2 януари 2010 г.

Чирпански наденички

приликата с карначетата е голяма, разликата е в праза и подправките. Когато преди 22 години за първи път стъпих на чирпански панаир,  наистина се изненадах - не само от огроооооооомното място, което заемаше панаира със сергиите, палатки, скари и всичко беше пълно с хора; не само от безбройните атракциони, които отдавна не бях виждала в моя край; не само от разнасящия се навсякъде аромат на скара, чевермета, захарен памук, но и от това, колко по-вкусни от карначетата, които бях хапвала са   тези наденички.
От тогава си осигуряваме червата и сами си ги пълним.


Необходими продукти и материали smile1

1кг кайма
100мл ледена вода
50мл бира
1 с л кимион
1 к л черен пипер
сол на вкус
1 парче праз с дължина около 25см. и "ф" -1.5-2см. Grin Grin - съвсееем ситно нарязан.

3-4 бр. по 70-80см. черва от шиле или агне - има ги в месарските магазини - ( моите са домашни) - изчистени

Всичко се омесва много, много хубаво.
Ако каймата е суха и поеме водата, се прибавя още 50мл бира.
Оставя се да отпочине около час на студено място и пълни в червата с помощта на шприц за толумбички или с месомелачка - със специална, тънка  фуния, за да не се получи дебел суджук за сушене. Затова шприца е идеално решение - някой накрайник, който не се използва се отрязва, за да остане отвор около 1см.


Това е една примерна доза. Обикновено правя доста повече, когато имам прясно месо, пълня, нарязвам и замразявам, когато ми трябват - вадя и полузамразени - пека.


Печене на скара на въглища е желателно, но ако няма - стават и на електрическа, и на грил тиган.
Невероятен вкус nyam nyam nyam

2 коментара:

  1. Пепчо, прости, но каква кайма ползваш - телешка, свинска, смес? Пиши ми по-подробно, че ми писна да ям разни боклукчави наденици тук.

    ОтговорИзтриване
  2. Аааа, различна - каквото месо имам :) важното е да е хубаво - не много тлъсто и почистено от жили, ципи. В повечето случаи домашно - дивеч, свинско, телешко, смес...
    Но ако купвам - подбирам свинско шарено.

    Не знам къде си, но май по-трудно ще е да се снабдиш с тънки черва.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...