Благодарение на Емилия си имам още ........ домашни замразени, но не метровски.
С девойчето ги харесахме на салата, а нали си имат и черупки - за разкош си я украсихме.
миди ядки - около 250 гр.
1 връзка зелен лук
3-4 стръка копър
1/2 лимон
1 голям домат
3-4 ск.чесън
5 с.л. зехтин
2 с.л. оцет /ябълков, че и домашен /
2 с.л. балсамико
1 ч.л. сол /или на вкус/
3-4 листа маруля
шепа маслини
Приготвянето
е бързо и лесно.
Зеленият лук и копъра се нарязват на ситно.
На доматите се изрязва и отделя само месестата част, нарязва на дребни кубчета, както и лимона и скилидките чесън.
В голям компотен буркан се поставят мидите. Прибавят се всички останали продукти без маслините и затваря буркана с капак.
Разтръсква се енергично и оставя в халдилник за час, да се овкуси.
В две чинии се поставят листата маруля и нареждат няколко черупки от мидите.
Съдържанието на буркана се разделя в двете чинии /Ако са по-малки може и три/, украсява се с няколко маслини и това е.
Вкусотия
Пепи,
ОтговорИзтриванехубаво настроение ми създаде твоята салата -
свежа, колоритна и много апетитна.
Е ..., който има,
й се наслаждава,
а другите - гледат.
Приятно хапване, Диана
Благодаря :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер и на теб, Диди!
ето това е салата която е по мой вкус, много пъстра.....:-), у нас морски деликатеси си ги ям сама...
ОтговорИзтриванедобре че поне рибата се яде... :-)
Лек и спорен ден!
Остава да палнеш колата и да идваш :)
ОтговорИзтриванеЧакай да дойде неделя, че да извадя и глиганско, да те видя тогава ще се справиш ли ;)
Хубави почивни дни на теб!
Пепи, извинявам се за лаишкия въпрос, но има ли начин да съхраня миди с черупки и да ги приготвя сред време. В момента съм на морето и бих могла да купя, но искам да ги съхраня за по-дълго. Не само докато ги пренеса до вкъщи. С други думи, ще оцелеят ли във фризера с черупката? Ако имаш опит, ще съм благодарна да споделиш.
ОтговорИзтриванеМоже, Жанет, аз си имам във фризера така почти цяла зима. Синът ми често пътува към Бургас и носи.
ИзтриванеСварявам ги - на една голяма тенджера най-много 1 пръст вино, или бира на дъното. Варя, докато се отворят мидите - и най-горните черупки. охлаждам, почиствам по-голямата част от тях - оставям малко с черупките, да си има за украса :) опаковам хубаво и замразявам. После само вадя и на тиган, на салата, с ориз...
Благодаря ти, Пепи! Аз имах предвид да ги съхраня съвсем сурови и не подлагани на никаква топлинна обработка. С моя мъж много харесваме миди с черупката, както ги приготвят с вино, чесън и подправки. Но понеже и двамата сме на различни посоки, ми се искаше да купя оттук и да ги съхраня в суров вид, докато се уцелим и двамата вкъщи и тогава да се опитам да ги приготвя по този начин. Иначе само ядки съм замразява ла. Но сега не това е идеята.Искам да ги съхраня не приготвени и с черупката. Ако може, разбира се.
ОтговорИзтриванеНесварени, с черупката - не може. Не става :) Имам изхвърлена една партида така, защото ме нямаше, като ги донесе младежа и му казах направо да замразява. Наскоро ги извадих и сложих да сваря с вино, но ядката вътре не е цяла - явно, като се е замразявала се е разделила по стените на черупките и така си остана и след сваряване. А самите миди дори не се отвориха.
ИзтриванеБлагодаря ти за вниманието. И аз така предполагах, че ще кажеш. Но пък с твоя богат опит реших, че може да има начин...Хубав ден, мила Пепи
ОтговорИзтриване