16 май 2011 г.

Болярско кюфте

или  Зрази, ама по български.


Продукти:

1,2 - 1,5кг кайма
150 гр галета, разбъркана със150гр кисело мляко
1 ч л сода за хляб (угасена в млякото)
50мл вино
1 глава ситно нарязан лук
1 яйце
подправки (общо 1 с л ) - кимион, черен и бял пипер, чубрица,  лют червен
сол на вкус

1 връзка магданоз
200гр кашкавал
300гр гъби

брашно или галета за овалване на кюфтетата, ако ще се пържат

Приготвяне:

* Каймата се омесва с всички продукти, покрива с фолио/торбичка и прибира в хладилник за около час
* Гъбите се измиват (избърсват), нарязват на ситно и задушават в малко вода (в микровълновата) за около 5-6 мин.; магданоза нарязва на ситно; кашкавала на дебели ивици
* От каймата се правят топки, големи колкото 2-3 нормални кюфтета.
* Ръцете са намасляват с олио и каймата разстила на  дланта (или на чиния, дъска) ; в едната половина поставя 1 лъж. от гъбите, 1 лъжица магданоз и парче кашкавал
* Другата половина се обръща върху тази, дооформя хубаво с ръце, за да се запечата отвсякъде кюфтето. С останалата кайма - по горния начин на още кюфтета :)
* Пече  се на скара, но поради липса на такава може и да се изпържат или изпекат в предварително загрята на висока температура фурна. В повечето случаи пека във фурната, на хартия, на 250* за 20-30 мин.

15 коментара:

  1. хахах, чета аз благодарско кюфте, и си викам "кво е пък това чуда сега?" :))

    Много вкусно и голямо, тъкмо за гладници по обедно време като мене :)
    И с картофките отстрани... А лукът мечи ли е? :))

    Хубава нова седмица, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ще почерпиш ли едно за обяд:) Аз не съм голям фен на нещата, които са смлени и не разбираш точно какво ядеш, но тартарските кюфтаци мноооооого ги уважавам:)

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно, хареса ми много рецептата и със сигурност ще я изпробвам. Благодаря ти, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Със сигурност ще ти хареса, щом не е постно, Еви :)
    Лулу, а ние обичаме кайма. Домашна, или поне да виждам какво се мели :)
    Инче, гледала си по обедно време, личи си :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много пролетно и вкусно е при теб, Пепи!
    Първо харесах баничките, идеята за печеното месо, а сега и тези болярски кюфтета - ще наваксвам:)
    Чудесни снимки и рецепти,
    поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Много апетитни кюфтенца, че и по мярка ;) за гладниците у нас!! Супер вкусно, Пепи!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Леле, Пепи :) Какво е това чудо :) Много ми харесва, а пък на половинът как ще му се хареса :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, Зори, благодаря!
    Мина, уважителна е мярката, нали :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесни са, Пепи! И аз знам поне двама у дома, които ще останат много доволни от тези болярски кюфтета :)))

    Хубава и много усмихната седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  10. eх, че вкусно, Пепи!
    Представям си го с кисели краставички и лютеница...

    ОтговорИзтриване
  11. Да ми падне този голям кюфтак, прошка няма да има определено! :) Как се настървих ако знаеш, и колко съм гладна - не е истина!!! Чудно е, Пепчо!:)

    ОтговорИзтриване
  12. Sweetness, нормално е да им се "дзвериш", все пак обяд е :)
    Райна, това е класическата гарнитура, която може да се хапва с кюфтенца (малки и големи) целогодишно :)
    Тони, благодаря ти, двама-двама, май рядко има дом, в който всички да обичат една и съща храна :)

    ОтговорИзтриване
  13. Толкова вкусно изглежда,а и с кашкавалче ...
    Ще си ги приготвим :)

    ОтговорИзтриване
  14. Вкусотия ^^ Напомня ми руло Стефани XD

    ОтговорИзтриване
  15. да, ам-ам, но за щастие на рулото не слагам магданоз :))
    Нели, а като се разтече кашкавалчето е мммммммм

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...