2 януари 2010 г.

Чирпански наденички

приликата с карначетата е голяма, разликата е в праза и подправките. Когато преди 22 години за първи път стъпих на чирпански панаир,  наистина се изненадах - не само от огроооооооомното място, което заемаше панаира със сергиите, палатки, скари и всичко беше пълно с хора; не само от безбройните атракциони, които отдавна не бях виждала в моя край; не само от разнасящия се навсякъде аромат на скара, чевермета, захарен памук, но и от това, колко по-вкусни от карначетата, които бях хапвала са   тези наденички.
От тогава си осигуряваме червата и сами си ги пълним.


Необходими продукти и материали smile1

1кг кайма
100мл ледена вода
50мл бира
1 с л кимион
1 к л черен пипер
сол на вкус
1 парче праз с дължина около 25см. и "ф" -1.5-2см. Grin Grin - съвсееем ситно нарязан.

3-4 бр. по 70-80см. черва от шиле или агне - има ги в месарските магазини - ( моите са домашни) - изчистени

Всичко се омесва много, много хубаво.
Ако каймата е суха и поеме водата, се прибавя още 50мл бира.
Оставя се да отпочине около час на студено място и пълни в червата с помощта на шприц за толумбички или с месомелачка - със специална, тънка  фуния, за да не се получи дебел суджук за сушене. Затова шприца е идеално решение - някой накрайник, който не се използва се отрязва, за да остане отвор около 1см.


Това е една примерна доза. Обикновено правя доста повече, когато имам прясно месо, пълня, нарязвам и замразявам, когато ми трябват - вадя и полузамразени - пека.


Печене на скара на въглища е желателно, но ако няма - стават и на електрическа, и на грил тиган.
Невероятен вкус nyam nyam nyam

4 коментара:

  1. Пепчо, прости, но каква кайма ползваш - телешка, свинска, смес? Пиши ми по-подробно, че ми писна да ям разни боклукчави наденици тук.

    ОтговорИзтриване
  2. Аааа, различна - каквото месо имам :) важното е да е хубаво - не много тлъсто и почистено от жили, ципи. В повечето случаи домашно - дивеч, свинско, телешко, смес...
    Но ако купвам - подбирам свинско шарено.

    Не знам къде си, но май по-трудно ще е да се снабдиш с тънки черва.

    ОтговорИзтриване
  3. Това не е рецептата.
    За доза от 5кг кайма, месо 3,5+1,5 сланина
    25г-черен пипер
    30г-кимон
    115г-сол
    две до три средни праси
    500мл-газирана вода, може и бира ако се консумира веднага или до седмица.
    Каймата се обърква с подправките и престоява между 12 и 24 часа на студено
    преди да се започне с пълненето се слага водата и се обърква отново. Пълни се в тънки черва за карначе. По тази рецепта ги правин вече 40 години. Черния пипер в зависимост от предпочитанията ви може да варира 4-5г а, кимона 4-6г

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вие 40, а мъж ми от 50, защото дядо му с това ги е хранил. Ако ще си мерим годините. И ако умножите моята доза от един килограм по вашите пет, ще получите същите количества, като Вашата рецепта. Но сланина НЕМА да сложа. Избираме си шарено месо.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...