или Зрази, ама по български.
Продукти:
1,2 - 1,5кг кайма
150 гр галета, разбъркана със150гр кисело мляко
1 ч л сода за хляб (угасена в млякото)
50мл вино
1 глава ситно нарязан лук
1 яйце
подправки (общо 1 с л ) - кимион, черен и бял пипер, чубрица, лют червен
сол на вкус
1 връзка магданоз
200гр кашкавал
300гр гъби
брашно или галета за овалване на кюфтетата, ако ще се пържат
Приготвяне:
* Каймата се омесва с всички продукти, покрива с фолио/торбичка и прибира в хладилник за около час
* Гъбите се измиват (избърсват), нарязват на ситно и задушават в малко вода (в микровълновата) за около 5-6 мин.; магданоза нарязва на ситно; кашкавала на дебели ивици
* От каймата се правят топки, големи колкото 2-3 нормални кюфтета.
* Ръцете са намасляват с олио и каймата разстила на дланта (или на чиния, дъска) ; в едната половина поставя 1 лъж. от гъбите, 1 лъжица магданоз и парче кашкавал
* Другата половина се обръща върху тази, дооформя хубаво с ръце, за да се запечата отвсякъде кюфтето. С останалата кайма - по горния начин на още кюфтета :)
* Пече се на скара, но поради липса на такава може и да се изпържат или изпекат в предварително загрята на висока температура фурна. В повечето случаи пека във фурната, на хартия, на 250* за 20-30 мин.
хахах, чета аз благодарско кюфте, и си викам "кво е пък това чуда сега?" :))
ОтговорИзтриванеМного вкусно и голямо, тъкмо за гладници по обедно време като мене :)
И с картофките отстрани... А лукът мечи ли е? :))
Хубава нова седмица, Пепи :)
Ще почерпиш ли едно за обяд:) Аз не съм голям фен на нещата, които са смлени и не разбираш точно какво ядеш, но тартарските кюфтаци мноооооого ги уважавам:)
ОтговорИзтриванеВкусно, хареса ми много рецептата и със сигурност ще я изпробвам. Благодаря ти, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще ти хареса, щом не е постно, Еви :)
ОтговорИзтриванеЛулу, а ние обичаме кайма. Домашна, или поне да виждам какво се мели :)
Инче, гледала си по обедно време, личи си :)
Много пролетно и вкусно е при теб, Пепи!
ОтговорИзтриванеПърво харесах баничките, идеята за печеното месо, а сега и тези болярски кюфтета - ще наваксвам:)
Чудесни снимки и рецепти,
поздрави и хубава нова седмица, Диана
Много апетитни кюфтенца, че и по мярка ;) за гладниците у нас!! Супер вкусно, Пепи!!!
ОтговорИзтриванеЛеле, Пепи :) Какво е това чудо :) Много ми харесва, а пък на половинът как ще му се хареса :)
ОтговорИзтриванеДианка, Зори, благодаря!
ОтговорИзтриванеМина, уважителна е мярката, нали :)))
Чудесни са, Пепи! И аз знам поне двама у дома, които ще останат много доволни от тези болярски кюфтета :)))
ОтговорИзтриванеХубава и много усмихната седмица! :)
eх, че вкусно, Пепи!
ОтговорИзтриванеПредставям си го с кисели краставички и лютеница...
Да ми падне този голям кюфтак, прошка няма да има определено! :) Как се настървих ако знаеш, и колко съм гладна - не е истина!!! Чудно е, Пепчо!:)
ОтговорИзтриванеSweetness, нормално е да им се "дзвериш", все пак обяд е :)
ОтговорИзтриванеРайна, това е класическата гарнитура, която може да се хапва с кюфтенца (малки и големи) целогодишно :)
Тони, благодаря ти, двама-двама, май рядко има дом, в който всички да обичат една и съща храна :)
Толкова вкусно изглежда,а и с кашкавалче ...
ОтговорИзтриванеЩе си ги приготвим :)
Вкусотия ^^ Напомня ми руло Стефани XD
ОтговорИзтриванеда, ам-ам, но за щастие на рулото не слагам магданоз :))
ОтговорИзтриванеНели, а като се разтече кашкавалчето е мммммммм