Или пюре от грах.
Какъвто и да е словореда, пюрето е много вкусно, а точно сега е времето на пресния грах. Проверете пазарите :))
С консервиран няма същия вкус на зелено; със замразен долу горе е, ама най-вкусно е пюрето с пресния. Факт.
С консервиран няма същия вкус на зелено; със замразен долу горе е, ама най-вкусно е пюрето с пресния. Факт.
Обикновено го правя с прясно мляко или течна сметана, но в случая нямах, затова прибавих заквасена сметана и повече ни хареса. Пък и стои по-добре в чинията :)) не се разлива, а позволява да се моделира :)))
Продуктите са ~
400 гр. пресен грах
1 ч.л. захар; 1 с.л. сол
50 гр. масло и 1-2 с.л. зехтин
3-4 ск. чесън
малка кофичка заквасена сметана (200гр)/// или 150 мл. прясно мляко или 100 мл готварска сметана
5-6 стръка копър
Приготвяне:
* Около 1.5л. вода се кипва със захарта и солта; изсипва се вътре граха и оставя да поври около 10 мин. - за пресен те са му достатъчни. Изсипва се в гевгир, да се отцеди врялата вода и веднага прехвърля в купа със студена вода (може и няколко бучки лед вътре). Захарта се поставя, за да запази свежия зелен цвят при варенето на зеленчука, а бързото охлаждане в ледено студена вода го държи, да си остане такъв :)
* Отцежда се 5-6 мин..
* През това време скилидките чесън се наряззват на ситно; загрява маслото със зехтина и чесъна запържва в него за 1-2 мин. Отстранява се от котлона. Прибавя се копъра.
* Граха и маслената смес се поставят в голяма купа за пасиране, прибавя се сметаната (или млякото).
* Всичко се пасира до получаването на еднородна смес.
Като допълнение ще кажа, че ние го обичаме студено.
А в допълнение на допълнението, че предпочитам да направя по-голямо количество пюре, защото част от него използвам за грахови кюфтета, които :))) нищо, че са постни, също обичаме. Е, не като да ги хапваме всеки ден, но за няколко пъти в годината са чудни
Остави ме без думи, Пепи! Че е вкусно, не се съмнявам, но пък само как си го поднесла - истинска прелест! Прегръдки
ОтговорИзтриванеПепи,ама хубава градинка си спретнала!
ОтговорИзтриванеПюре от грах-много любимо!
Като сладолед си го аранжирала :)!
Поздрави,скъпа!
Благодаря, Еви, прегръдка и за теб и много усмивки :)
ОтговорИзтриванеРоси, пълна сладоледена измама :) като видиш на кого е гарнитура и се сещаш, че допълва мръвка :)
Хубав и усмихнат ден на теб!
Красота, Пепи!
ОтговорИзтриванеМного свежо, цветно и лятно предложение - чудесна рецепта, обожавам грах.
Поздрави и много усмивки, Диана
Прелестна картинка :)
ОтговорИзтриванеАЗ готвих вече пресен грах с телешко и за твоя
радост сложих няколко джанки!
Стана страхотно!
А пюренцето ти бих го хапнала като сладолед с лъжичка.
Поздрави, Пеп и прохладна вечер!
В първия момент ми се стори, че ще ядем сладолед, но добре, че хората са измислили буквите :))
ОтговорИзтриванеМного добре изглежда, особено така топчесто оформено :)
Хайде, хубава вечер, грахова принцесо :))
Пеп, много хубава рецепта. Обичам грах във всякаква форма. Пресният наистина е незаменим :)
ОтговорИзтриванеЗори, Дани и Дианка,
ОтговорИзтриванеРадвам се, че сме на едно мнение относно пресния грах. Тук се сещам за поредицата "Прясно и вкусно" на Фиеста, която е една от любимите ми (за жалост скоро не е била в свободния ми часови пояс)
Иночка, не всичко което лети хвърчи :)))
През последните години винаги ползвам лъжицата за сладолед за гарнитури. Кефи ме. Преди това събирах разни малки чашки и формички... и се чудех къде да слагам.
Лека нощ, дами!
Това пюре ме изкуши! Рецептата е страхотна! Ние сме големи фенове на граха, така че ще се пробва!Поздрави!
ОтговорИзтриванеТи да не приключи с ремонта най-после :)
ОтговорИзтриванеЩе чакам отзиви, Гуинет :) и хубава вечер!
И аз го взех за сладолед в първия момент :-) Страхотен начин да камуфлирам граха, че вкъщи имам два броя, които упорито отказват да го хапват :-)Много ми хареса идеята, Пепи! Благодаря!
ОтговорИзтриванеВесел уикенд :-)
Ох, обожавам пюре от грах, но младежът вкъщи чисто зелени храни не яде - та ще си го спретна само за себе си ;)...
ОтговорИзтриванеИли на грахови кюфтета, че там не се вижда и следа от граха (освен леко стрранния цвят :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица и на вас, Мина, Миленка!
Това пюре ме изненада проятно с деликатния си вкус. Горещо го препоръчвам като една по-нестандартна и изискана гарнитура. Правила съм няколко пъти варианта със заквасена сметана, но само с пресен грах. Тези дни ще пробвам и със замразен грах, дано се получи. Специално заради него си купих лъжица за сладолед...АНА
ОтговорИзтриванеЗа да го ползвам през зимата, бихте ли дали информация за времетраенето на стерилизация?
ОтговорИзтриванеГрахът се бланшира за 3-4 мин, след това в буркани, със съвсем малко вода и сол и стерилизират 1 час. Но ако имате възможност бланширайте и замразете.
Изтриване