с магданозено песто и сушени домати. Със сос от гъби.
Невероятно вкусно и крехко филе. Въпреки, че е диво /от глиган/ и сухо месо.
Около Коледа видях подобно при Таня, че правила, пък си го запази само за себе си във Фейсбука
Но нали е приятел, помогна ми, като показа това с аспержите.
При нас такива големи ленти бекон няма, които да завият цялото - покриват отгоре и от страни, но отдолу не; затова и си помогнах, като завих филетата във фолио и така пекох. Плънката - по наш вкус. С гъбен сос със сирене, чаветата много го обичат.
По-добре да пиша кое как, вместо да продължавам да дрънкам
Около Коледа видях подобно при Таня, че правила, пък си го запази само за себе си във Фейсбука
При нас такива големи ленти бекон няма, които да завият цялото - покриват отгоре и от страни, но отдолу не; затова и си помогнах, като завих филетата във фолио и така пекох. Плънката - по наш вкус. С гъбен сос със сирене, чаветата много го обичат.
По-добре да пиша кое как, вместо да продължавам да дрънкам
2 парчета рибица - глиган /на Таня е със свинско филе/
60-80гр. сушени домати
60-80гр. сушени домати
1 ч.л. сол, 1 ч.л. майорана и 1 ч.л. черен пипер - смлени заедно
80 мл соев сос
80 мл бяло вино
80мл твърд алкохол /водка в този случай, че имаше излишна/
400 гр бекон /14-15 ивици /
За пестото:
50 мл зехтин
1 връзка магданоз
1 глава чесън
1 с.л. горчица
1-2 щипки сол
400 г. гъби
150 г топено сирене /5-6 триъгълничета/
20 мл зехтин
2 с.л. нишесте
300мл вода
щипка сол
Приготвяне:
Филетата се почистват от ципите.
С дълъг и тънък нож се промушва всяко филе по средата, като се разрязва внимателно и по малко към двата края, така че да се получи отвор 2-3см.
В дълбок съд се смесват подправките, виното, соевия сос и алкохола и поставят в него филетата.
Завиват се със свежо фолио и прибират за 5-6 часа в хладилник.
Сушените домати се заливат с вряла вода и оставят 10 мин. Нарязват се на дребно.
Магданоза се накъсва, скилидките чесън белят и заедно със зехтина, солта и горчицата пасират.
Изваждат се филетата и отцеждат, като маринатата се запазва.
В отвора на всяко филе, от двата края се пълни от пестото и сухите домати.
Завива се отгоре добре с лентите бекон, като краищата им се застъпват.
Поставят се в тава, налива отделената марината и пече - първо на 250* за 15-20 мин, а щом заври соса отвън - на 170*.
Това месо не беше съвсем младо, но 2ч. тихо печене във фурната му бяха достатъчни.
Изваждат се, отделя фолиото от тях и поставят на плато за сервиране. Отделя се останалия сос от печенето.
Приготвяне на гъбения сос: Гъбите се измиват и почистват /или само почистват/, нарязват на дребно и поставят в тиган със зехтина.
Посоляват се, запържват се за 5-6 мин. и поставя върху тях топеното сирене.
От топлината то се разтопява, но за по-бързо и лесно може да се помогне с лъжица и размачка.
Сипва се нишестето, Разбърква добре и щом се запържи 1-2 мин. прибавя по малко водата и отделения от печенето сос.
Бърка се докато заври.
Може да се сервира отделно, а може и да се изсипе при готовите филета.
Моля да се има предвид, че трябва да се хапва с червено вино, то бялото вино ли е
Няма коментари!!!
ОтговорИзтриванеПепи,как така е останало неизкоментирано това чудо на чудесата не знам,обаче кедъра е затрогващ и ти идва да запееш една песен за руйно вино!
Мале,как се е глазирало,ммммм,красота не земна!
Прегръдка от мен! :)
Няма, няма :)
ИзтриванеСлед като направих блога в свободните дни качвах десетки рецепти за ден - прехвърлях ги от темата си в Гответе с мен тук. Има страхотни рецепти от тези няколко месеца, които наистина нямат коментар, но знам, че са изпробавни и одобрени не само от мен :)
Прегръдка и сладки, пардон, солени сънища :)