23 януари 2010 г.

Мариновано сирене



Тези мариновани сиренца ги правя от много години. 
 Поне 7-8 вече. Напоследък ги бях позабравила и Роси ми напомни с мариновани топчета моцерела.
Както татко казваше преди време - "На вас ви трябва една кравичка пред блока" - толкова млечни продукти ползваме. Без сирене или айрян не минава сядане на масата. А Ники дори се унася - обича да яде Сиренова каша със сирене.
Да се върна на маринованите сиренца - в старото предаване "На кафе" с Гала, имаха водеща на кулинарната рубрика - Варвара. Тази жена показа много дребни хитринки, много вкусни рецепти, много аламинути, изобщо - ходеща кулинарна енциклопедия бих казала. Защото освен старите традиционни ястия, тя показваше и новости в кухнята, нови продукти, рецепти, похвати......

Хайде сиренцата да покажа smile1




Продуктите са ориентировъчни:

300гр сирене (подбира се твърдо, без шупли сирене - овче, краве, козе)
100гр кашкавал, моцарела,
около 200мл зехтин /толкова, че да се покрие сиренето, като се постави в буркан или купа с капак
подправки:
риган,  черен и бял пипер, червен лют пипер,  мащерка, копър, чесън


Приготвяне:

* Сиренето, морацелата  и кашкавала се нарязват на кубчета.
* Чесъна се накълцва на ситно. Прибавя се по една голяма щипка от всички подправки.
* Поставят се в буркан от около 800 мл и  се долива със зехтин догоре.
* Затваря се буркана и се държи на студено място поне 5-6 дни.



Тук е мястото да кажа, че с подправките и сирената може да се подходи индивидуално - кой каквито обича. По желание може  да се прибавят маслини, каперси, чери домати, дребни яйца. 
Както и да направя признанието, че у нас повече от 4-5 дни не може да се остави да се маринова. 

25,09,2013г.
Три години по-късно допълвам 
newsm03  сиренето е много по-ароматно, ако се маринова с пресни подправки. Използвайте такива, ако имате. Със сухи винаги може :)  





12 коментара:

  1. Пепи обичам много мариновани сиренца..
    то аз на масата без сирене не сядам :-)
    Спокойни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубави тези сиренца, Пепи!!!! Ще ги пробвам непременно. И ние сме млекопитаещи...значи може някои други неща в даден момент да не са в наличност, но без кисело, прясно мляко и сирене в хладилника не оставаме.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво, момичета,
    вие ме успокоявате, че не сме само ние фено/маниаци на тема мляко и сирена :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитно, Пепи.
    Поздрави и весела неделя. :)
    Magi

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Маги :)

    Успешна нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Не ми се иска да пропусна този страхотен пост. Много добра идея за сиренца. Непременно ще мина през магазина да избера по-твърдо сирене. Само не знам как ще изчакаме 10-те дни :D
    Варвара наистина даваше много ценни съвети и предлагаше интересни рецепти.

    ОтговорИзтриване
  7. Какви 10, Таня, най-много 5 дни и са готови :)

    ОтговорИзтриване
  8. В събота си затворих еднолитров буркан със сирене и кашкавал.Стана страшно вкусно.Днес намерих и приложение на част от останалото олио в буркана.Мариновах пилешко месо и направих винен кебап.Който също беше сготвен с ароматното олио.Благодаря за хубавата рецепта!

    Поздрави:Просто Хари от Бг-мама:)

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи, много обичам мариновано сирене, но го бях съвсем забравила и тоооолкова отдавна не съм правила. Не съм се сещала и да комбинирам с моцарела и кашкавал, мариновала съм само бялото саламурено. Ще се поправя моментално, много ме спечели с твоя вариант. Благодаря ти!
    Прегръдки и хубави предновогодишни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, покрай зимните празници се сетих и аз, че не съм слагала.... цяла вечност. От пролетта май. Всякакви сирена слагам :) дори топено сирене.
      Прегръдки и на теб и Весело посрещане на Новата година!

      Изтриване
  10. А какъв е срокът на годносг на мариновано сирене

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То си е в зехтин, месец е стояло и не се променя. Повече у нас не се е задържало.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...