или така, както на мен ми е на сърце
Сладкиш със сирене крема и сладко от вишнап
Не, че не може да бъде направен с друго сладко - черешово, ,или вишнево, но в случая имах прясно приготвено сладко от вишнап, което много ми хареса.
За сладкиша да си кажа. За чийзкейковете слушам от много години, а откакто има и нет-кулинарията и гледам. И всеки път много ми харесват. Веднъж обаче приготвих друг сладкиш с крема-сирене и бях помолена учтиво да не повтарям този крем. Не помня колко пъти предлагах да направя такъв десерт. И пак и пак ми отказваха. Докато вчера нямаше никой, с когото да се съобразявам и питам и го направих. А снощи се почете от компания млади дами с "Аууууу страхотен"
Може би първия път не бях случила на хубаво сирене-крема. И да се чудя, няма как да разбера. От няколко месеца обаче ползвам марката на Била- Clever и ми харесва.
Ето рецетата за този сладкиш, за който изписах толкова редове, вместо да свърша някоя работа
Продукти:
1 пакет меки бисквити + още 4-5бр. (150 гр. - ползвах Роден край с какао)
125 гр масло
1 ч.ч. (от 220 мл) едро смлени орехи
2 с.л. натурано какао
2 с.л. мед
За крема:
250 гр сирене крема (2 пак.)
250 гр. течна сметана -сладка
2 с.л. пудра захар
3 с.л. сок от лимон
настъргана кората на 1 лимон
1 бурканче (400гр) сладко вишнап (вишни, череши) с цели плодчета***
разкопчаваща форма с диаметър 26см.
Приготвяне:
* Бисквитите се мелят или натрошават ситно -по-бързо и лесно е да се поставят между два пласта хартия и с точилка се минат няколко пъти отгоре.
* Смесват се с омекналото на стайна температура масло, меда (течен), какаото и едро смлените орехи (може и фино смлени, ако не искате да се усещат в блата) и объркват добре с лъжица, докато стане на топка тесто.
* Формата се намазва тънко с олио. Бисквитената смес се разстила на дъното и притиска добре с ръка.
* Сладкото се загрява - или на водна баня или в микровълновата фурна и се изваждат плодовете - половината се отделят за украса.
* Течната сметана се разбива. В купа се поставят крема сиренето, лимоновия сок само плодовете от сладкото и захарта. Пасират се. Заедно с лимоновата кора и сметаната се объркват добре.
* Крема се разстила добре въху бисквитената смес и заглажда.
* Намазва се обилно с течната част на сладкото, украсява с отделените плодчета и прибира в хладилник за ок. 4часа.
* Изважда се формата и потапя за 2-3 сек. в гореща вода, след което се отваря - така крема се отлепя бързо и равномерно от металните страници.
***Сладкото е от вишнап. Лееееекинко киселее. Ако се ползва сладко от череши, захар в крема няма да трябва; ако е от вишни - може да се увеличи. Въпрос на вкус. Сладкото съм правила с Гелфикса на доктора и съотношенето плод/желе е 3/2. В бурканчето от желето сложих 1 лъж. вода, разклатих, за да обере останалото по стените и го сложих в желето.
***Бисквитения блат е дебел около 7-8 мм. На нас тази дебелина ни хареса, но ако някой реши да го прави иска по-дебел или тънък - да увеличи или намали съставките в блата.
Пепи,
ОтговорИзтриванечудесно предложение.
Харесва ми, че не се пече, няма желатин и изглежда колоритно, вкусно и ароматно.
Поздрав и успешна нова седмица, Диана
Пепи,
ОтговорИзтриванеобожавам сладко от вишни,
а ти с този вишнап ме довърши:))
Прекрасно предложение
и благодаря за споделената марка
сирене, че и аз се затруднявам!
Успешна и усмихната нова седмица!
Дано и на теб ти допадне, Дани. Последните две седмици обаче го няма на щанда, дано не го развалят.
ОтговорИзтриванеДианка, оказва се, че не обичам желатинови сладкиши. Жул също. Радвам се, че и на теб ти допада това предложение.
Поздрави и много усмивки :)
Пепи, чудесно лятно предложение си показала! Красиво, лесно за приготвяне и със сигурност много вкусно! И сладкото е превъзходно... От ранни зори се облизвам. :-)
ОтговорИзтриванеСпорна и пълна с усмивки седмица ти желая!