приликата с карначетата е голяма, разликата е в праза и подправките. Когато преди 22 години за първи път стъпих на чирпански панаир, наистина се изненадах - не само от огроооооооомното място, което заемаше панаира със сергиите, палатки, скари и всичко беше пълно с хора; не само от безбройните атракциони, които отдавна не бях виждала в моя край; не само от разнасящия се навсякъде аромат на скара, чевермета, захарен памук, но и от това, колко по-вкусни от карначетата, които бях хапвала са тези наденички.
От тогава си осигуряваме червата и сами си ги пълним.
Необходими продукти и материали
1кг кайма
100мл ледена вода
50мл бира
1 с л кимион
1 к л черен пипер
сол на вкус
1 парче праз с дължина около 25см. и "ф" -1.5-2см. - съвсееем ситно нарязан.
3-4 бр. по 70-80см. черва от шиле или агне - има ги в месарските магазини - ( моите са домашни) - изчистени
Всичко се омесва много, много хубаво.
Ако каймата е суха и поеме водата, се прибавя още 50мл бира.
Оставя се да отпочине около час на студено място и пълни в червата с помощта на шприц за толумбички или с месомелачка - със специална, тънка фуния, за да не се получи дебел суджук за сушене. Затова шприца е идеално решение - някой накрайник, който не се използва се отрязва, за да остане отвор около 1см.
Това е една примерна доза. Обикновено правя доста повече, когато имам прясно месо, пълня, нарязвам и замразявам, когато ми трябват - вадя и полузамразени - пека.
Печене на скара на въглища е желателно, но ако няма - стават и на електрическа, и на грил тиган.
Невероятен вкус
От тогава си осигуряваме червата и сами си ги пълним.
Необходими продукти и материали
1кг кайма
100мл ледена вода
50мл бира
1 с л кимион
1 к л черен пипер
сол на вкус
1 парче праз с дължина около 25см. и "ф" -1.5-2см. - съвсееем ситно нарязан.
3-4 бр. по 70-80см. черва от шиле или агне - има ги в месарските магазини - ( моите са домашни) - изчистени
Всичко се омесва много, много хубаво.
Ако каймата е суха и поеме водата, се прибавя още 50мл бира.
Оставя се да отпочине около час на студено място и пълни в червата с помощта на шприц за толумбички или с месомелачка - със специална, тънка фуния, за да не се получи дебел суджук за сушене. Затова шприца е идеално решение - някой накрайник, който не се използва се отрязва, за да остане отвор около 1см.
Това е една примерна доза. Обикновено правя доста повече, когато имам прясно месо, пълня, нарязвам и замразявам, когато ми трябват - вадя и полузамразени - пека.
Печене на скара на въглища е желателно, но ако няма - стават и на електрическа, и на грил тиган.
Невероятен вкус
Пепчо, прости, но каква кайма ползваш - телешка, свинска, смес? Пиши ми по-подробно, че ми писна да ям разни боклукчави наденици тук.
ОтговорИзтриванеАааа, различна - каквото месо имам :) важното е да е хубаво - не много тлъсто и почистено от жили, ципи. В повечето случаи домашно - дивеч, свинско, телешко, смес...
ОтговорИзтриванеНо ако купвам - подбирам свинско шарено.
Не знам къде си, но май по-трудно ще е да се снабдиш с тънки черва.
Това не е рецептата.
ОтговорИзтриванеЗа доза от 5кг кайма, месо 3,5+1,5 сланина
25г-черен пипер
30г-кимон
115г-сол
две до три средни праси
500мл-газирана вода, може и бира ако се консумира веднага или до седмица.
Каймата се обърква с подправките и престоява между 12 и 24 часа на студено
преди да се започне с пълненето се слага водата и се обърква отново. Пълни се в тънки черва за карначе. По тази рецепта ги правин вече 40 години. Черния пипер в зависимост от предпочитанията ви може да варира 4-5г а, кимона 4-6г
Вие 40, а мъж ми от 50, защото дядо му с това ги е хранил. Ако ще си мерим годините. И ако умножите моята доза от един килограм по вашите пет, ще получите същите количества, като Вашата рецепта. Но сланина НЕМА да сложа. Избираме си шарено месо.
Изтриване