Сигурна съм, че тези дегустации съвсем не са били само у нас :) И тъкмо си мислех, че тази година нямаме спукан суджук, когато се оказа, че свършили тънките ни черва любимите ни чирпански наденички. и половината кайма за пълненето остана.
Е, тогава се сетих, че великия и най-любим кулинарен идол Жак Пепен показваше рецепта за кюфтета от наденички, която се оказа в книгата му. Така стигнах до тези кюфтета от наденица с гъби и тиквени семки и възнамерявам скоро да ги направя пак. Кюфтета като кюфтета, но от каймата за суджуци или наденици те са по-пикантни и ароматни :), а представете си ги и обогатени с аромата на печени тиквени семки. Непременно ги опитайте - продават се сурови суджуци за сушене, а ако искате да знаете от какво месо е направена - купете си го, смелете, подправете и омесете - или както горните суджуци, или както каймата за чирпански наденички. Рецептата почти изцяло съм спазила, но коя съм аз, за да не се доверя на вкуса на великия Пепен
Продукти:
~600 г месо от наденица (люта или не -по желание; или овкусено смляно месо като за наденици
3 с.л. белени тиквени семки
~ 250 г. гъби (печурка)
средата на 3 филии бял хляб
3-4 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
шепичка нарязани зелени пера на пресен лук
1 с.л. едросмлян червен пипер (лют или сладък - по желание)
щипка-две сол
2-3 с.л. олио/зехтин за пържене
За гарниране - полента (по желание):
1/2 ч.ч. царевичен грис (на опаковките на пакетите пише "качамак")
1 ч.ч. бульон (пилешки)
1 ч.ч. прясно мляко
сол и 2 лъжици масло
Приготвяне:
* Филиите хляб се нарязват на ситни кубчета (0.5 см)
* Гъбите се нарязват на тънки филии/ивички.
* Тиквените семки се запичат на сух тиган за кратко, колкото да замиришат на печено :)
* Нарязват се ситно чесъна и скилидките магданоз.
* Всичко се поставя в голяма купа и омесва добре.
* С мокри ръце се оформят кюфтета (сравнително големи, трябваше да е 1 в порция, но времето ми не позволяваше да пържа по 1 кюфте в тигана. Важно е да не са малки, а големи, за да останат сочни :)) ).
* Пържат се до зачервяване от двете страни; в сгорещена мазнина в тиган, който се захлупва с капак, за да могат да се задушават, докато се пържат - по около 3 минути от всяка страна.
* Сервират се с гарнитура по желание, но моето беше да направя полента, както е по рецептата :)
Приготвяне на полентата:
И не е качамак :) да напомня пак. Хората, които познават истинския качамак, знаят разликата. Затова този готов продукт за мен е полента :)
* Млякото и бульона се кипват, прибавя се солта и изсипва царевичния грис.
* Бърка се енергично, на слаб котлон, докато се сгъсти и поеме течността - около 4-5 мин.
* Прибавя се маслото, обърква, докато се разтопи в сместа.
* Разпределя се в 4 чинии, а когато се охлади върху нея се поставят готовите изпържени кюфтета.
Пепи, това е вече вкусна и питателна порция! До одеве хапвах тиквени семки, а ето ти как ги предлагаш - е, много по-вкусно. :) Да ви е сладко вкъщи!
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен. :)
е, само семки ен може, ГЕри :) Вземи си кюфтенце от тук :)
ИзтриванеПоздрави и на теб, мило дете!
В къщи наденица почти не ядем, но ме зариби с тази рецепта, Пепчо:) Записано.
ОтговорИзтриванеИзбери си ти месото и овкуси, Краси, така ще знаеш, какво месо си сложила вътре :)
ИзтриванеПриказни кюфтета си направила, Пеп. Ще пропусна семките, но наденицата в никакъв случай! Супер е!
ОтговорИзтриванеа сега, не искаш семки. Поръси малко накрая, като са запечени са много приятни :)
ИзтриванеСтрашни са! Залепнах пред тази снимка. Искам ги точно такива като на нея.
ОтговорИзтриванеОблиз, облиз!
Заменям за парче "Наполеонче" :)
ИзтриванеВпечатляващо много идеи за кюфтета и наденички, Пепи,
ОтговорИзтриванеа тези са още една страхотна комбинация, а полетната - чудесно допълнение.
Благодаря, поздрави за теб и хубав уикенд!
Ти си човек, който оценява полентата :)
ИзтриванеБлагодаря, Дианка :) А на теб - хубава нова седмица да е!
Меко казано впечатляващи са тези красавци, Пепи! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Еви, прегръдка и за теб!
ИзтриванеИ тук да кажа,че не бих пропуснала да ги опитам,Пепи,страхотно ми звучат с тиквени семки и гъбки!И с полентата-разкошна порция!И много апетитни снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен,другарче мило и хубави почивни дни!
Само ще прошушна на ушенца, че поръсените отгоре тиквени семки са хрупкави и първо тях обрах от цялата чиния :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб, мила ми Роси :)
Пепи, моля те ако имаш от тях, понеже за сушито разбрах, че е за утре, та ако и от тези си отделила:))) да ме имаш предвид. Ми харесаха ми, много даже! какви комбинации, какви чудеса! Вълшебница кулинарна си ми ти! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеХеххехе, КАте, нямаш късмет за тези. Но винаги можеш да си направиш, ти си сръчно момиче :)Ще ти харесат.
ИзтриванеПрегръдки и за теб, бонбон!
Ти си се доверила на Пепен, ние ще се доверим на теб! Апетитно!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица, Пепа!
Ще се радвам да се доверите и опитате тези различни кюфтета :)
ИзтриванеХубава нова седмица и на теб, Ина!
Пепииииии, запази ми кИфте! Полента не ща, не ми се лепи, където трябва:)Страшни кюфтаци!
ОтговорИзтриванеСвършиха, докато минеш :) Освен да направиш едни :)
Изтриване