В сезона на лова. Когато вече се ходи за отстрел на вреден, а всичкия ядящ се дивеч е забранен и когато има младо агнешко
Продукти:
около 1,2-1,5 кг агнешко месо - нарязано на малки порции
за мариноване:
150-200 мл червено вино
50 мл ракия /или друг твърд алкохол/
2-3 дафинови листа
1 люта червена чушка едро начупена (или 1 к л лют червен пипер)
сол на вкус ( ок. 1 равна с л )
за печене:
глинено гърне с вместимост ок. 2,5л.
1 с л брашно
1 с л червен пипер
3 връзки зелен лук
5-6 стръка пресен чесън
5-6 глави чесън - почистени и добре измити
3-4 с л олио/зехтин
150мл вода
1 наденица (за печене, не колбас) около 400гр.
Приготвяне:
* Всички продукти за мариноването се смесват в купа.
* Месото се поставя вътре, разбърква, завива се купата и прибира на студено за поне 4-5 часа.
* На дъното на гърнето се сипва водата, олиото, нарязаните на едро лук и чесън.
* Изцежда се половината от маринатата и прибавя в гърнето, заедно с дафиновите листа
* Върху тях се нареждат порциите месо и поставят главите чесън, нарязаната на 4-5 см. парчета наденица..
* Запечатва се гърнето с тесто (за по-мързеливо поставям 2 пласта фолио под капака) и пече докато заври на 200*, след това около 3 часа на 150*
* Сервира се от всичко по малко Най-добре - със зелена салата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар