24 януари 2010 г.

Лучена яхния със суджук



или Четири начина да нарежеш един суджук. А каквото остане след рязането - на яхния :smile1: с много пресен лук. 

Преди няколко вечери "напълнихме" поредната доза суджук, а готовия, вече изсушен, прибрах.


И тъй като не може без дегустация на новия, изпекох един за девойчето Жул, което обожава да яде печен суджук, за разлика от мъжката ни част, които наблягат на сухия. И се замислих, как у нас четири човека обичаме суджука нарязан по четири различни начина


просто печен - Жули

нарязан дълги ивици - моя милост
перпендикулярно на дължината на суджука го реже Ники. Възможно най-бързо и най-лесно.
а онзи, под наклон, който имитира луканка, обича да си го реже Мишо.




В крайна сметка всичко отива в една чиния.

Ако случайно се случи да не можем да го изядем - заминава на манджа.

Една любима на авджи Стоев, която му е мил спомен от дядо му. И с когото всички спомени се свързват с щастливо детство в работилницата на дядо; много суджук (и вино) и кражба на мотора от родител след навършване на първите седем ........
След номера със спуканите суджуци при мердадене /това е търкалянето им отгоре с с бутилка, за да придобият този сплескан вид. ) суджуците бивали занасяни на шиш на дървената жар на печката. Ако все пак се унесат с бройката спукани такива - лучена яхния.

Опитах я и аз преди (доста вече) години и ми хареса - не е обикновена яхния, готви се с оцет и има лееееекинко кисел вкус. А най-важното - върви и с кисело мляко да си я хапваш или винце да си пийваш с нея.




Продукти за 4 порции:

2 суджука

4-5 връзки пресен лук
1 ч.л. сол; 1 ч.л. червен пипер (и люта чушка по желание)
2 пълни с.л. брашно
3-4 ч.л. оцет
5-6- с.л. олио/зехтин
ок.700-800 мл вода

Приготвяне:

* Лукът се почиства и нарязва на едро.
* Задушава се в мазнината за 10-на мин.
* Прибавя се солта и червения пипер, разбърква веднъж и прибавя брашното.
* Запържва се за 1-2 мин. и постепенно налива водата. Бърка се, докато брашното се разтвори.  Прибавя се и оцета. 
* Суджукът се нарязва по форма и желание и прибавя към лука и соса.
* След като заври се оставя да къкри - 8-10 мин,през които се  разбърква, докато се сгъсти соса.

***По-лесния начин, вместо да се запържва брашното е да се налее водата, прибави суджука; когато кипне и поври малко да се сгъсти с размитото в малко вода брашно - което е добре да бъде препечено, за да не "лъха" на сурово. 




3 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...