Страници

28 юни 2011 г.

Банан-шоколадови бисквитки


 Добре известно е, че черния шоколад действа като аспирина за сърцето - намалява съсирването на кръвта и запушването на артериите. Това не означава, че трябва да се тъпчем с шоколад, използвайки горното оправдание, но пък е повод да разнообразим начините за приемането на дневното парченце шоколад :) 
Тези бисквитки освен, че съдържат приема на необходимата дневна доза черен шоколад (предполагам никой няма да изяде наведнъж цялото количество готови) са и с овесени ядки, типово брашно и малко по-малкото зло на захарта - кафявата, което ги прави здравословни, на фона на всички останали рецепти в този блог smile3505 Лично аз следващия път бих ги направила с подсладтел дори, но като за първи път исках да видя каква ще бъде гъстота на тестото им.

Текстурата на готовите бисквитки е мека. Докато се пекат ухаят божествено на банан и шоколад. 
Гореизложеното трябва да е напълно достатъчно, да ви убеди да ги направите :)))



Продукти (от тази доза излизат около 45-50 бисквитки)
100 гр. добре узрели, меки банани (чисто тегло, това са 2 средни банана)
100 гр. масло
110 гр. кафява захар
1 яйце - среден размер
140 гр. брашно (не, че има значение за количеството, но моето е типово)
1 ч.л. (5 гр)  бакпулвер
щипка сол
70 гр.овесени ядки - фино смлени
100 гр. черен шоколад, нарязан на малки парченца (или цели онези малки копчета, шоколадов чипс)

Приготвяне:
* Фурната се загрява  до 350*F (180*). Две тави (моите правоъгълни, на фурната) се застилат с хартия за печене (или намасляват) 
* На лист хартия се смесват: брашното, бакпулвера,  солта, овесените ядки и парченцата шоколад.
* В купа се намачква банана, прибавя се маслото - размекнато на стайна (лятна :)) температура всичко размачква добре с вилица.
* Прибавя се яйцето; разбърква отново с вилицата. Следва захарта и отново разбъркване. 
* Изсипват се на 2-3 части сухите смеси и бърка толкова, колкото да ги поемат.
* Чаена лъжица се пълни със сместа и с помощта на показалец :) се изсипва на хартията, леко заглаждайки тестото, ако е много "рошаво". Поставят се на ок. 3 см. едно от друго.
* След като се напълни тавата се поставя в загрятата фурна и пече до бледо зачервяване на второто ниво от долу/нагоре на фурната (да не е най-долу) - около 20 минути. Като се пипнат с ръка бисквитките са меки, но сухи.
* Изваждат се на решетка и охлаждат, преди да се (ако се) приберат  в кутия. 

36 коментара:

  1. Тук се нареждам на опашка и чинно си чекам реда :P

    ОтговорИзтриване
  2. Запрятай ръкавите и забъркай :)
    Като гледам тези все нахапани ги подават :)

    ОтговорИзтриване
  3. Всичкото 'убаво, само дето моЙта дневна доза черен шоколад е колкото всичките бисквити.(blush) С една дума, като ги направя ще си ги излапам самичка, а за другите ще има само снимки.:D
    Страхотни са Пепи, макар и здравословни и нерастящи на кокъл, пак не бих им простила! :D

    ОтговорИзтриване
  4. Да взема и аз да нахапя една :)
    Заставам зад Ивчето и да не си помисля някой
    да ме пререди!
    Поздравления, Пеп за вкуснотийките!

    ОтговорИзтриване
  5. Давай, ако не те изловят с тази миризма на банани, която се разнася, докато се пекат :)))
    Да ти е сладко, Сладка :))

    ОтговорИзтриване
  6. Вземай, Дани, да ти е сладко :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Мен ли да изловят? Абсурд! Аз ще ги направя денем, когато съм самичка. Хихихи:)

    ОтговорИзтриване
  8. Пак ще стана 100 кила, срама нямаш!

    ОтговорИзтриване
  9. Ще се пробват задължително. Може и аз сама да си ги излапам :)
    И... не обичам думата здравословно, много се изтърка и криворазбра в последно време :) Според мен твоите ястия по-голямата част с истински продукти са много по-здравословни от други да не цитирам какви неща за ядене :)
    Поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи,ама си невероятна изкусителка:)))!! Задължително ще се пробват тези твои невероятни бисквитки ;) и може би направо двойна доза!!! Чудни са!

    ОтговорИзтриване
  11. О, изглеждат страшно апетитни! Аз като шокохоличка не мога да си представя ден без шоколад :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи, толкова хрупкави и истински изглеждат тези бисквитки. Дори усещам аромата им.
    А що се отнася до шоколада - за мен е като светлина за цветята. Купувам винаги 10 броя, за да има и за сладкиши, и за директно хапване.
    П.С. Всеки път пропускам да се похваля, че миксерът работи безотказно.

    ОтговорИзтриване
  13. Ммм, много изкусителни тези бисквитки! И как само си ги снимала, да му се прииска на човек да си гризне веднага:)

    ОтговорИзтриване
  14. Тя девойката затова гризнати ги подава :)
    The witch, много се радвам за успешната покупка! Дано ти служи по-дълго и вярно! А бисквитките на са много хрупкави. Всъщност хрупкави стана една партида, която малко поотнесох във фурната..
    Миленка, похвала от човек като теб на изящните торти и бисквити звучи много! Благодаря!
    Мина, може и двойна, няма да е чак толкова огромно количество :)
    Зори, ти ме успокои. Много. Вече няма да хапвам с угризение месцето. Поне не домашното. Но си права, наистина прекалено много навлезе в речника ни тази дума. Благодаря ти!
    Хапке, с девойките ли ще се мериш на кантара :)

    Хубава вечер, мили дами и благодаря, че се отбихте :)

    ОтговорИзтриване
  15. Банани и шоколад! Току що си спечели вечен фен в лицето на мъжа ми :) Ясно е какво ще се прави утре. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасна рецепта, Пепи!
    Много апетитно изглеждат, а съставките са ми любими - чудесни снимки и ...изящен маникюр.
    Сърдечни поздрави и хубав празник днес, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Надявам се да допаднат и на вас, Габи!
    Благодаря ти, Диди! (маникюра не е мой :))
    Хубав празник и на теб!

    ОтговорИзтриване
  18. Взех си мислено веднага няколко бисквитки,Пепи!
    И какъв хубав маникюр има госпожицата/предполагам:)/,харесвам такъв с цветенца!
    Забелязвам,че отпочваш пак десертчетата,макар и диетични,време беше!

    Поздрави и за двете!

    ОтговорИзтриване
  19. А защо твоите изглеждат по-хубави от тези на източника на рецептата:)?
    Йонка

    ОтговорИзтриване
  20. Закопа ме с този въпрос, Йонка :) Не знам, въпрос на виждане е сигурно :) моя шоколад беше доста ситно накълцан... Пък и може да сме били по-гладни, когато ги снимах :)
    Еликсир, верно беше време за малко сладки :) днес правя едни други, да видим какво ще излезе...
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  21. Честит Имен Ден, Пепи и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотни са! Поздрави!
    И маникюрът е чуден:)

    ОтговорИзтриване
  23. Честит Имен Ден! Да ти е живо и здраво името :)

    ОтговорИзтриване
  24. Честит имен ден, Пепи :)
    Следващият път гледай да не ти се вижда маникюра, че се разконцентрирам от гледката :)))
    Шегата настрана - много е готин, но и бисквитките не му се дават :)))

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря ви, Ина, Габи, Иве!
    Траяна, ще предам на притежателката му :)

    ОтговорИзтриване
  26. Честит имен ден! С бисквитки ще ни почерпиш :)) И аз се разконцентрирам :)))

    ОтговорИзтриване
  27. Пепи, честит имен ден! Здраве, нестихваща радост и вдъхновение ти желая от сърце! Взимам си веднага от бисквитките, изглеждат фантастично! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря ти, Евка!
    Хубава вечер на теб!
    Кате, с бисквитка де, но с шоколад :) Получих книгати ВИ вчера, тези дни ще прочета.

    ОтговорИзтриване
  29. pep-4o за колко време долу-горе се приготвят? След около 2 седмици имам рожден ден и искам нещо бързичко за приготвяне (за почерпка на колегите) а хич не ми се седи в кухнята напоследък...

    ОтговорИзтриване
  30. Деси, тези ги направих в обедната почивка :) Ако предварително си начупиш шоколада (това е най-трудоемко, освен ако нямаш шоколадов чипс) - бъркането става за 10 мин, останалото е печене.

    ОтговорИзтриване
  31. Направих двойна доза и си заслужаваше!Не успях да смеля овесените ядки, но аз и без това обичам да ги усещам в бисквитките. Ароматът е неустоим - напомня ми на бебешката бананова каша, която трудно се намираше едно време и дояждах с удоволствие остатъка на племенницата ми ,а допълнението от черен шоколад е върха...
    Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  32. Много се радвам, че са ти допаднали!
    Вярно аромата е на банановите каши, аз се чудех от къде ми е познат :)
    И :) благодаря за доверието в предложението ми!

    ОтговорИзтриване
  33. Можем ли да заместим кафявата захар с кристална бяла? :) И да не добавяме овесените ядки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Захарта да, но овесените ядки - не. От тях текстурата на бисквитките става по-въздушна. Позната дама ги прави и пробвах и съвсем не бяха същите нито на вид, нито на вкус. Защо те притесняват овесените ядки?

      Изтриване
  34. Правя ги за втори път. Уникални на вкус! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване