Продукти за 6 порции:
1 цял заек, 1.8-2кг.
за мариноването:
750мл. бяло вино
2 стръка дивесил
2 стръка мента
2 глави лук
3-4 зърна бахар
100 мл ябълков оцет
за готвенето:
1 глава лук
500мл бяло вино
500мл вода
сол на вкус
1 малка тиквичка
за соса:
500 мл домати от консерва или доматен сок /или 3 добре узрели домата/
200мл бяло вино
80 мл ябълков оцет
2 зелени чушки за цвят
1 гл. чесън -избелени скилидки
150мл олио/зехтин за готвене
1 с л захар
1 с л червен пипер
1 к л червен лют пипер /по желание/
сол на вкус
3-4 дафинови листа
2 с.л. препечено брашно или царевично нишесте
Приготвяне:
* Заека се нарязва на 6 порционни парчета - бутче с ребро, а гърба на 2части.
* Измива се добре и накисва в дълбок съд в сместа за мариноване - лука и дивесила нарязани на едро, бахара едро счукан. Съда трябва да е дълбок, за да може месото да се покрие. Затваря се с капак /завива със свежо фолио/ и прибира в хладилник за едно денонощие. Като всяко дивечово месо трябва да се изкисне добре, поне 24 ч.
* Изважда се месото и залива с 2л. вряща вода, като се оставя така за 2-3 мин.
* Измива се със студена вода добре и поставя в тенджера за готвене, заедно с едро нарязания лук, тиквичката, виното, водата и солта.
* След като заври котлона се намалява на min. t и оставя да ври до омекване на месото.
* През това време се приготвя соса:
Когато тиквичката омекне, се изважда и пасира заедно с всички продукти - без чушките - в купа до получаване на хомогенна смес.
Поставят се в тенджера и завират.
* Когато соса заври, към него се прибавя цялото количество бульон от заека.
* Оставя се да се редуцира наполовина и към него се прибавя месото и нарязаните на ивици чушки.
* Изважда се 1 ч.ч. от соса и охлажда.
* След 10-15 мин. в охладения сос се размива брашното или нишестето и прибавя към ястието, разбърквайки непрекъснато до леко сгъстяване на цялото количество сос.
***Ястието е вкусно както топло, така и студено
***Месото на дивеча е тъмно, ако се готви с червено ще потъмнее още. Заради това марината и готвенето ги правя с бяло вино.
Невероятни вкуснотии!Искам да ти предам няколко награди.Заповядай при мен.Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гери!
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб!
Благодаря за прекрасните рецепти със заешко месо. Доста се порових из разни сайтове, но тук открих не само артистично, но и лесно за изпълнение представяне на рецептите.
ОтговорИзтриванеблагодаря много и аз за милите думи! Много се радвам, че предложенията ми Ви допадат. Вижте и другите предложения за заек, има в гърне, той е много, много вкусен.
Изтриване