Продукти:
4 патешки бутчета
връзка прясна мащерка (или 2-3 лъж. сушена)
2 с.л. олио
3 с.л. едра сол
1 кг картофи за гарнитура
Приготвяне:
* Бутчетата се измиват, подсушават хубаво и нацепват с остър нож на 3-4 места по кожата.
* Втрива се солта по тях, поставят се стръковете мащерка, завиват плътно в свежо фолио и прибират за 12 ч. в хладилник.
* Изваждат се, отделя се мащерката, а бутчетата изкисват за 15 мин. в студена вода.
* Отново подсушават; загрява се в тиган олиото (колкото да не е на сух тиган) и запържват бутчетата за по 2-3 мин. от двете страни (да им излезе мазнината, че патешките бутчета я имат в изобилие)
* Изваждат се - всяко бутче на голямо парче фолио, поставят се отново стръковете мащерка и завиват плътно с 3-3 пласта фолио.
* Поставят се в тава; тавата в загрята на 200* фурна - за 15 мин., след което градусите намаляват на 180* и пекат още 2ч. Почиват 10 мин. Развиват се от фолиото и бутчетата се изваждат заедно с мазнината в тавата.
За това време моите се изпичат добре, но са купени. Ако са от домашна (и млада патица) времето ще бъде по-малко. Ама домашна за сега - йок.
* Картофите се измиват се и варят в подсолена вода за 10-15 мин. (ако са големи повече)
* Отцеждат се и поставят в тавата при бутчетата; налива се половината (или 2/3 - зависи колко е, да не останат сухи пък) мазнина, останала в тигана след пърженето на бутчетата; 150-200мл вода от варенето на картофите и всичко запича за 15-20 мин. на 220* Няколко скилидки чесън по желание :)
За бирата е излишно да споменавам
***Картофчетата са пресни и малки. Но и да са стари, за сотирани картофи предпочитам дребни и ако нямам домашни - за изненада на продавачите по пазара се заривам в ситните картофи :))) И - пак ако са домашни - ги правя с коричката, но ако са от пазара - беля или стържа кожата им.
***Една сравнително мързелива рецепта :) Повече е обяснението, но месото се "маринова" само в хладилника, а после за 2 часа е "забравено" във фурната.
Ех,и аз искам някой да "ми забрави" една такава порцийка във фурната... :-)
ОтговорИзтриванеПепи, бутчето е мечта, а картофките и аз обичам пресни и колкото може по-малки. Лесна и сигурна съм много вкусна рецепта.
ОтговорИзтриванеПрегръдки
Вкусно. И лесно :)
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен, Пепи и хубав неделен ден!
Пепи, чудесно е да имам още един вариант за любимото на мъжа ми патешко месо.
ОтговорИзтриванеИзглежда просто прекрасно!
Ох, Пепи, голямо преглъщане пада на всяка твоя гозба! С тези кълки в гарнитурка с картофките биха ми "овкусили" деня :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Пак много вкусно предложение, Пепи!! От вчера се борим вкъщи с една патица :) и аха - да ни се опре... С удоволствие ще се възползвам от рецептата ти за бутчетата!
ОтговорИзтриванеПрекрасна седмица!! :)
Краси, няма кой, ако не ти :)
ОтговорИзтриванеЕви, прегръдка и за теб!
Хубава седмица и на теб, Зори!
Лети, ще чакам ти да споделиш как го приготвяш :)
Вкусен ден, Миленка :) След онова тирамису, което си направила, няма как да е друг :)
Мина, ама как ще позволиш на една патица да се опре на фамилията :)
Благодаря ви и хубава седмица на вас, мили дами!
pep-4o благодаря за прекрасната рецепта, наистина много проста , но изключително вкусна :)
ОтговорИзтриванеЗдравей Пепчо :)
ОтговорИзтриванеИскам да направя рецептата, но след пърженето да преместя месото в крокпот (и да ида на работа :))
Може ли съвет как да го направя и на колко да оставя месото?
Можеш, разбира се. Запържи ги за кратко, за да излезе малко от мазнината им, слагаш в слоукукъра и отиваш на работа :) Спокойно можеш да оставиш 8ч на ниската степен, няма да се разварят и да им е в повече времето И само 1 пръстче вода на дъното, за да ползваш като сос после, ако искаш.
ИзтриванеБлагодаря много :) :)
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеЗа първи път купувам патица от магазина, оказа се, че и дреболиите били вътре в нея и сега умувам какво да ги правя. Не е като да имам цял плик сърца. Чудя се дали не мога да ги запържа за минутка в тигана при бутчетата и после да ги сложа заедно с картофите във фурната. Мисля и че една връзка пресен или глава лук също може да се сложат в тигана и после направо с картофите за по-богато ястие?
Слагайте дреболиите в тигана и после при картофите
ИзтриванеАко питате мен за лука към картофите, бих предпочела чесън :) повече ми се връзва, пък и харесвам печен с картофите, отколкото лука - Вижте една от последните рецепти в блога печени картофи с чесън за гарнитура
Много благодаря, да видим дали моят канибал ще остане доволен!
ИзтриванеЗавивай го добре с фолио, да се задушава, че патешкото месо е червено :) не като пилешко и по-жилаво. Да споделиш после как е станало :) и дали човекЪт е харесал.
ИзтриванеСтана си перфектно сочно месцето, яденето беше изядено бързо-бързо, а когато има някакво ястие, при което картофките се просмукват, било то с мазнинка, бира, масълце, под фолио... Все ме е яд после, че не съм сложила 5-килограмовия чувал картофи вътре. А тези станаха вкуснотия направо за 10-килограмов чувал!
ИзтриванеОтново благодаря за рецептата и препоръките!
Страхотно! И аз обичам такива картофи, в които соковете от печено месо са се пропили.
ИзтриванеЗдравейте! Имам въпрос: каква е целта на изкисването? Благодаря за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеДа не стават прекалено солени
Изтриване