Продукти:
парче свинска рибица - около 1.5 кг.
3 с.л. червен пипер
по 1 равна с.л. брашно, сол и чесън на прах
по 1 ч.л. кимион, риган и черен пипер
4-5 глави лук
100 мл бяло вино
2 с.л. оцет
1 пак. масло - 125гр.
2 ч.л. мед
щипка риган, сол на вкус
200 мл бяло вино
Приготвяне:
* Всички подправки с брашното се смесват, посипват на свежо фолио (или хартия за печене).
* Поставя се отгоре парчето филе и овалва добре от всякъде и завива във фолиото (хартията); прибира в хладилник за 24 часа.
На следващия ден
* Лука се нарязва на шайби, посолява и обтрива с ръце; оставя се 10 мин.
* Загрява е половината масло, поставя се лука в него, пържи, докато се изпари водата.
* Отделят се 2-3 лъж. от виното. Към лука на части се прибавят оцета, останалото масло и виното; изчаква се да се изпарят и отново прибавя следваща част .... Когато лукът омекне се прибавя меда, ригана и запържва при непрекъснато разбъркване, докато се разтворят захарите и лука се зачерви.
* Изважда и развива се парчето филе; поставя се в тава за печене. Готовия лук се изсипва до него, а в тигана, в който е запържен лука се наливат отделените 2-3 лъж. вино, разклаща се тигана да се деглазира и също сипва при филето.
* Наливат се бульона и виното; тавата запечатва добре с фолио и поставя в загрята фурна да се пече - първите 15 мин. на 250*, след това 1,5 ч. на 170*. * Изважда се тавата, оставя да почине 10-15 мин., развива фолиото и нарязва :)))
* Може да се сервира с картофено пюре и още карамелизиран лук, заедно с гъбите, ако се поставят такива при печенето на филето.
***Свинско месо - приготвено всякак обичаме. Ако няма скара - пека с фолио, става толкова крехко, че нож не трябва, може с вилицата да си го късаш. В повечето случаи слагам лук. Напоследък обаче лука, печен с месо ни харесва повече, когато е предварително запържен, задушен или карамелизиран. Вкуса на лука е по-скоро мек, отколкото остър, а на така приготвеното филе изпъква и вкуса на червения пипер.
Крайно време е да ме поканиш на гости,не само да съблазняваш виртуално.... :-))
ОтговорИзтриванеПеп, този карамелизиран лук го обожавам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат уикенд!
Прекрасно!
ОтговорИзтриванеКраси, заповядай, докато слънцето не е започнало да прежуря :)
ОтговорИзтриванеДани, успокояваш ме, че не съм само аз любител на карамелизирания лук :)
Йоли :* разчети го де
Мъррр, Пепи, майсторска-изкусителке, великолепно приготвено е месото! Поднесла си го щедро, като за свои хора. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за хубав уикенд!
По-добре щедро, отколкото да търся допълнително, Еви :))
ОтговорИзтриванеПрегръдка и за теб и хубава неделя!
Пепи,държиш им края на филетата,определено!Винаги ги приготвяш майсторски и изглеждат мнооого съблазнително!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Ох, постоянно изкушаваш Пепи! Направо, незнам какво да правя с тези филенца, освен да ги нападна :)
ОтговорИзтриванеКазвала ли съм ти, че си майстор :))) Хайде още веднъж, за да не го забравиш :))
ОтговорИзтриванеПрекрасно е!
М-м-м страшно апетитно!
ОтговорИзтриванеМммм, филенца, че и с лук - любима кумбинация, която както винаги, пеп-чо, си поднесла неустоимо!
ОтговорИзтриванеДани Динева, днес доставих на адрес там, следващия път ако искаш -да сключим сделка - филе срещу тортЕ :)
ОтговорИзтриванеИнче, чак майстор - не. Чревоугодник съм, бих казала. Пък и търся начини да разнообразя печеното месо.
Еликсирче, ако си имах барбекю, бих правила само на него филета.
Мариета, Нели, благодаря :)
Поздрави и хубава нова седмица, мили дами!
Пеп, много ароматно.И вкусно.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица от мен!
Ех, тъкмо се бях зарекла да съм само на салати и десерти ;) Страхотна рецепта и много хубава снимка предизвикваща апетита... извинете ме, но отивам да нападна хладилника :)
ОтговорИзтриванеЕ как да кара човек само на салатки с подобни изкушения пред очите :)??? Никога не съм пробвала такова месце с карамелизиран лук, но като гледам тая вкусотия :)) ми идва да мина през месарницата на път за вкъщи...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори!
ОтговорИзтриванеХубава и успешна седмица и на теб!
Габи, Мина, хубава е идеята за салатите, но .... абе не може само на салати :))
Не че съм очаквала нещо друго, ама да си кажа - страхотно изглежда. И ние сме фенове на карамелизирания лук, макар че го предпочитаме с картофено пюре, но това е друга тема. Ще го пробвам и с твоята "гарнитура":) Хубава седмица, пеп-4о!
ОтговорИзтриванеОбещавам си да пробвам това месце! Просто е неустоимо!:)
ОтговорИзтриванеГуинет, а аз все се каня пюре да пробвам с карамелизиран лук.... и не стигам до него.
ОтговорИзтриванеSweetness, надявам се да ти хареса!
Вчера го приготвях и мога да кажа, че беше невероятно вкусно. Следващият път ще пробвам и с гъбки.
ОтговорИзтриванеХубав ден Пепи.
Благодаря, Деси! Хубав ден и на теб!
ИзтриванеРадвам се, че ти е харесало филето. И с гъби става хубаво, често правя и така, поне гарнитура после да не мисля :))
месен бульон?
ОтговорИзтриванемесен да, зеленчуков не върви тук :) от месо. от кокал. от каквото ви харесва. В краен случай - вода
Изтриване