Страници

7 юни 2011 г.

Мъфини от тиквички,

или пак  КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ, но много по-лесно и ok по-чисто.



След поредните Пълнени тиквички  месестата част трябва да се вложи някъде. Крем-супата от тиквички е добро предложение, тъй като не се виждат парченцата от нея, но най-тачените в къщи са Кюфтетата от тиквички с млечно-чеснов сос. С които се вмирисваш от перука до педикюр  и докато ги хапваш неволно си припомняш колко нездравословно е пърженото. Ако не сам, намира се някой близък, който да припомни  warning2 
Според твърдението на Ели Драгомирова, всяко зеленчуково кюфте може да бъде изпечено във форма за мъфини. Е, права е жената. За пореден път. Получиха се страхотни пухкави мъфини - заради по-рядката им консистенция и повече яйца - по-пухкави и нежни, отколкото традиционните пържени.
Следват ориентировъчно продуктите, от които излизат 2 тави (по 12броя) мъфини. Водещо може да остане количеството на тиквичките, според което да се нагласят и останалите продукти като съотношение

Тиквичките. Обикновено ги стържа, посолявам и поставям в цедка да се отцеждат, а накрая изстискам добре с ръце. Този път ги пуснах в блендера и смлях - НЕ на пюре, малко по-едро, посолих и оставих в купата за 10 мин.  - много по-бързо си пускат водата така. След което изсипах в тензух (може и марля - два пласта) и изстисках с ръце. Стана бързо, лесно и най-вече - чисто. 

Отцедени настъргани (или смлени)  тиквички - 400гр. 
3 сварени малки картофа - настърани на ситно ренде (колкото яйце) 
200 гр. сирене - също ситно настъргано
2 с.л. ситно нарязан копър
1/2 малка глава лук - съвсем ситно нарязана
1 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. кимион (у нас кюфтетата от тиквички минават само с тази подправка :)))) 
3  яйца 
2 с.л. кисело мляко с разбъркана в него 1 равна ч.л. сода за хляб 
2-3 с.л. олио
6 равни с.л. царевично брашно

Приготвяне: 
* Всички продукти се поставят в купа, объркват с вилица. 
* Тук идва момента на печенето. 
- Ако са хубави хартиите - както последните от едни мои, които са сръбско производство - сипвам от сместа до 2/3 от височината на  капсулата - тези са хартии са най-хубавите, които съм ползвала - няма тесто, печено в тях, което да не се отлепи добре, вижда се и тук на мъфинките; 
- в другите хартии, които съм купвала тук от Метро и Рино - намаслих хартиите, но въпреки всичко тестото си залепва яко за тях и си трябва лъжичка, за да ги изстържеш и  хапваш;  
- третите по вид на печене бяха направо в гнездата на мъфини-тавата, намазани с четка с олио и поръсени отново с царевично брашно. Последните, освен, че също добре се отлепиха имаха и фина хрупкава коричка.
* Печене - фурна, загрята на 180* ; до зачервяване.  Изваждат се от формата и оставят да се охладят.



И както тиквените кюфтета - може да се хапват с млечно-чеснов сос, но на мен повече ми допаднаха с домати :) всъщност аз обичам всякакви солени тестени да ги хапвам с домат.  Може би заради  това  :))) И в пристъп на пълно признание, ще отбележа, че ми липсваше нещо в тях......... ситно нарязани парченца сух шпеков салам. Следващия път обезателно ще сложа.

20 коментара:

  1. Пепи, развесели ме! Колко стилно и елегантно изглеждат кюфтетата като мъфини - много оригинално, лесно и несъмнено вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи страхотно предложение, и правилна форма има,аз защото все не мога до докарам еднаква големина и затова ме впечатли,ще ги пробвам.....

    ОтговорИзтриване
  3. Ще ядем, ще ядем
    тиквички сЪС млечен крем :))
    Много ми харесва тази рецепта, сигурно защото харесвам всякакви типове мързеливи баници :)

    Ще ги опитаме и тези, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пробвай, Ели, със сигурност ще ти харесат тиквите на мъфини.
    Федора Федоровна, ще чакам да споделиш впечатления :)) ама наистина е мързеливо.
    Евка, ама никога пък не съм докарвала еднакви кюфтетата - независимо от месо или зеленчукови, ето така поне им се радвам на вида.

    ОтговорИзтриване
  5. Пеп, и аз като Федоровна, запях :)
    Обичам кюфтета от тиквички, но това е чудесен
    и мързелив :) начин :)
    Имам силиконови формички и смятам,че ще ми свършат работа!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Изкушаващи предложения с тиквички, Пепи.
    А твърдението на Ели въобще не стои под съмнение.
    Много ми харесват и без допълнения, вземам си едно...
    Поздрави и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Помислих, че са сладки. И се затичах насам.
    Правила ли си такова нещо? Аз съм се навила да пробвам.

    ОтговорИзтриване
  8. Пепс,чакам им рецептата на тези тиквени търкалета още откакто ги показа ,ей сега ще си ги отбележа за правене!
    С хартиени капсули слава богу няма да си късам нервите,че на Факелман са ужасни,направо ще ги врътна в силиконките,мммммм,вкусничко ще еееее :)) !
    А това за перуката и педикюра ми хареса :)) !

    Благодаря за рецептата и спорен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи,
    изглеждат невероятно. Благодаря за хубавия постинг и лесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  10. Не може без саламец! И аз съм категорична! Ама пък наистина са чудни.

    ОтговорИзтриване
  11. мерси, Йоли, знаех си, че е основен пропуск :)
    Благодаря, Дани!
    Еликсирче, ама наистина от на Факелман по-лоши няма. Тук има магазин РИНО - техните са много по-добри от на Факелман.
    Илианка, сладки с тиквичка не съм правила. Не ме навивай сега :)
    Дани, силиконовите наистина са чудесна идея, как не се сетих да тях?
    Дианка, много се радвам, че точно ти оценяваш постните мъфини!
    Поздрави, мили дами и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи, аз пека картофените във форми за мъфини. Ще пробвам и тиквени, с шунчица май :)
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Така, значи не ми приемате насериозно дори едно от малките постни предложения :))) Знаех си, че трябваше със шпек да е :)
    Зори, отивам да видя за картофените кюфтета дали имаш публикация, ако не - моля те, давай я в най-скоро време - гъста, рядка смес и какво друго?

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи, поредното ти страхотно предложение. У дома май само аз съм върлия фен на тиквичките, но имаме вегетарианец в семейството и мисля, че ще му се хареса идеята.
    Тъй като многократно съм приготвяла твои вкусотии и винаги с превъзходен резултат, бих искала да ти подаря една скромна награда за приносът ти в моята кухня и блог.

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря за наградата, Нинка! Отивам да си я видя :)
    Ще чакам да се отчетеш с резултата (май само на теб ще хареса в постен вариант )
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Замислих се над поста ти и разясненията за хартиените формички. Имам едни,но не ги познавам много добре като качество. За първи път взимам от тях и незнам ще залепнат ли. Ще рискувам,пък дано ги извадя цели, а не на трохи.

    ОтговорИзтриване
  17. Нинка, тестата за солени мъфини в повечето случаи лепнат - малко или много. Ако ще пробваш хартиените си - пробвай на сладки, препоръчвам Боровинките с мъфини на Юлия, Шоколадовия сладкиш на Сладка хапка - във вид на мъфини, или моите Капучино-мъфини - ако на тях ти залепнат, калпави са.

    ОтговорИзтриване
  18. Веднага влиза в любими рецепти!

    ОтговорИзтриване
  19. Току-що ги сложих във фурната, да видим какво ще излезе. Вместо лук сложих праз. Искам само да попитам сместа и при вас ли се получи с рядка консистенция. Тиквичките ги изстисках много добре, така че не би трябвало да е от това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. рядка е, да. Печете ги повечко време, ако се наложи, да излиза клечката суха.

      Изтриване