Продукти:
за ягодовата смес:
500гр смес от плодове - ягоди, череши, малини, праскови/нектарини
100гр пудра захар
20мл коняк
за пясъчното тесто:
40 гр масло
40 гр мас
50-60гр пудра захар
ледено студена вода - ок. 100 мл.
брашно - колкото поеме - около 300-400 гр. (аз използвах типово и затова са малко по-тъмни)
белтък на 1 яйце
Приготвяне:
* Плодовете се измиват, прасковите се белят и нарязват на кубчета
* Поставят се в съд с капак на котлона заедно с коняка и 2/3 от пудрата захар.
* Загрява се котлона на ниска степен и оставят да поврат 3-4 мин.
* Изцеждат се от соса, който се запазва.
* Приготвяне на пясъчното тесто:
- Маслото и маста се оставят на стайна температура да се отпуснат.
- Размесват се с брашното и захарта да станат на трохи.
- Прибавя се от леденостудената вода по 1-2 лъжици и омесва, докато стегне на тесто - твърда топка. Ако трябва, не се използва всичката вода, ако трябва - прибавя се още. Задължително е да е леденостудена
- Тестото може да се използва веднага, а може да се съхрани в хладилник за ок. 3-4 дни в найлонов плик.
* Отделя се малко топче от тестото за украсата (по желание)
* Останалото се разточва на кора с дебелина ок. 3 мм.
* Изрязват се кръгове, с големина ок. 18-20см. и поставят на хартия за печене/или тава, намазана съвсем леко с олио. Изрязаните парчета се използват отново.
* В средата се поставят 2 с л от сместа и събират краищата на кръга като топка, оставяйки отгоре неголям отвор.
* Маже се с разбития белтък.
* Отделеното тесто се точи на кора, от която се изрязват различни формички - жълъди, гъби, листа и .... кой каквото може
* Намазват се с белтък и залепват по страниците на кошничката.
* Пекат се в предварително загрята фурна на 200-220*, до бледо зачервяване на тестото.
* Изваждат се от фурната и поръсват с останалата пудра захар.
* Сервират се веднага след като се полеят с отделения сок.
Изключително вкусни кошнички! Красиви и вкусни Горещо ги препоръчвам. Стават както с пресни плодове, така и със замразени
Няма коментари:
Публикуване на коментар