Филето си е филе, соса е сос. Но се оказа, че самостоятелни снимки нямат. Така или иначе, филето, положено в соса става по-сочно и вкусно.
Продукти за 4-5 порции:
1 или 2 парчета свинско филе (или рибица. Може и от дивеч, но времето за мариноване се увеличава.) с общо тегло около 1,2-1,5 кг.
по 1 ч.л. черен пипер, кимион, сол, червен (лют) пипер
50 мл соев сос
50 мл бяло вино
50 мл зехтин или олио
1-2 глави чесън по желание
1 бира (половината за филето, половината за себе си
Продукти за гъбения сос:
400-500 гр .гъби (печурки)
50-60гр. масло
150 мл прясно мляко
щипка сол
2 с.л. брашно
черен пипер
соса от печеното месо
Приготвяне:
* Всички продукти за филето се поставят в дълбок съд и разбъркват. (от бирата само 100мл, оставяте още 100 за печене, а другата пиете, докато е студена). Филето поставя в сместа и прибира в камерата на хладилник или фризера за един час.
* През 5 мин. се обръща. Един час е достатъчен за мариноване, ниските градуси там помагат по-бързо да се овкуси месото. Ако имате обаче вакумираща кутия, използвате нея. Невероятен помощник е. (после ще кача снимката и)
* Премества се филета в тава за печене, заедно с маринатата, главите чесън, останалите 100 мл бира и още толкова вода и завива тавата добре с фолио.
* Пече се 15 мин на 220*, след което намалява степента на фурната и пече 60-70 мин. Фурната се изключва, но тавата се оставя за още 20-30 мин. във фурната.
* Изважда се филето и завива да е топло, а соса от печенето - прецежда.
Приготвяне на гъбения сос:
* Гъбите се почистват и нарязват на ситно.
* Заедно с маслото се задушават под капак до омекване, посоляват и прибавя брашното.
* Запържва се за 2-3 мин. до смяна на цвета и разрежда с непрекъснато бъркане със соса и прясното мляко, до сгъстяване.
* Сервира се заедно с парчетата филе (или друго печено, а у нас Жул яде само сос) поръсвайки с черния пипер.
Ох, тази синя покривка как ми грабва окото, не е истина!
ОтговорИзтриванеА както съм гладна, колко преглъщам и колко съсредоточено гледам само синьото...още повече не е истина :)))
Леле Пепи така поднесено с това чесънче изглежда толкова апетитно филенцето. Много обичам месо с гъбен сос, вкусно и ароматно се получава! Хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеГледай синьото, самодивка, то успокоява очите :))
ОтговорИзтриванеМиме, в твое лице винаи виждам съмишленик :)
Хубав ден , момичета :)
Пепи, очите ми останаха в този чесън :))
ОтговорИзтриванеА филето /със студената бира/ е божествено!
Наздраве, Дани :)
ОтговорИзтриванеЧесъна е от пресния, не знаех дали ще стане вкусен печен, но е, дори още по-крехък от стария чесън.
Хубава вечер!
Това ще е соса към свинското ми месце тази вечер.
ОтговорИзтриванеБях сигурна ,че при теб ще открия рецепта на сосчето ,което ми се иска да приготвя:)
И,аз отново съм тук.Получи ми се много добре ,хареса се от всички.Благодаря!
ОтговорИзтриванеМоля, моля! Много се радвам, че ви е допаднал, Нели!
ОтговорИзтриванеА тази вечер като ти прочетох първото мнение се сетих, че отдавна не съм правила и благодарение на теб и ние пак хапнахме :))
Вкусноооооо
ОтговорИзтриванеСтана уникално!Много благодаря!
ИзтриванеМоля, моля :) радвам се!
ИзтриванеIzglejda mnooogo apetitno i moeto ve4e porasnalo momi4e me pomoli da napravq za neiniq rojden den tazi vkysotiika.Moje li da mi kajete mesoto reje li se na par4eta ili se marinova i pe4e kato cqlo golqmo par4e.Blagodarq!
ОтговорИзтриванеЦяло, голямо парче се маринова и пече. Когато сервирате, тогава го режете. Стискам палци да ви хареса :)
ИзтриванеSosa ne mi se poluchi :( izhvarlih go s gubite :( mlqkoto schtom go sipah i se zgasti no nqkak si kato na valki a n to besche studeno... Da ne bi zaradi tova?
ОтговорИзтриванеНе разбрах много "някак си...???
ИзтриванеНо млякото трябва да е топло, или поне на стайна Т* и да бъркате бързичко. И не е трябвало да изхвърляне, прибавяне още вода и бъркате, а в такива случаи и пасатора помага.
Уникално.
ОтговорИзтриванемЕРСИ :)
Изтриване