и тук ще напиша тази чудесна рецепта, която не съм яла по-вкусно приготвена, отколкото баба я приготвяше.
Продукти:
1 заек (~ 1,5-2кг)
5-6 глави почистени, но цели чесън
5-6 глави лук
200-300мл. вино
300гр домат от консерва или 2 пресни средни -пасирани, или много ситно нарязани
2-4 зърна бахар
10-на зърна черен пипер
дафинов лист
малко лют пипер
1ч л. червен пипер
1 с л.мед /или захар/
сол на вкус и олио
около 500-600мл. вода
2 с.л. брашно
сушени сини сливи по желание
сушени сини сливи по желание
Приготвяне:
Всички продукти поставям в глинения гювеч, запечатвам с кашичка от брашно и вода капака и пека във фурната - първо на мах 3- мин., след това около 2-3 часа. на слаба фурна.
Когато е готов отварям и прибавям 1-2 с.л. брашно, размити в малко вода, за да се уплътни соса.
Ако заекът е див, изкисва се 24 ч. в равни количества вода и бял оцет.
* Ако го приготвям в тенджера: Първо задуша лука с малко вино и захар/мед, докато омекне. Прибавям месото, посолявам малко, задушавам, докато смени цвета; прибавям червения пипер, доматите и всичко останало и задушавам, докато омекне месото. Дафиновия лист - 10 мин. преди да отместя от котлона.
Пепи,
ОтговорИзтриванеНе се и съмнявам -
глиненият гювеч и ти
правите чудеса.
Поздрав, Диана
Благодаря, Дианка :)
ОтговорИзтриванеХубав ден на теб!
пробвах рецептата чудесна е благодаря.
ОтговорИзтриванеМного хубава рецепта.Постоянно я правя :) Благодаря !
ОтговорИзтриванеРецептата стана невероятна. Върна заешкото на трапезата ни! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного се радвам :) Ама пишете си имената, хора :) как да отговарям :))))
ИзтриванеЗаешкото е едно много крехко и нежно месо, никак не мазно, бедно на холестерол. Но малко ползвано.
с див заек дали ъе стане ?
ОтговорИзтриванеСтава, но го изкиснете и се пригответе за дълго задушаване.
ОтговорИзтриванеЗайте доста голямо ми струва и мисля да сложа половината във фризера. като дойде ред да го вядя според вас да го кисна ли пак в оцет и вода?
ИзтриванеЩом е див, да. Дивите имат и малко по-различна миризма
ИзтриванеЗдравейте! Поредната прекрасна рецепта. А в крок пот дали ще се получи?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ИзтриванеМоже в крок-пота, но слагайте по-малко вода.
Благодаря много❤️
ОтговорИзтриванеВ момента готвя в тенджера и ухае чудесно.Нямах вино и сложих шампанско останало от Нова година.Само че сложих 1 лъжица захар за да го разгазирам.И вместо домати сложих дом.пюре ,,дилмано дилберо,, Чудесно е.Пробвай те!
ОтговорИзтриванеНяма как да пробвам с консерва "Дилмано..., като си имам собствени :) А за виното - каквото и да е бяло - все става. Захар така или иначе си има в рецептата.
ИзтриванеМного си отива капамата с картофено пюре. Накъсвам месото след като е готово, слагам го със сос в чинията и пюре. Така децата много го харесват, като не казвам от какво животно е.
ОтговорИзтриваненапоследък и аз не казвам къде е заека :) Заешкото месо им омръзна май, но пък е толкова чисто. Сега го ядат на кайма и не знаят :)
Изтриване