11 януари 2010 г.

Заек капама



и тук ще напиша тази чудесна рецепта, която не съм яла по-вкусно приготвена, отколкото баба я приготвяше.

Продукти:
1 заек (~ 1,5-2кг) 
5-6 глави почистени, но цели чесън
5-6 глави лук
200-300мл. вино
300гр домат от консерва или 2 пресни средни -пасирани, или много ситно нарязани
2-4 зърна бахар
10-на зърна черен пипер
дафинов лист
малко лют пипер
1ч л. червен пипер
1 с л.мед /или захар/
сол на вкус и олио
около 500-600мл. вода
2 с.л. брашно

сушени сини сливи по желание 

Приготвяне:
Всички продукти поставям в глинения гювеч, запечатвам с кашичка от брашно и вода капака и пека във фурната - първо на мах 3- мин., след това около 2-3 часа. на слаба фурна.
Когато е готов отварям и прибавям 1-2 с.л. брашно, размити в малко вода, за да се уплътни соса. 
Ако заекът е див, изкисва се 24 ч. в равни количества вода и бял оцет. 

 * Ако го приготвям в тенджера: Първо задуша лука с малко вино и захар/мед, докато омекне. Прибавям месото,  посолявам малко,  задушавам, докато смени цвета; прибавям червения пипер, доматите и всичко останало и задушавам, докато омекне месото. Дафиновия лист - 10 мин. преди да отместя от котлона.

17 коментара:

  1. Пепи,
    Не се и съмнявам -
    глиненият гювеч и ти
    правите чудеса.
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дианка :)
    Хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. пробвах рецептата чудесна е благодаря.

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубава рецепта.Постоянно я правя :) Благодаря !

    ОтговорИзтриване
  5. Рецептата стана невероятна. Върна заешкото на трапезата ни! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Ама пишете си имената, хора :) как да отговарям :))))
      Заешкото е едно много крехко и нежно месо, никак не мазно, бедно на холестерол. Но малко ползвано.

      Изтриване
  6. с див заек дали ъе стане ?

    ОтговорИзтриване
  7. Става, но го изкиснете и се пригответе за дълго задушаване.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зайте доста голямо ми струва и мисля да сложа половината във фризера. като дойде ред да го вядя според вас да го кисна ли пак в оцет и вода?

      Изтриване
    2. Щом е див, да. Дивите имат и малко по-различна миризма

      Изтриване
  8. Здравейте! Поредната прекрасна рецепта. А в крок пот дали ще се получи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Може в крок-пота, но слагайте по-малко вода.

      Изтриване
  9. В момента готвя в тенджера и ухае чудесно.Нямах вино и сложих шампанско останало от Нова година.Само че сложих 1 лъжица захар за да го разгазирам.И вместо домати сложих дом.пюре ,,дилмано дилберо,, Чудесно е.Пробвай те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма как да пробвам с консерва "Дилмано..., като си имам собствени :) А за виното - каквото и да е бяло - все става. Захар така или иначе си има в рецептата.

      Изтриване
  10. Много си отива капамата с картофено пюре. Накъсвам месото след като е готово, слагам го със сос в чинията и пюре. Така децата много го харесват, като не казвам от какво животно е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. напоследък и аз не казвам къде е заека :) Заешкото месо им омръзна май, но пък е толкова чисто. Сега го ядат на кайма и не знаят :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...