Според някои хора фритата е дебел, пухкав омлет, а според други фритата (Frittata) е отделен вид (италианско) ястие на яйчна основа.
Може би последните са прави, защото омлета (класическия) се поднася прегънат на две, а фритата се оставя цяла, като се реже на триъгълници, или ленти и може на нахрани едно семейство А може би едното е от френската, другото - от италианската кухня Както и да е - това е вкусен голям, пухкав омлет, който търпи всякакви импровизации с налични продукти - както сирена, месо, така и зеленчуци и се приготвя много бързо. До скоро у нас го хапвахме само със сирене, но младите ни човеци харесват зеленчуци в омлет, а от тази зима и броколите навлязоха в кухнята ми и така вече си готвим няколко пъти.
Фритата със зеленчуци
Продукти за 4-5 порции , тиган с d ~ 26см:
6 яйца
~150 мл готварска сметана
3ч.ч. зеленчуци - нарязани на кубчета моркови и чушки, грах, розички броколи, сладка царевица
1 глава лук
~ 250 г топено сирене, кашкавал, краве сирене
2 с.л. масло и 1 с.л. олио
сол и черен пипер
Приготвяне:
* Зеленчуците се поставят във вряща подсолена (съвсем малко) вода и варят 7-8 мин. Отцеждат се.
* Лукът се нарязва на тънки ленти и запържва в мазнината за 2-3 мин.
* Прибавят се отцедените зеленчуци и отново запържват за 1-2 мин.
* Прибавя се нарязаното/натрошено сирене.
* Заливат се с разбитите с вилица яйца и сметана ( с щипка сол и черен пипер).
* Намаля се степента на котлона на средна и се оставя да се готвят, докато стегнат отдолу, почти до средата на дебелината му.
И тук няколкото вида продължение на готвенето, което правя:
* Прехвърлям тигана в загрята фурна и изпичам там за 7-8 мин. Това, ако тигана ми е без дръжка :) имах и такъв до скоро, или е с метална дръжка.
* Ако тигана не е с метална дръжка, която не издържа на топлината на фурната, затварям тигана с капак и задушавам, докато се стегнат яйцата.
Но най-често продължавам така:
Вземам плоска чиния с диаметър, малко по-голям от тигана, в който правя омлета.
Поставям я отгоре и с рязко движение обръщам - омлета се прехвърля от тигана в чинията.
С кухненска хартия избърсвам тигана, за да се почисти, ако има разни залепнали нещица по него.
След това с приплъзване връщам омлета обратно в тигана.
Така се запича/запържва и от другата страна.
Отново прехвърлям в голямата чиния готовия омлет и нарязвам.
Тук сега може да се гарнира с още зеленчуци, но лично аз го харесвам гарниран с още сирене :)
Туй-то за омлети и фритати. От следващата публикация се връщаме обратно към основната тема на блога