21 януари 2010 г.

Супа от спанак със сирене


Това е мисля единствената зеленясала супа, която хапвам с удоволствие. И мъжете ми я харесват, а когато човек е и болен, му се услажда още повече smile1 И колкото повече сирене, толкова по-вкусна. Без значение дали е с ориз, или с фиде.

Оризът е съвсем малко и се вари заедно със супата, за да може да се развари и да си пусне нишестето в нея.
По желание за по-гъста супа може да се сложи лъжица брашно при застройката, което е излишно, ако се сложи  настърган картоф в супата.



Продукти за 6 порции супа:
500 г пресен спанак/ лапад 
800 мл вода
500 пилешки бульон /моят е домашен; не е трудно да си направите/
зехтин/олио - 70 мл.
сол на вкус
250г сирене
1-2 с.л. ориз *или 2 с.л. инстантно картофено пюре /от готовите пюрета/ или топка/шепа фиде
1 картоф и 2-3  малки моркова - настъргани или на кубчета - по желание

250 г кисело мляко и 1 яйце

Приготвяне:
* Спанакът се почиства и измива. Нарязва се на не съвсем ситно.
* Поставя се в мазнината, заедно със солта и настъргания морков  и задушава за 2-3 мин /докато се смали/
* Прибавят се бульона, водата и ориза (или картофеното пюре/фиде). Ако ще слагате картоф - тук се прибавя, настърган. 
* След като заври се оставя на тихо да къкри 15 мин. (до набъбването на ориза, или 5 мин. за картофеното пюре или фиде), прибавя натрошеното сирене и отмества от котлона.
* Млякото и яйцето се разбиват добре и с тях се прави топла застройка - налива се по малко от бульона в сместа, докато се напълни купата, после връща обратно в супата при непрекъснато разбъркване.
* Поднася се с парче лимон или лъжица кисело мляко - по желание.


32 коментара:

  1. pep-4o, незаслужено под тази рецепта няма все още коментар. Супичката е най-вкусната супа от спанак, която съм правила. Специални поздрави имаш за нея от моята майка - тя я оцени по достойнство. Благодаря ти! Светъл празник ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Гуинет!
    Много се радвам, че сте оценили спаначената супа :)
    Поздрави и светъл празник и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Мирослава Ценова30 септември 2011 г. в 21:26

    Супата е превъзходна! Поздравления за рецептата! Случайно я открих, когато един ден донесох пресен спанак и мъжа ми поиска да му приготвя спаначена супа със сирене и кисело мляко. От тогава вкъщи си я правим всеки път, когато на пазара има спанак. Много е вкусна дори и когато е студена!

    ОтговорИзтриване
  4. Мирослава, много се радвам, че супата ни е допаднала! Особено ми е приятна на мен, когато ме е пипнал вирус :) Тогава само я предпочитам топла, иначе - студена, да, със сиренцето.
    Благодаря ти, за доверието в моето предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздравления за супата,стана много вкусна,лично аз я харесвам повече без домати и по този начин е страхотна!Браво!

      Изтриване
    2. Благодаря! Да ви е сладко, Кате!

      Изтриване
  5. strahotna...ve4evobi4am spanak:))

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна и вкусна супа. Единственно промених времето когато слагам спанака за да му запазя здравословните качества( които при продължителна топлинна обработка се изгубват). Слагам го 2 минути след като всичко останало е сварено, прди застроиката с яйцето...

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна супичка - и малки и големи в къщи я оцениха!
    Не намерих описание кога се прибавят картофа и морковите и импровизирах - запържих първо тях - резултата е страхотен!
    Поздрави и благодаря за неспирното кулинарно вдъхновение!
    Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами нали са по желание - пропуснала съм да ги сложа :)
      Извинявам се за което. Картофите обикновено ги слагам когато налея водата, а моркова - запържвам за цвят в началото, преди всички продукти. Когато се сетя. Ако забравя - слагам с картофа. Но когато и да ги сложиш няма значение :) важното е да се сварят.
      Благодаря ти, Милена, поздрави и на теб!

      Изтриване
  8. За пореден път се прекланям пред таланта ти. Страхотна супа. С леко недоверие подходих в началото, заради сиренето, понеже не го обичам особено много, но признавам изненадата си от крайния резултат.
    Поздрави,
    Миглена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Талант не :) една такава упоритост е това да пиша тук :) Но се радвам ,че ето в помощ е на много хора, включително на мен и децата. Тази супа ми е любима заради сиренето на мен :) МНого харесвам спанак и сирене във всякакви комбинации - на печива, на салата, затова има и на супа :)
      Поздрави и на теб и благодаря ти :)

      Изтриване
  9. Страхотна супа. Правя я от години. Само сиренето не го слагам в супата, а когато я сервирам в чиния слагам бучка сирене. Всеки си слага сирене, кой колкото иска. Имала съм гости които не си слагат сирене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, така е по-добре, ако ще се предлага на гости :) Аз го предпочитам леко размекнато, заради топлината на супата, затова там :) Пък и съм основния консуматор :))

      Изтриване
  10. А застройката кога се слага? На мен винаги ми се пресича... Пробвах да сложа оцет и пак се пресича. Колко трябва да изчакам след като я махна от котлона, за да сложа застройката? Благодаря предварително. Иначе супата съм я яла, приготвена от друг (но продуктите са същите) и е божествена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами аз я слагам веднага, след като супата е готова.
      Както горе съм обяснила, правя топла застройка и когато температурите са уеднаквени - няма проблем за пресичането - не се пресича :)
      Ако те притеснява, пробвай само с жълтък и оцет да я направиш и малко брашно.

      Изтриване
    2. Мерси много. :)

      Изтриване
  11. Елена Драганова1 април 2016 г. в 21:38

    Здравейте ,аз не обичам спанак ,обаче имам дъщеричка на която искам да готвя всичко полезно и ...
    Рецептата ви е толкова хубава ,че проядох спанак ... хахахах
    Благодаря ви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Ели, това е най-чудесния отзив, който съм получавала за тази супа :) Ама много ти благодаря, че си решила да сготвиш на детето супата, та така и ти си прояла спанак :)
      Явно аз не съм улучила хубавата рецепта с магданозени кюфтета, защото ги правя на половинът, но аз не съм прояла все още магданоз :)))))
      Поздрави, живи и здрави да сте!

      Изтриване
  12. Пепче, тази спаначена дали би станала със замразен спанак пюре от Лидл...? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ще стане, още повече техния май е със сметана :)

      Изтриване
  13. Аз всеки път отварям и чета как се приготвя,но слагам и лук ,ситно нарязан 1 глава.Слагам и 1 кремвирш за всеки случай,да не е съвсем тревопасна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това с кренвирша е идея :) стига да случим на добри. Спомням си, че преди над 25 години съм правила супа от кренвирши на неядящото ни почти нищо тогава дете.

      Изтриване
  14. Добре, че е тази рецепта, че да проям и аз спанак :D Благодаря от сърце <3 :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето това е добре :)
      Супата е разнообразие, а спанакът е полезен :)

      Изтриване
  15. Страхотна супа! Обожавам я! Мама я правеше точно така, напомня ми за нея и за детството. Искам само да попитам дали става и със замразен спанак и ако да, какво се променя в случая? Поздрави за чудесния блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Радвам се, че я свързвате с такива хубави спомени.
      Ставай със замразен спанак - трябва да го сложите две-три минути преди да е готова супата

      Изтриване
  16. Здравейте, днес приготвих супичката по тази рецепта. Детето си облиза пръстите и каза че това е най-вкусната супа на света. За първи път приготвям спаначена и търсейки рецепта, добавих "блог". Почти винаги ми излизат вашите предложения, благодаря, че Ви има и споделяте с нас вкусната страна на живота.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, когато прибавите блог и Пепчо в търсенето, има ли моя рецепта излиза лесно.
      Много се радвам, че сте харесали супичката със спанак, а децата са най-големия показател за това дали е вкусно 😀
      Поздрави!

      Изтриване
  17. Добро утро,една от най-любимите ми и както добре спомена особено когато някой е болен. Наред със пилешката супа е за възстановяване перфектна. Тик ще вметна че я правя и със замразен спанак и в двата случая го прибявам последните 5 минути. Бон апети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм пробвала с купен замразен, само с мой си :) нали като видя спанак и се зареждам. Ще пробвам и с купен, ако го закъсам, благодаря за споделеното!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...