Обичам локума във всичките му разновидности - натурален да си хапвам, на сладки, на кифли.... От онези големи, пухкави и мекички локумки.
от същото това тесто на кравайчетата.
Приготвяне:
* Точи се правоъгълен лист от тестото (вече втасало) /или изрязва такъв.
* Нарязва или оформя на правоъгълници по желание, но според моето скромно мнение 10/15 е идеален размер.
* Локума се нарязва на дълги, но не тънки ивици и поставя на дългата страна на тестото, оставяйки по 1 см. в двата края празни.
* Прегъват се тези празни крайчета навътре и завива кифлата.
* Намазва се с четка с разтворения във водата мед и поръсва със семена - мак, сусам - по желание.
* Оставят се с тавата на топло място да втасат, докато удвоят обема си и пекат в загрята фурна на 180*.
* Изваждат се и отново с четка намазват с медената вода.
*** Пак от това тесто но на малки кифлички с мармалад са за г-ца Стоева - тя пък локум не обича. И за да е плънката с мармалада в стил Мечо Пух "колкото повече толкова повече" - завити по традиционния начин - назярани на триъгълник, лъжица мармалад и напред завив към връхчето
Ще взема да посетя близкия турски магазин за кутийка с локум :-D
ОтговорИзтриванеМного апетитни изглеждат, Пепи! Не е истина откога не съм хапвала нито кифла, ни локум..
Мхммм :-)
Вкусна и спокойна неделя!
Пепчо,
ОтговорИзтриванеа в какво съотношение мед и вода?
И аз страшно обичам локум/локумки, но тук 1 скромна кутия струва 4,80 евро! - отделила съм си всички твои рецепти за локумки и чакам някой да донесе от БГ!
Поздрави на цялото семейство
Хм, явно при вас локума е "деликатес".
ОтговорИзтриванеВижте темата на Жоро Бордовски, там има рецепта за домашен локум - Рени, така няма да чакаш колет :) Меда/вода е както на сусамените гевреци 1:1, за да е достатъчно сладко и да придава гланц.
Благодаря ви, Дими, Райна :)
Хубава неделя и на вас!
Именно! - 1те кори за баница, които намерих струваха 4,30 евро за 250 гр.! - и реших, че е грехота и разточих, после намерих и едни по-изгодни.
ОтговорИзтриванеИ аз това се сетих - дали нямаш рецепта за това как се вари локум!? - би ли ми дала този сайт с рецептата?!
Grazieeeeee
Сигурна съм, че Жоро Бордовски е правил локум, но не мога да го намеря. Сега го и няма, за да го питам.
ОтговорИзтриванеНо ето ти още две рецепти за локум, сигурна съм, че са добри и ще успееш да направиш.
на пеполина локум и на Надето локум
ИАЗЩЕГИНАПРАВЯ.
ОтговорИзтриванеЩе чакам да споделите резултата :)
Изтриване