечен чесън, 
зелени, кисели джанки 


Ако главичката е много голяма, се разделя на скилидки, или на части. В обикновени буркани (омния, или подобни) се слагат ред главички чесън, ред джанки (може и само чесън). Заливат се с марината - предварително кипната с всички продукти за 1 буркан. Затварят се с топла капачка, обръщат се и стоят така 12 часа.


Готов е за хапване след три дни :)) кой ще ти чака зимата. Но съм заложила още бурканчета.
Следващата  партида ще направя с повечко захар, че  някои трушии ги обичам сладникави :))

С голяма благодарност newsm51


За маринатата: 
Когато напълня бурканите с почистените скилидки чесън и джанки, налея водата и оцета, за да мога да кипна точното количество.  Изсипвам в тенджера и слагам да заври, а през това време сложа солта, захарта и аспирина в бурканите.


10 юни 2011 г.

ЯГОДОВ КРЕМ С БЯЛ ШОКОЛАД

Леко, плодово и шоколадово ok  А кремчета - доказано обичам всякакви.


Продуктите са:
400гр. добре узрели ягоди
120 гр. захар (по вкус-може по-малко, или повече, когато е готов се пробва) 
200 гр. квасена сметана (малка кофичка)
100 гр. бял шоколад
50 мл. прясно мляко
1 ч.л. желатин (5гр) 

Приготвяне:
* Ягодите се пасират, заедно със захарта
* Шоколада се разтопява на водна баня (внимателно, че белия се пресича много бързо) заедно с прясното мляко и бърка, докато стане хомогенна смес. 
* Сметаната се разбърква в голяма купа с тел за разбиване; Ягодовата смес се налива по малко - при  непрекъснато разбъркване. И да останат малки неразбити топчета от сметаната, не е страшно.
* Желатина се поставя в 3-4 лъж. студена вода и изчаква 5-6 мен- да набъбне. Загрява се на водна баня (или в микровълновата фурна); прибавя се на тънка струя към сместа. 
* Накрая се прибавя топлата (не гореща!) шоколадова смес, разбърква добре и :))) налива в чашки.

От точно тази доза излизат само 4бр. Лошо. И не само това е лошо. Другото неприятно при приготвянето на този крем е факта, че трябва да се охлади в хладилник. Поне 3 часа преди консумация. Е, пълно щастие няма. Но пък има наслада, когато се извади от хладилника, гарнира с някое парченце ягода още и............. да ви е сладко :))))

7 юни 2011 г.

Мъфини от тиквички,

или пак  КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ, но много по-лесно и ok по-чисто.



След поредните Пълнени тиквички  месестата част трябва да се вложи някъде. Крем-супата от тиквички е добро предложение, тъй като не се виждат парченцата от нея, но най-тачените в къщи са Кюфтетата от тиквички с млечно-чеснов сос. С които се вмирисваш от перука до педикюр  и докато ги хапваш неволно си припомняш колко нездравословно е пърженото. Ако не сам, намира се някой близък, който да припомни  warning2 
Според твърдението на Ели Драгомирова, всяко зеленчуково кюфте може да бъде изпечено във форма за мъфини. Е, права е жената. За пореден път. Получиха се страхотни пухкави мъфини - заради по-рядката им консистенция и повече яйца - по-пухкави и нежни, отколкото традиционните пържени.
Следват ориентировъчно продуктите, от които излизат 2 тави (по 12броя) мъфини. Водещо може да остане количеството на тиквичките, според което да се нагласят и останалите продукти като съотношение

Тиквичките. Обикновено ги стържа, посолявам и поставям в цедка да се отцеждат, а накрая изстискам добре с ръце. Този път ги пуснах в блендера и смлях - НЕ на пюре, малко по-едро, посолих и оставих в купата за 10 мин.  - много по-бързо си пускат водата така. След което изсипах в тензух (може и марля - два пласта) и изстисках с ръце. Стана бързо, лесно и най-вече - чисто. 

Отцедени настъргани (или смлени)  тиквички - 400гр. 
3 сварени малки картофа - настърани на ситно ренде (колкото яйце) 
200 гр. сирене - също ситно настъргано
2 с.л. ситно нарязан копър
1/2 малка глава лук - съвсем ситно нарязана
1 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. кимион (у нас кюфтетата от тиквички минават само с тази подправка :)))) 
3  яйца 
2 с.л. кисело мляко с разбъркана в него 1 равна ч.л. сода за хляб 
2-3 с.л. олио
6 равни с.л. царевично брашно

Приготвяне: 
* Всички продукти се поставят в купа, объркват с вилица. 
* Тук идва момента на печенето. 
- Ако са хубави хартиите - както последните от едни мои, които са сръбско производство - сипвам от сместа до 2/3 от височината на  капсулата - тези са хартии са най-хубавите, които съм ползвала - няма тесто, печено в тях, което да не се отлепи добре, вижда се и тук на мъфинките; 
- в другите хартии, които съм купвала тук от Метро и Рино - намаслих хартиите, но въпреки всичко тестото си залепва яко за тях и си трябва лъжичка, за да ги изстържеш и  хапваш;  
- третите по вид на печене бяха направо в гнездата на мъфини-тавата, намазани с четка с олио и поръсени отново с царевично брашно. Последните, освен, че също добре се отлепиха имаха и фина хрупкава коричка.
* Печене - фурна, загрята на 180* ; до зачервяване.  Изваждат се от формата и оставят да се охладят.



И както тиквените кюфтета - може да се хапват с млечно-чеснов сос, но на мен повече ми допаднаха с домати :) всъщност аз обичам всякакви солени тестени да ги хапвам с домат.  Може би заради  това  :))) И в пристъп на пълно признание, ще отбележа, че ми липсваше нещо в тях......... ситно нарязани парченца сух шпеков салам. Следващия път обезателно ще сложа.

3 юни 2011 г.

Пънчета от тиквички

или ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С КАЙМА, но за по-интересно отрязани нестандартно :))


Продуктите са съвсем ориентировъчни, разбира се newsm03 стриктното спазване на дадените количества е абсолютно забранено :)))

3-4 средно големи тиквички 
1 ч.ч. ориз (8 с.л.)
500г. кайма
1 малка глава лук
300мл. доматен сок (доматено пюре-3-4лъжици)
черен пипер,  кимион, копър, сол
50-60 мл. олио 

Приготвяне:
* Тиквичките се режат като пънчета -  едната страна е равна, другата - по диагонал.
* Издълбават се от диагоналната страна - достатъчно е да остане стена с дебелина 5-8мм.; дъното се оставя. 
* Сърцевината на тиквичките  се използва за  супа или кюфтета от тиквички (или тиквени мъфини, предложението - тези дни)
* Прави се плънка от ориза, каймата, ситно нарязания лук, подправките, олиото и доматения сок (пюре), с която  се пълнят пънчетата.
***Плънката може да се запърже, но аз я слагам сурова (заради вредата от пърженото, която ми е често напомняна) 
* Нареждат се в дълбока тавичка с капак ( или завиват с фолио) или тенджера, заливат се с 1-1.2л. вода, шипка сол и ако се правят  на котлон - за около час задушават на тихо къкрене;  ако са във фурна - за около час и половина на 200*
* Соса който остава се сгъстява с брашно и кисело мляко (на това количество - 2 с.л. брашно и 3-4 кис.мляко), или прави  сос Бешамел.

Постния вариант на пълнените тиквички е с гъби, вместо кайма. Е, у дома не минава, затова и не повторих с опита.