По Тин-Рина :) Валентина. Да ви го представя тук този невероятен маринован чесън, докато е времето на млечния все още чесън и на малките, зелени джанки. Киселичък, не люти и :)) не толкова ......... миризлив, казано направо.
Необходими са:
80-90 мл оцет
1 равна с.л. сол,
1 с.л. захар с връх
1 аспирин
глави млечен чесън,
зелени, кисели джанки
Ако главичката е много голяма, се разделя на скилидки, или на части. В обикновени буркани (омния, или подобни) се слагат ред главички чесън, ред джанки (може и само чесън). Заливат се с марината - предварително кипната с всички продукти за 1 буркан. Затварят се с топла капачка, обръщат се и стоят така 12 часа.
Готов е за хапване след три дни :)) кой ще ти чака зимата. Но съм заложила още бурканчета.
Следващата партида ще направя с повечко захар, че някои трушии ги обичам сладникави :))
Пеп, невероятно съчетание :)
ОтговорИзтриванеСъс сигурност не може да се чака!!!!
Хубава вечер!
Утре отивам на пазар ...за чесън,ще го пробвам и аз!Хубава и спокойна вечер,Пепи!
ОтговорИзтриванеПеп, "Мара" се присети : продуктите за маринатата ги кипваш нали?
ОтговорИзтриванеДа, Дани, кипват се, но водата и оцета. Налях в бурканите - студените течности, за да видя колко ще отиде като количество, после ги сипах в купа и кипнах и пак залях. Отива да допълня горе.
ОтговорИзтриванеЛека нощ и на теб, Веси, ще чакам отчета :)
Благодаря, Пепи :)
ОтговорИзтриванеЧесъна е купен, следват джанките и...
го правя!
Хе хе, Дани, голям си бързак :) Ще чакам да кажеш дали ти харесва.
ОтговорИзтриванеАз си отивам днес при мама, ще направя по-голяма партида за зимата вече.
zdraweite
ОтговорИзтриванеmoje li proporciite na oceta , solta i zaharta :)
Здравей :)
ИзтриванеТам горе, в публикацията, където пише "Ето я рецептата на Валя" - това е линк. Като кликнеш на него се отваря рецептата.
Ето и пропорциите - оцет до резката на буркана, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 аспирин и гореща вода до ръбчето на буркана
kolko mililitra e burkan omnia
ОтговорИзтриванебуркан Омния винаги е бил 800 лв.
ИзтриванеДори да го направите в по-малък буркан, измерете оцета до ръбчето долу (ако има) Ако не - разделяйте пропорциите за Омния на Вашия буркан.
Ааааааааа, ама не така! Три дена го киснем във вода със сол, като всеки ден се подменя с нова саламура, а после като киселите краставички и повечко копър! Така направен не мирише!
ОтговорИзтриванеКиснете си го, нямам нищо напротив! Аз нямам проблем с миризмата му :) все пак е чесън и много ни харесва така маринован! И без копър! Приключих преди години с кисненето и сменяне на води!
ИзтриванеАспирина е вреден може ли без него?
ОтговорИзтриванеЩе трябва да ползвате друг консервант, натриев бензоат, калиев сорбат.... или да ги държите в хладилника. Защото без някой от тези няма да изтраят до пролетта.
ИзтриванеНо ако разделите 1 аспирин на количество чесън от 800мл, а човек изяжда по една главичка чесън от този...И това са 10-на буркана за цяла зима........
Чесън и джанки без копър ?
ОтговорИзтриванеМда. Факт, вкусни са, въпреки, че обичам копъра. Когато става въпрос за чесън го обичам чист. Но това не пречи да сложите няколко стръка копър, ако ги правите.
ИзтриванеКаква роля има аспирина?
ОтговорИзтриванена консервант. Вместо салицилов прах, който е труден за дозиране в мг за едно бурканче.
ИзтриванеБурканите не са стерилизирани и след ферментация няма какво да ги държи чесъна вътре да не омекне и се развали.
Защо намирам рецепти без аспирин( консервант) и без стерилизация
ОтговорИзтриванеНе знам. Всеки си знае как го прави. Този, който правя по Валя /лека и пръст/ е така, с аспирин.
Изтриване