То аз и бут искам да изпека цял, с кожата, ама после какво ще правя на пържоли?
Затова и се задоволих с джолана. Отглеждането на прасенце с цел прибиране във фризера е чудесно, благородно дело, което мама и тати извършват от много години за нас. И не само прасенце, ама то е друга тема.
Та в деня, когато се коли грухчо, татко обявява: "аз бях до тук, оправяйте се вече вие".
Мъжете през деня се справят, две животинчета се прибират о*време вътре, а до към 17 ч. всеки хапнал, пийнал и си пътува вече. Преди години не беше така, събираха се основно след 17-18ч., цяла вечер дружни наздравици и крехки мезета. Но сега не - всеки трябва да поеме пътя си на следващия ден, заедно с неговия дял свинско, което да прибере във фризер.
Подминавам факта, че и авджи Стоев дезертира от бойния фронт при обезкостяването и разфасоването на бутове, ребра и плешки, заспивайки с кокошките като пенсионер със стаж.
Оставаме непенсионерите -аз и брат ми. Добре, че са децата, та помагат в пренос-превоза на материала.
И тази година като всяка друга - донасят ми бут. В момента, в който ми го сложиха на масата, го видях опечен цял, с нарязана на квадратчета кожичка Както в онова предаване "Майстори-готвачи", дето кожицата е нарязана на квадратчета и целия екип тръпне в очакването на крайния продукт.
Но се сетих пак за пържолите. Пък бутовете са само четири. .
Затова набързо отрязах джоланите, както си бяха с кожата, поставих в торбица и хайде ........... във фризера.
Дойде им днес реда. Превъзходни! Зачервени, с хрупкава препечена кожичка и крехки, сочни вътре!
Сега да напиша и как го направих, след като вече е изяден до последното картофче :)
Продукти:
1 ч.л. чубрица
***Няколко пъти съм правила и този невероятно вкусен джолан на Илианка, но мариноването му е дълго и ..... нямаме си търпение, честно казано. 24 часа са много време
ПП: Този долу е приготвен в Крок-пот:
Поставен в средата на уреда, около него картофи, моркови, чаша бяло вино и подправки - Готвене: на 6-7 ч. на ІІ степен. Получава се разпадащо се от костта месо :)
Но се сетих пак за пържолите. Пък бутовете са само четири. .
Затова набързо отрязах джоланите, както си бяха с кожата, поставих в торбица и хайде ........... във фризера.
Дойде им днес реда. Превъзходни! Зачервени, с хрупкава препечена кожичка и крехки, сочни вътре!
Сега да напиша и как го направих, след като вече е изяден до последното картофче :)
Продукти:
2 цели джолана с кожата
1 ч.л.. червен пипер
1 ч.л. суха целина /кервиз/ 1 ч.л. чубрица
1 ч.л. черен пипер
щипка червен лют пипер
500г. картофи
3-4 моркова /май за цвят ги сложих, никой не искаше да ги яде/
1 глава лук
сол на вкус
200мл бяло вино
200мл вода
Приготвяне:
Смесват се всички подправки.
Кожата на джолана се нацепва с остър нож на квадрати и поръсват добре с подправките, като се втрива с ръце, за да попаднат миризмите в процепите.
Нареждат се в тава, около тях почистените и нарязани на едро картофи, моркови и главата лук на четвъртинки.
Поръсват се със сол и останалите подправки, заливат се с водата и виното и завива тавата с фолио.
Пече се първо на мах.t* около 30 мин, след това 2 часа на 180*
Развива се фолиото и ако трябва се запича за 5 мин. на грил.
ПП: В търговските вериги вече се предлага джолан с кожа.
ПП: В търговските вериги вече се предлага джолан с кожа.
***Няколко пъти съм правила и този невероятно вкусен джолан на Илианка, но мариноването му е дълго и ..... нямаме си търпение, честно казано. 24 часа са много време
ПП: Този долу е приготвен в Крок-пот:
Поставен в средата на уреда, около него картофи, моркови, чаша бяло вино и подправки - Готвене: на 6-7 ч. на ІІ степен. Получава се разпадащо се от костта месо :)
Малеее!Много апетитно се е гушнало с картофчета и морковчета. Отивам и аз да вадя месо от фермата (фризера). Поздрави!
ОтговорИзтриванеМмм, много вкусничко изглежда... и с тези зеленчуци отстрани - прелест :))) (само да не ме чуят вегетарианците хахаха)
ОтговорИзтриванеПоздравления за вкусотийката!
Лек и усмихнат ден :)
Ех, че хубава история и впечатляващ резултат. Чудно препечено джоланче. Почти усещам аромата. А какви неща си представяш само... Жалко наистина, че бутовете не достигат. Ние джоланчетата ги заделихме, но за пача.
ОтговорИзтриванеКате, силно се надявам да си направила доставка от фермата вече :)
ОтговорИзтриванеfedora, под секрет - аз морковите не ги ям. Пробутвах, пробутвах към половинката, той хапна няколко, но повечкото се оказаха просто украса.
Танче, догодина непременно задели две да изпечеш цели, страхотно е! Те и при нас на пача отиват, затова се изненадаха от реакцията ми, как набързо ги прибрах :)
Хубава сряда, четвъртък, петък,.... Хубави и топли дни, момичета!
Доставката я направих, хубава вечеря си спретнахме със свинсно и винско. Понеже не разберам много от правилата при блогарите, направих нещо за теб при мен Заповядай!
ОтговорИзтриванеСтрахотно вкусно ми се получи ястието когато го пробвах за пръв път. Всички бяха много очаровани, сега ще пробвам да постигна отново същия успех. Благодаря на автора за уникалната рецепта, а на другите ще кажа да не се колебаят, а да се залавят с приготвянето и(за тези които не са я правили досега).
ОтговорИзтриванеЩе го постигнеш, няма как :)
ИзтриванеДжолана е едно много крехко и сочно месо и му трябва добро задушаване, за да се получи добре.
Радвам се, че ти е харесал така сготвен :)
Здравейте!
ИзтриванеОтново чудесна рецепта със страхотен резултат, жалко че джоланът в моя случай беше само един ..., важното е, че бе достатъчен за двама :-) Картофите и морковите се топяха, много благодаря за рецептата.
Поздрави, Мила
А аз благодаря за доверието, Мила!
ИзтриванеНаистина джолана така става уникално вкусен и сочен. Нищо, следващия път пожелавам два да бъдат.
Поздрави и на теб :)
След като изпечеш в крок пот или преди това има ли запичане/запечатване на месото, че ми се вижда с коричка твоя джолан
ОтговорИзтриванеЗа 5 мин в загрята фурна след като е готов. Повече не трябва
Изтриване