8 юни 2010 г.

Мусаката, скъпи Ники

Мусака е името на няколко различни традиционни ястия на Балканите и в Близкия Изток, доста различни от българското понятие за мусака. Думата „мусака“ - от арабското „musaqqa“ — изстуден, идва в България през гръцки и турски, а по света се разпространява предимно от гръцки. В България мусаката обикновено се прави от мляно месо, картофи, лук, домати и подправки, които се задушават заедно,след което се пекат във фурна, като накрая се заливат със заливка на основа яйце, кисело мляко и брашно и се допичат със заливката. Яде се често с кисело мляко.

Това казва Уикипедията за мусаката.

У нас - мусаката е известна като бърза "манджа" спасяваща в много ситуации от липса на вечеря или наличие на разни продукти. Хубавото е, че може да се направи и с 300 г кайма и с 1 килограм, въпрос на вкус. Може с домати, може без; може с чушка, може без. Важно е картоф и кайма да има в някакво съотношение. И чубрица. Типичния аромат, разнасящ се от мусаката.

да се върна  към Николай и мусаката.

Обикновено, Ники, мусаката на теб ти изглежда така


а на мен така

Ти, мило момче, мусака със заливка не ядеш (у нас, за другаде не знам) затова има разлика във външния и вид. Липсата на различни зеленчуци също е разлика, но тя не се вижда. Имаме приятели, в които ако си спомняш когато беше малък и ще ходим на гости, даваше заявка за мусака flirt

Ще напиша рецептата за такава, каквато ти я правя

за 6 порции:
около половин килограм кайма
около 1 кг. картофи (или толкова, колкото да се напълни извадената тава)
300 мл доматен сок или пасирани домати
1 с.л. червен пипер
1 с.л. сол (ако каймата е купена - лъжицата сол е чаена)
1 ч.л. чубрица. Това, скъпи Ники е онази подправка, на чието шише стои надпис "чубрица". няма как да обясня иначе. Но ако душнеш тревичката, ще ти замирише на мусака, супа топчета или леща.
- тук следват съвсем ситно нарязани тези зеленчуци, които аз слагам, но ти не ги виждаш Grin 
1 мъъъничка глава лук, 1 чушка и 1 мъъъъничък морков (или 1-2 пълни с.л. от универсална зеленчукова подправка)
и 3-4 лъжици олио, не повече, защото каймата ще си пусне мазнина.

Приготвя се по следния ред:
* Картофите се почистват, белят и режат на малки кубчета - колкото зарчето на "Не се сърди човече-то" :wink1: . Оставят се да чакат ред в тенджера, пълна с вода, за да не потъмняват. 
* Каймата заедно с олиото и доматения сок, съвсеееееееем ситно нарязаните лук, чушка  и морков се поставят в тавата, в която ще се пече.
* Намачква се така, че да стане на трохи и се поставя на котлон, за да се задуши за 5-6 мин - не трябва да се пържи.
* Прибавят се червения пипер, чубрицата, солта и налива около литър вода.
* Изсипва се водата на картофите и те се прибавят в тавата. Водата трябва да ги покрива, ако е малко - долей. Ако картофите са малко за тавата, която си приготвил - почисти, нарежи и прибави още картофи. Мярката се хваща с време, свиква се. Пък и картофи бързо се белят.
Ако обаче  картофите са ти много, не ти остава нищо друго, освен да си направиш и картофена супа.
* Поставя се тавата във фурната (може да е вече загряла на 250*), пече се първо 15 минути така, след което градусите намаляват на 180-190*.
* Времето за печене е около 40 мин. Но най-добрия начин да се видят дали картофите са омекнали е да се извади с лъжицата малко от мусаката и след като изстине, да се опитат. Не трябва да хрупат -  трябва да са меки.
Ако и водата е почти извряла и картофите не плуват - значи мусаката ти е готова. Ако има още вода/сос в тавата, а картофите са меки, включи отново фурната на 250* за 10 мин. или само на долно печене/долен реотан, за да може да изври тя.
В крайна сметка трябва да изглежда като на снимката на "твоята" мусака - леко запечена.
Няма да обяснявам как се сервира, ти си знаеш - с кисело мляко :)
Е, може да не е класическа мусака, но е твоята air_kiss

Ако все пак някой ден решиш да пробваш мусаката със заливка, ето как я правя:
за 1 тава - 2-3 яйца, 100 мл прясно мляко (или 4-5-6 с.л. кисело мляко), щипка-две сол, 3 с.л. брашно. Разбърквам, изливам равномерно върху мусаката и запичам до зачервяването и.

Поздрав най-сърдечен air_kiss


16 коментара:

  1. Ех, това, Ники, Пепи :))
    Толкова нещо си спретнала
    и напълнила в кутии!
    Такива вкуснотии :)
    Поздрави и пълноценна почивка!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани :) почивката от утре, обявих я :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам мусака, правя е със заливка. Може и без, въпрос на вкус.
    Ох, ето какво ще хапна на обяд :)
    Ползотворна почивка, Пепи

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Дани :)

    Наистина кой не обича мусака - май само нашия татко е така, предпочита отделно кюфтетата, отделно картофите.

    Хубав ден на теб :)

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, обичам мусака :)
    Харесва ми желанието на сина ти да готви :) Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, манджите ти са страхотни. Аз обикновено готвех или от една моя тетрадка с бабини рецепти (или взети от някоя леля, приятелка и т.н.), или от интернет. Но вече от два месеца като търся някаква рецепта и директно пиша например "мусака канибали" или "палачинки канибали", за да излезе твоя рецепта. И чак ако не си публикувала нещото, което съм решила да готвя тогава я търся другаде. Навярно вкусовете ни са много близки, защото сме замесени от едно тесто вероятно :) (аз съм от Първомай, но живея във Варна). Преди отделях изключително много време, за да намеря "моята" рецепта в Интернет, а сега знам че Пепи ще ми помогне :). Скоро имах гости и правих твоето "мешано" и много много други рецепти изпробвах - равна нямаш. ПЕПИ БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА БЛОГА И ЗА ВСИЧКИ РЕЦЕПТИ. Сега да почвам мусаката :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ееее много ти благодаря и аз за доверието и хубавите думи :) Не съм отваряла скоро "мусаката" и ме усмихна. Много се радвам, че намираш любими рецепти тук и ти е в помощ блога ми.
      почвай мусаката и да ти е сладко :)
      Поздрави, Таня :)

      Изтриване
  7. Здравейте!Гледам тази рецепта и се чудя дали сте я правили в Крок пот?От скоро имам такъв уред и съм много доволна.Изпробвах някой от вашите рецепти и станаха наистина много вкусни!Днес си мисля да направя мусака,но се чудя дали ще стане...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане. Аз не съм правила, тъй като рядко готвя мусака (да кажем на два месеца веднъж, не е сред любимите на половинката).
      Слагайте в крок-пота, но кледайте картофите да са покрити с вода, или сос. Когато е готова там, залейте със заливката и прехвърлете във фурната да се запече - гърнето е топло и нищо няма да му стане.

      Изтриване
  8. Правих я със завивката и стана страхотна! Никога досега не бях правила тая класика, все експериментирам с изчанчени работи, много се радвам, че си намерих тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
  9. Брагодаря Ви! Една част напрявих за момичето , което не обича заливка, а другата за другите от семейството.
    Вкусно!!

    ОтговорИзтриване
  10. А заливката как я правите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Накрая на рецептата със синия текст е написано, прочетете го .

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...