или ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С КАЙМА, но за по-интересно отрязани нестандартно :))
Продуктите са съвсем ориентировъчни, разбира се стриктното спазване на дадените количества е абсолютно забранено :)))
3-4 средно големи тиквички
1 ч.ч. ориз (8 с.л.)
500г. кайма
1 малка глава лук
300мл. доматен сок (доматено пюре-3-4лъжици)
черен пипер, кимион, копър, сол
500г. кайма
1 малка глава лук
300мл. доматен сок (доматено пюре-3-4лъжици)
черен пипер, кимион, копър, сол
50-60 мл. олио
Приготвяне:
* Тиквичките се режат като пънчета - едната страна е равна, другата - по диагонал.
* Издълбават се от диагоналната страна - достатъчно е да остане стена с дебелина 5-8мм.; дъното се оставя.
* Тиквичките се режат като пънчета - едната страна е равна, другата - по диагонал.
* Издълбават се от диагоналната страна - достатъчно е да остане стена с дебелина 5-8мм.; дъното се оставя.
* Сърцевината на тиквичките се използва за супа или кюфтета от тиквички (или тиквени мъфини, предложението - тези дни)
* Прави се плънка от ориза, каймата, ситно нарязания лук, подправките, олиото и доматения сок (пюре), с която се пълнят пънчетата.
***Плънката може да се запърже, но аз я слагам сурова (заради вредата от пърженото, която ми е често напомняна)
* Нареждат се в дълбока тавичка с капак ( или завиват с фолио) или тенджера, заливат се с 1-1.2л. вода, шипка сол и ако се правят на котлон - за около час задушават на тихо къкрене; ако са във фурна - за около час и половина на 200*
* Соса който остава се сгъстява с брашно и кисело мляко (на това количество - 2 с.л. брашно и 3-4 кис.мляко), или прави сос Бешамел.
Постния вариант на пълнените тиквички е с гъби, вместо кайма. Е, у дома не минава, затова и не повторих с опита.
* Прави се плънка от ориза, каймата, ситно нарязания лук, подправките, олиото и доматения сок (пюре), с която се пълнят пънчетата.
***Плънката може да се запърже, но аз я слагам сурова (заради вредата от пърженото, която ми е често напомняна)
* Нареждат се в дълбока тавичка с капак ( или завиват с фолио) или тенджера, заливат се с 1-1.2л. вода, шипка сол и ако се правят на котлон - за около час задушават на тихо къкрене; ако са във фурна - за около час и половина на 200*
* Соса който остава се сгъстява с брашно и кисело мляко (на това количество - 2 с.л. брашно и 3-4 кис.мляко), или прави сос Бешамел.
Постния вариант на пълнените тиквички е с гъби, вместо кайма. Е, у дома не минава, затова и не повторих с опита.
Стоева,и тук да кажа,бравос за идеята!Ама много ти хрумват,страшна си!Много ми харесаха така поднесени,някак си уж манджа,пък стои ефектно!А колко са вкусни и как ги обичаме,ммммммммммммм!
ОтговорИзтриванеСоса го правя и аз същия-брашно и кисело мляко,много го тачим!
Хубав и спорен ден!
Ммм, обичам пълнени тиквички, а щом са и с бешамел, просто размазването е пълно :))
ОтговорИзтриванеМного хубави божури имаш, Пепи :))
Пепи,
ОтговорИзтриванемного ги обичам ти я тиквички. Твоите изглеждат невероятно. Поздравяваме те за прекрасната рецепта и да си починеш събота и неделя :)
Много обичам пълнени тиквички. Аз ги разрязвам по дължина :) Ще пробвам и по твоя начин, Пепи :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд от мен!
Уау, божурите са жестоки!
Пепи, нямаш грешка! Никога нямаше да ми хрумне са ги отрежа така, а изглежда много добре :)
ОтговорИзтриванеТакива тиквички и аз бих приготвила с удоволствие, че домашните се мръщят на постни тиквички :-) Страхотно предложение, Пепи!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд! :-)
Много фешън пънчета:) Благодаря за идеята!:) Ще пробвам да ги поднеса някой път по твоя начин :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!:))
Да ви призная, идеята дойде от едни пънчета-пастички, които по случайност бях купила преди доста години заедно с тиквички за пълнене. И Зори, защо на лодки, като може по трудния начин, да ги копаеш ровичкайки в тесния отвор :)))
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви харесва идеята, момичета.
А божурите преди седмица бяха в разцвета си; за съжаление ги свързвам с много тъжен повод.
Дани Динева, тези събота и неделя стриктно спазвам съвета ти :)
Хубава нова седмица на вас, дами!
Пепи, чудесна идея ми даде. Обикновено пълня тиквички, разполовени надлъжно. Ще направя твоите пънчета в зеленчуково-оризен вариант за деня на варивата, тъй като се храним разделно у дома. Издълбаната тиквичка ще задуша с лук, морковчета и ориз.
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица!
Пепи, да си призная, не ми харесват пълнените тиквички, но след появата на първите в градината ще си направя тези - изглеждат много апетитно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки
Евка, слагай повече кайма и ще ти харесат :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава седмица и на теб!
Станислава, а ти ми даваш идея за разнообразяване на остатъка от тиквичките, ще пробвам така с моркови и ориз.
Спорна седмица и на теб да ти е!