Добре известно е, че черния шоколад действа като аспирина за сърцето - намалява съсирването на кръвта и запушването на артериите. Това не означава, че трябва да се тъпчем с шоколад, използвайки горното оправдание, но пък е повод да разнообразим начините за приемането на дневното парченце шоколад :)
Тези бисквитки освен, че съдържат приема на необходимата дневна доза черен шоколад (предполагам никой няма да изяде наведнъж цялото количество готови) са и с овесени ядки, типово брашно и малко по-малкото зло на захарта - кафявата, което ги прави здравословни, на фона на всички останали рецепти в този блог Лично аз следващия път бих ги направила с подсладтел дори, но като за първи път исках да видя каква ще бъде гъстота на тестото им.
Текстурата на готовите бисквитки е мека. Докато се пекат ухаят божествено на банан и шоколад.
Гореизложеното трябва да е напълно достатъчно, да ви убеди да ги направите :)))
Продукти (от тази доза излизат около 45-50 бисквитки):
100 гр. добре узрели, меки банани (чисто тегло, това са 2 средни банана)
100 гр. масло
110 гр. кафява захар
1 яйце - среден размер
140 гр. брашно (не, че има значение за количеството, но моето е типово)
1 ч.л. (5 гр) бакпулвер
1 яйце - среден размер
140 гр. брашно (не, че има значение за количеството, но моето е типово)
1 ч.л. (5 гр) бакпулвер
щипка сол
70 гр.овесени ядки - фино смлени
70 гр.овесени ядки - фино смлени
100 гр. черен шоколад, нарязан на малки парченца (или цели онези малки копчета, шоколадов чипс)
Приготвяне:
* Фурната се загрява до 350*F (180*). Две тави (моите правоъгълни, на фурната) се застилат с хартия за печене (или намасляват)
* Фурната се загрява до 350*F (180*). Две тави (моите правоъгълни, на фурната) се застилат с хартия за печене (или намасляват)
* На лист хартия се смесват: брашното, бакпулвера, солта, овесените ядки и парченцата шоколад.
* В купа се намачква банана, прибавя се маслото - размекнато на стайна (лятна :)) температура всичко размачква добре с вилица.
* Прибавя се яйцето; разбърква отново с вилицата. Следва захарта и отново разбъркване.
* Изсипват се на 2-3 части сухите смеси и бърка толкова, колкото да ги поемат.
* Чаена лъжица се пълни със сместа и с помощта на показалец :) се изсипва на хартията, леко заглаждайки тестото, ако е много "рошаво". Поставят се на ок. 3 см. едно от друго.
* След като се напълни тавата се поставя в загрятата фурна и пече до бледо зачервяване на второто ниво от долу/нагоре на фурната (да не е най-долу) - около 20 минути. Като се пипнат с ръка бисквитките са меки, но сухи.
* Изваждат се на решетка и охлаждат, преди да се (ако се) приберат в кутия.
Тук се нареждам на опашка и чинно си чекам реда :P
ОтговорИзтриванеЗапрятай ръкавите и забъркай :)
ОтговорИзтриванеКато гледам тези все нахапани ги подават :)
Всичкото 'убаво, само дето моЙта дневна доза черен шоколад е колкото всичките бисквити.(blush) С една дума, като ги направя ще си ги излапам самичка, а за другите ще има само снимки.:D
ОтговорИзтриванеСтрахотни са Пепи, макар и здравословни и нерастящи на кокъл, пак не бих им простила! :D
Да взема и аз да нахапя една :)
ОтговорИзтриванеЗаставам зад Ивчето и да не си помисля някой
да ме пререди!
Поздравления, Пеп за вкуснотийките!
Давай, ако не те изловят с тази миризма на банани, която се разнася, докато се пекат :)))
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Сладка :))
Вземай, Дани, да ти е сладко :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Мен ли да изловят? Абсурд! Аз ще ги направя денем, когато съм самичка. Хихихи:)
ОтговорИзтриванеПак ще стана 100 кила, срама нямаш!
ОтговорИзтриванеЩе се пробват задължително. Може и аз сама да си ги излапам :)
ОтговорИзтриванеИ... не обичам думата здравословно, много се изтърка и криворазбра в последно време :) Според мен твоите ястия по-голямата част с истински продукти са много по-здравословни от други да не цитирам какви неща за ядене :)
Поздрави от мен :)
Пепи,ама си невероятна изкусителка:)))!! Задължително ще се пробват тези твои невероятни бисквитки ;) и може би направо двойна доза!!! Чудни са!
ОтговорИзтриванеО, изглеждат страшно апетитни! Аз като шокохоличка не мога да си представя ден без шоколад :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Пепи, толкова хрупкави и истински изглеждат тези бисквитки. Дори усещам аромата им.
ОтговорИзтриванеА що се отнася до шоколада - за мен е като светлина за цветята. Купувам винаги 10 броя, за да има и за сладкиши, и за директно хапване.
П.С. Всеки път пропускам да се похваля, че миксерът работи безотказно.
Ммм, много изкусителни тези бисквитки! И как само си ги снимала, да му се прииска на човек да си гризне веднага:)
ОтговорИзтриванеТя девойката затова гризнати ги подава :)
ОтговорИзтриванеThe witch, много се радвам за успешната покупка! Дано ти служи по-дълго и вярно! А бисквитките на са много хрупкави. Всъщност хрупкави стана една партида, която малко поотнесох във фурната..
Миленка, похвала от човек като теб на изящните торти и бисквити звучи много! Благодаря!
Мина, може и двойна, няма да е чак толкова огромно количество :)
Зори, ти ме успокои. Много. Вече няма да хапвам с угризение месцето. Поне не домашното. Но си права, наистина прекалено много навлезе в речника ни тази дума. Благодаря ти!
Хапке, с девойките ли ще се мериш на кантара :)
Хубава вечер, мили дами и благодаря, че се отбихте :)
Банани и шоколад! Току що си спечели вечен фен в лицето на мъжа ми :) Ясно е какво ще се прави утре. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта, Пепи!
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглеждат, а съставките са ми любими - чудесни снимки и ...изящен маникюр.
Сърдечни поздрави и хубав празник днес, Диана
Надявам се да допаднат и на вас, Габи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Диди! (маникюра не е мой :))
Хубав празник и на теб!
Взех си мислено веднага няколко бисквитки,Пепи!
ОтговорИзтриванеИ какъв хубав маникюр има госпожицата/предполагам:)/,харесвам такъв с цветенца!
Забелязвам,че отпочваш пак десертчетата,макар и диетични,време беше!
Поздрави и за двете!
А защо твоите изглеждат по-хубави от тези на източника на рецептата:)?
ОтговорИзтриванеЙонка
Закопа ме с този въпрос, Йонка :) Не знам, въпрос на виждане е сигурно :) моя шоколад беше доста ситно накълцан... Пък и може да сме били по-гладни, когато ги снимах :)
ОтговорИзтриванеЕликсир, верно беше време за малко сладки :) днес правя едни други, да видим какво ще излезе...
Благодаря!
Честит Имен Ден, Пепи и весел празник!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ маникюрът е чуден:)
Честит Имен Ден! Да ти е живо и здраво името :)
ОтговорИзтриванеЧестит имен ден, Пепи :)
ОтговорИзтриванеСледващият път гледай да не ти се вижда маникюра, че се разконцентрирам от гледката :)))
Шегата настрана - много е готин, но и бисквитките не му се дават :)))
Благодаря ви, Ина, Габи, Иве!
ОтговорИзтриванеТраяна, ще предам на притежателката му :)
Честит имен ден! С бисквитки ще ни почерпиш :)) И аз се разконцентрирам :)))
ОтговорИзтриванеПепи, честит имен ден! Здраве, нестихваща радост и вдъхновение ти желая от сърце! Взимам си веднага от бисквитките, изглеждат фантастично! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Евка!
ОтговорИзтриванеХубава вечер на теб!
Кате, с бисквитка де, но с шоколад :) Получих книгати ВИ вчера, тези дни ще прочета.
pep-4o за колко време долу-горе се приготвят? След около 2 седмици имам рожден ден и искам нещо бързичко за приготвяне (за почерпка на колегите) а хич не ми се седи в кухнята напоследък...
ОтговорИзтриванеДеси, тези ги направих в обедната почивка :) Ако предварително си начупиш шоколада (това е най-трудоемко, освен ако нямаш шоколадов чипс) - бъркането става за 10 мин, останалото е печене.
ОтговорИзтриванеНаправих двойна доза и си заслужаваше!Не успях да смеля овесените ядки, но аз и без това обичам да ги усещам в бисквитките. Ароматът е неустоим - напомня ми на бебешката бананова каша, която трудно се намираше едно време и дояждах с удоволствие остатъка на племенницата ми ,а допълнението от черен шоколад е върха...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта!
Много се радвам, че са ти допаднали!
ОтговорИзтриванеВярно аромата е на банановите каши, аз се чудех от къде ми е познат :)
И :) благодаря за доверието в предложението ми!
Можем ли да заместим кафявата захар с кристална бяла? :) И да не добавяме овесените ядки?
ОтговорИзтриванеЗахарта да, но овесените ядки - не. От тях текстурата на бисквитките става по-въздушна. Позната дама ги прави и пробвах и съвсем не бяха същите нито на вид, нито на вкус. Защо те притесняват овесените ядки?
ИзтриванеПравя ги за втори път. Уникални на вкус! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМоля :) Да Ви е сладко!
Изтриване