На Петровден - 29 юни, ритуални за трапезата са млечния, типично български специалитет "бял мъж", ябълки-петровки и задължителното - ястие от петел. Древната митология е приемала петела за знак на висшето, небесното, който като слънцето отмерва времето и е символ на възкресението. Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността.
Продукти:
1 пиле около 1.2 кг.
1 гл. лук
2-3 моркова
1 гл. пащърнак (или 2 с.л. замразен)
1/2 връзка магданоз
стръкче салвия (градински чай - не е фатално, ако няма)
10-ина зърна черен пипер
3-4 картофа (не много големи)
150 г пресни гъби
1 зелена чушка тип сиврия и една люта по желание
Приготвяне:
* Пилето се нарязва на порции, лукът се разрязва на четвъртинки, морковът - на едри парчета.
* Поставят се в тенджера заедно с магданоза (отделят се 4-5 стръкчета от него) и салвията и се заливат със студена вода. Слагат се на огъня и се варят, докато месото омекне.
* Прецежда се бульонът. Месото се измива и връща в него.
* Отделят се морковите и се нарязват на дребно, както и чушките, картофите, гъбите, отделеният магданоз и пащърнакът. Прибавят се към заврялото отново ястие.
* Оставя се да поври още 10-ина мин (до омекване на картофите) и се маха от котлона. По желание месото може да се обезкости преди сервиране
Пепи,
ОтговорИзтриванепилешкият курбан е чудесна петровска гозба.
Хубав и усмихнат празник, Диана
Благодаря, Дианка :)
ОтговорИзтриванеХубав празничен ден и на теб!
Пепи, курбанът е страхотен,
ОтговорИзтриванеа сега, благодарение на теб разбрах за "белия мъж"
С пожелания за прекрасна вечер!
Пепи,много полезни неща научих!Не знаех подробности за специалните гозби на Петровден...но пък днес опитах ябълка-петровка:)
ОтговорИзтриванеДиди, аз съм написала съвсем малко, но при Дианка винаги можеш да научиш всичко за празниците.
ОтговорИзтриванеДани, аз също научих преди няколко години за това интересно ястие, дори веднъж по тв гледах една жена да го приготвя и ми е много интересно да го опитам.