2 януари 2010 г.
Мариновани гъби
Необходими:
гъби - печурка, манатарка, булка, кладница, или масловка/боровки около 1,5 кг-почистени (не измити), ако са големи-нарязани на половинки, или четвъртинки
марината:
1 к.ч. оцет
1 к.ч. олио
3 к.ч.. вода
1 равна супена лъжица сол
1 с.л. с връх захар
5-6 зърна бахар
1 каф. лъж. синап
10-15 черен пипер
2-3 даф.лист
пасирани/счукани скилидките на 1 глава чесън
2 връзки магданоз - на ситно
Приготвяне:
* Всички продукти за мариноването се поставят в тенджера с вместимост около 2л.
* Кипват се.
* Почистените (и нарязани) гъби се поставят в нея и оставят да се варят около 10 мин.
* Готовите гъби се изваждат в буркан - излизат около 2 х 600-700гр. (или купа, която се затваря добре), прибавят се чесъна и магданоза и доливат до ръбчето на буркана с маринатата.
* Обръщат се на капачката и оставят да изстинат. (ако са по-малко количество - с купата се прибират в хладилника).
* Готови за ядене след 24 часа. (да се омешат със соса си :)))
***Ако ще се консервират бурканите за по-далечна консумация, гъбите първо се бланшират за 2-3 мин. във вряща вода.
След това се кипва маринатата и те поставят в нея; котлона се изключва, но те се оставят за 10 мин. .
Прехвърлят се в бурканчета, прибавя се чесъна и магданоза, запечатват и стерилизират 30 мин.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Здравейте, шест години след като сте написали рецептата, имам аз кладница и се чудя какво да я направя. И понеже често поглеждам тук и "крада" рецепти, тези бурканчета ми привлякоха вниманието. Стана страхотна маринована кладница. Не успях да изчакам 24 часа, а само 2. Благодаря!
ОтговорИзтриванеМоля :) аз наскоро публикувах (е, скоро, скоро... преди месеци...) специално кладница и там има и сушена - когато готвя с нея, или влагам в хляб - тази гъба е доста по-ароматна. Освен маринована, пробвайте и да изсушите, ако имате в повече :) Много се радвам, че Ви е харесала маринованата!
ИзтриванеЗдравейте, и аз едва вчера направих мариновани печурки ( от магазина ). Страхотни са.
ОтговорИзтриванеБраво! Радвам се, че сте харесали :) Правят се лесно, нали :)
ИзтриванеПепчо, писала си, че се стерилизират 30 мин. На друго място при друга подобна рецепта четох, че както се свалят от котлона директно се слагат в затоплени буркани, затварят се с горещи капачки и веднага се обръщат. Точно както при сладката(мармаладите). Така пробвала ли си? Дали ще издържат за зимата? Как мислиш? Много обичам да готвя, НО странно защо никога не съм стерилизирала гъби, а твоята рецепта много ме 'грабна'. Моя колежка ми каза, че стерилизиратите гъби ги ползвала по пици, салати и т.н., а сосът от буркана им слагала в най-различни ястия. С него овкусявала ориз, слагала и на гювеч. Предавал изключителен аромат на ястията. Купувала съм няколко пъти стерилизирани гъби в буркан от магазин, но май са само жалко подобие на тези, които правиш ти. Поевтинеят ли гъбите, непременно ще пробвам твоята рецепта. Поздрави Пепчо!
ОтговорИзтриванеНомера става и без стерилизация , условието е бурканите да се държат в хладилник .Второто условие е да не са плътно натъпкани , а гъбите да плуват в маринатата , и да оставите 0.5 см празно пространство под капачката . Ползвам подобна рецепта от години и никога не съм стерилизирал , бланширане , охлаждане и отцеждане , след това в бурканите с кипната , но не вряла марината. И обръщане с капачките надолу за 1 вечер , после в хладилника .
ИзтриванеПри условие 1 и 2 ще ми трябва хладилник само за бурканите с гъби :)
ИзтриванеЗатова не бих и променила начина на съхраняване в бурканите, но благодаря, че споделихте за Вашият изпитан начин.
Пепчо, забравих да попитам, ако не ги стерилизираш колко време издържат в хладилника?
ОтговорИзтриванеПочти навсякъде метода е еднакъв - гъбите се варят 10 до 20 минути, след което във предварително сварена марината се варят още малко и изстиват в нея. След като се наредят в буркан или се налива марината при тях или аз наливам олио. Правя втория вариант и ги държа в хладилник. Повече от 6 месеца съм държал - нищо им няма. Дори с цел икономия на олио, съм ги тъпкал (стават многостенни :) ) . Държат много дълго и вкуса им остава.
ИзтриванеАко не стерилизирам, в хладилника - седмица издържат спокойно.
ОтговорИзтриванеСега за стерилизирането 😊 случвало ми се е да изхвърлям консерви с "обръщане вряло върху капака". Вярно, еднократни, но труда ми много ми свиди 😅 и предпочитам да не го хвърлям на вяятъра. Така, горещи, на капак слагам само чушки мариновани - рибки, чорбаджийски, които знам, че издържат. Гъби съм обр!щяла, какао са 2_3 бурканчета, но после държа в хладилника. Самата гъба е капризен продукт и предпочитам стерилизаренето. А сока наистина е хубав , може и на хляб да сложиш с подправки, ако месиш.
Стабилизирането в магазина са само варени със сол, а тези са мариновани. Стават както за салати (чудесно мезе са), така и да пица, готвене....
Да му се не види и телефон😠.
ИзтриванеКъдето пише "какао" да се чете " когато"
А в края " стабилизирането" е "стерилизирането"
Прекрасна рецепта!!Направих ги с купени печурки и си стана готово предястие или гарнитура!!!
ОтговорИзтриванеГорските са си опасна работа, ако не ги познава човек. И ние сме от непознаващите (разчитаме на горските на приятел), затова пък има култивирани :) или нашата кладница, когато и е сезон.
ИзтриванеПривет ! Непълната лъжица сол кафеена или супена е ?!
ОтговорИзтриванеПривет :) Супена е лъжицата. Сега ще оправя и горе.
ИзтриванеБлагодарскооо...
ИзтриванеЗдравейте.Рецептата за мариноване е много хубава, но ми се струва малко времето за стерилизиране. Изпробвано ли е, защото когато консервирам за по дълго ги изварявам както месо (2.30)часа.
ОтговорИзтриванеЗдравейте :) всички рецепти в блога са приготвени лично от мен и изпробвани :) Изядени. Снимките също са мои. Абсурдно е да публикувам неизпробвана рецепта. Толкова ги стерилизирам и държа на хладно място, проблеми не съм имала, но ако Ви се вижда малко - може да си ги варите по 2,5 часа - те са гъби и няма да се преварят.
ИзтриванеПоставяте бурканчетата в тенджера под налягане и стерилизирате 30 минути.
ОтговорИзтриванеАко правите 3-4 бурканчета, да. Както и ако ползвате такава тенджера.
Изтриване