Но ........... какво по-вкусно от печено агнешко със зелении? Лапад, спанак, лобода
Гладна кокошка, просо сънува - умно и точно го е казал народа.
Продукти:
1-1,300 кг агнешко месо (бут, ребра) 1.5 кг спанак или лапад
3 връзки пресен лук (по 5-6 стръка)
1 връзка зелен чесън
връзка пресен магданоз
1/2 връзка пресен джоджен
50-60мл олио
марината:
сол на вкус
1 к л червен лют пипер
150мл водка/ракия
50 мл соев сос
Приготвяне:
* Месото се нарязва на порции и поставя в продуктите за марината.
* Покрива с фолио и прибира на студено за 2-3 часа.
* Спанака/лапада, лука и чесъна и зелените подправки се почистват и нарязват.
* Поставят се в тава за печене, заедно с около 300мл вода, олиото и месото.
* Завива се с фолио и пече във фурната първо на 250* - до "завирането", след това на слаба фурна още около 1,5 часа (зависи от възрастта на агнето)
Много добре си подхожда в студена зимна нощ с чаша червено вино , или в късна пролет с чаша бира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар